Fahéjas-karamellás mogyoró

Tegnap olyan szép, igazi őszi, sárga leveles, napsütéses idő volt, hogy muszáj volt összedobnom valami gyors finomságot, amivel kimehetek a kertbe fotózni, hogy kiélvezhessem a szép időt. Na jó, utána felszedtem a diót is a fa alól és összehúztam a faleveleket, ha már felálltam a számítógép mellől és felvettem a cipőt meg a kabátot, de a szép őszi időben gyönyörködés inkább a fotózás alatt volt meg. :)

fahejas-karamellas-mogyoro-2

A gyors finomság, ami készült, az gyakorlatilag egy jó maréknyi, karamell és fahéj köntösbe burkolt mogyoró. Kis adagot készítettem csak, ha ennél többet szeretnétek, akkor egyszerűen csak szorozzátok fel a mennyiséget - ezt egész egyszerű kiszámolni, azt döntsétek csak el, hogy kb. hány maroknyi fahéjas-karamellás mogyorót szeretnétek a végén, ugyanennyi mogyoróval indítsátok a legelején. Azért ehhez még egy dolgot hozzáfűznék: az első próbálkozásnál max. dupla adagot készítsetek, mert a karamellből kiszedegetés kicsit pepecselős, aztán ha már rááll a kezetek, akkor még mindig ott a lehetőség több mogyoró bevonására (a karamellhez lehet adagolni cukrot, ha időközben kell még több).

Ezzel a mennyiséggel nagyon hamar készen voltam, valószínűleg a kétszeres mennyiség elkészítése is kb. ennyi idő lett volna, de nekem most elég volt ennyi. Az benne a jó, hogy tudunk belőle pont annyit készíteni, amennyit szeretnénk! :) Na meg az, hogy a végén a maradék karamellből lehet karamellás tejet csinálni... ;)

fahejas-karamellas-mogyoro-1

Fahéjas-karamellás mogyoró

Hozzávalók:
(1 adaghoz)

  • 1 maréknyi (kb. 60 g) mogyoró
  • 8 csapott ek. cukor
  • 3-4 ek. fahéjas porcukor

 

A fahéjas porcukrot tegyük egy bögrébe, és legyen kéznél, hogy egyből át tudjuk bele szedni a karamellel borított mogyorót.

A mogyorót serpenyőben kicsit pirítsuk meg.

A cukrot serpenyőben vagy egy kisebb lábasban karamellizáljuk. Eközben ne keverjük meg, ha az elején egyenletes rétegben tettük a serpenyőbe, akkor nem fog leégni - ha viszont kevergetnénk, akkor nem lenne a végén szép sima a karamell.

Ha már szép aranybarna a karamell, dobjunk bele 5-6 szem mogyorót, villával kicsit forgassuk meg, majd egyesével szedjük át a fahéjas porcukorba. Kicsit forgassuk meg a bögrét, hogy beborítsa a mogyorót a fahéjas porcukor, ezután már dobhatjuk is mellé a következő karamellel borított mogyorót. Ha már túl sok mogyoró van a bögrében, szedjük ki egy tányérra. 

Ha kihűltek a fahéjas-karamellás mogyorók, előfodulhat, hogy még egy fahéjas forgatásra szükség lehet.

 

Tipp: A fahéjas porcukorba keverhetünk gyömbért vagy mézeskalács fűszerkeveréket is.

Bónusz tippHa a lábasban maradt karamellre tejet öntünk, és felforraljuk (beletehetjük a villát is, amin szintén van karamell), akkor egyrészt lesz egy finom karamellás tejünk, másrészt sokkal könnyebb lesz elmosogatni. :)

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több gyorsan elkészíthető finomsághoz kattints ide>> 

További sütés nélküli receptet pedig ide kattintva találsz>>

 

fahejas-karamellas-mogyoro-3

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr5516264176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása