Csokitorta cseresznyével - és egy kis furfanggal

Az elmúlt néhány napban rengeteget öregedtem... Az történt ugyanis, hogy sikeresen betöltöttem a harmincat, amit annak rendje-módja szerint meg is ünnepeltünk. Sőt, már előre ittunk a medve bőrére, ezek a fotók ugyanis még a múlt héten készültek, amikor még huszonéves voltam. :) De nem az a  lényeg hogy mikor, hanem hogy hogyan ünneplünk - és bizony a buli nagyon jó volt! Volt nagy sürgés-forgás, jófej gyerekek és felnőttek, rendelt pizza és persze egy szuper torta! Kell ennél több?

csokitorta cseresznyével (3)

csokitorta cseresznyével (4)

A torta története egész egyszerű, néhány nap teljesen ötlet nélküli gondolkodás után egyik reggel kb. tíz perc alatt meg is született a terv. Az egész úgy kezdődött, hogy csokitortát szerettem volna valamilyen gyümölccsel. Csokitortát csokis tésztával és csokis krémmel, középen egy réteg gyümölccsel, és jó lenne belevinni valami pluszt, egy kis furfangot is, ami kicsit kiemeli az ízeket. Ebbe a képbe a cseresznye illik a legjobban, a furfang pedig, ami kontraszot visz a dologba, az a fahéj - egy nagyon vékony réteg, nagyon fahéjas fahéjkrém. Emiatt a fahéjkrém miatt lett a torta sokkal jobb, mint ahogy a képen látszik! ;) Ebből a fahéjkrémből még marad is a végén, mivel nem kell belőle sok ahhoz, hogy különleges legyen a torta - nem azt szeretnénk, hogy az egész fahéj ízű legyen, csak azt, hogy egy kicsit csavarjon az ízeken a dolog.

Egyébként a torta nagyon könnyen elkészíthető, nem igényel nagy előkészületet, gyorsan összeállítható minden egyes réteg - ennek köszönhetően az egész, öt rétegből álló torta is gyorsan elkészül. Meg is mondom, hogyan!

csokitorta cseresznyével (1)

Csokitorta cseresznyével

Hozzávalók:

a brownie tortalaphoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 2 nagy tojás
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg liszt

az omlós tortalaphoz:

  • 125 g liszt
  • 125 g vaj
  • 40 g porcukor
  • csipetnyi só
  • 2-3 ek. hideg víz

a  fahéjkrémhez:

  • 125 g tejszínes krémsajt (vagy mascarpone)
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • 3 ek. porcukor

a cseresznyekompóthoz:

  • 40 dkg cseresznye
  • 1 ek. cukor
  • 2 csapott ek. étkezési keményítő

a  csokihabhoz:

  • 500 ml tejszín (2 zacskó)
  • 20 dkg étcsokoládé

Először a brownie tortalapot készítjük el. Ehhez a vajat és a csokoládét összeolvasztjuk. Az egész tojásokat egy tálban habbá verjük addig, amíg fehéres színű, egynemű hab lesz belőle (ehhez kb. 5 percig kell robotgéppel keverni). Hozzáadjuk a cukrot, robotgéppel jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és az olvasztott vaj-csokoládé keveréket is. Tortaformába tesszük (előtte lemérjük ennek az átmérőjét, én ø23 cm-es formát használtam), és 180°C-on kb. 15 perc alatt kisütjük. Ha kisült, rácson kihűtjük.

Miközben a brownie lap sül, előkészítjük az omlós tortalapot: késes darálóba tesszük az összes hozzávalót, és addig járatjuk a gépet, amíg a vaj fel nem veszi az összes lisztet, és kis gombócok kezdenek el formálódni. (Kézzel is összemorzsolható a tészta, akkor egy kicsit tovább tart, valamint ügyeljünk arra, hogy lehetőleg minél kevésbé melegítsük át a tésztát a kezünkkel.) A tésztát egybegyúrjuk, egy sütőpapírozott, nagy sütőlemezen (vagy tepsi hátoldalán) kinyújtjuk, és egy akkora kört vágunk ki belőle, amekkora a tortaforma átmérője (a széléről levágott részeket visszapakolhatjuk a kerek lapra). 200°C-on 15-20 perc alatt kisütjük, majd rácson kihűtjük.

A fahéjkrém hozzávalóit simára keverjük, és felhasználásig visszatesszük a hűtőbe.

A cseresznyéket megmossuk és kimagozzuk, egy lábasba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Az étkezési keményítőt nagyon kevés vízben csomómentesre keverjük, és ezt is a cseresznyéhez adjuk, jól elkeverjük. Hozzáadjuk a cukrot is. Az egészet felforraljuk, amint felforrt, kész is van - nem baj, ha a cseresznyék nem főttek át teljesen.

Ekkor elkezdjük összeállítani a tortát. A tortaforma aljára visszatesszük a brownie lapot, és ezen egyenletesen elterítjük a cseresznyekompótot. Erre ráhelyezzük az omlós lapot, majd ezt vékonyan megkenjük fahéjkrémmel (nem fogy majd el a teljes adag fahéjkrém, ha vékonyan mindenhol befedi az omlós lapot a krém, az bőven elég). A félkész tortát a hűtőbe tesszük, hogy az egész lehűljön és a cseresznyekompót felvegye a formát. Legalább 4-5 órát legyen hűtőben, de egész éjszakára is maradhat.

Ha a torta teljesen áthűlt, elkészíthetjük a csokihabot. Ehhez a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk. A tejszínt habbá verjük - akkor tudunk igazán szép tejszínhabot készíteni, ha a tejszínt jól behűtjük: már felhasználás előtti napon tegyük a hűtő leghidegebb polcára. Először kisebb fokozaton kezdjük el verni a habverővel, majd ha már kicsit felhabosodott, magasabb fokozatra kapcsolhatunk - ezzel kicsit csökkenthető a fröcskölés. Mikor már kezd minta formálódni a tejszín tetején, váltsunk ismét kisebb fokozatra - nehogy túlverjük a tejszínt. Akkor van kész, ha tartósan megmarad a habverő által formált minta a habban (ellenőrizni kiskanállal is tudjuk: vegyünk ki egy kis habot, ha ennek a helye pontosan megmarad, már elég kemény a hab). Plusz tipp fröcskölés ellen: a legkevésbé akkor fröcsköl habosítás közben a tejszín, ha a turmixgéphez tartozó habverővel a turmix pohárban verjük fel - ekkor egyszerre csak 2,5 dl-t tudunk felverni, és majd egy nagyobb tálban tudjuk az egész habot összekeverni. Ha a tejszínhabot felvertük, egy külön tálban először csak 4 nagy evőkanál tejszínhabhoz habverővel keverjük el az olvasztott csokoládét, majd adjunk hozzá még 4 evőkanál tejszínt, keverjük el ezt is jól, ismételjük ezt meg még egyszer - ezután már a csokis habot elkeverhetjük a maradék tejszínhabban. Végig elektromos habverővel dolgozzunk, hogy szép habos legyen a csokihab.

A behűtött tortáról először levesszük a tortakarikát, és az oldalára egyenletesen felviszünk egy réteg csokihabot. Ezután visszacsatoljuk rá a karikát, és a tetején egyenletesen eloszlatjuk a maradék habot. 1-2 órára ismét visszatesszük a hűtőbe, hogy a hab állaga megfelelő legyen. Mikor kivesszük a tortaformából, az oldalát még egyszer átsimítjuk.

csokitorta cseresznyével (2)

Update: Ugyanez a torta 2017 októberében, fél adagban (ø15 cm-es formában) sütve így nézett ki:

A különbség annyi csak, hogy meggybefőttel csináltam, csokimousse-szal kentem körbe, és készítettem hozzá brushstroke díszeket temperált étcsokiból. Nagy sikert aratott :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr8516264024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dudás Kornélia 2015.07.08. 09:08:49

Ez nagyon finom!

SweetHome 2015.07.08. 19:58:34

Köszönöm :)

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása