Túrótorta őszibarackkal

„Néha az egyszerűbb jobb” jeligére készült ez a torta: az egész gyakorlatilag a túró frissességére és a finom, édes őszibarackra épít. Ez pedig csak jó lehet! :)

turotorta-3

Ez egy nagyon könnyen elkészíthető, elronthatatlan torta - eddig nálam is tök jól ment a dolog, csak ugye esetemben ez fotózással szokott folytatódni, na ez már nem volt olyan egyszerű. :)

A kert gyönyörű volt, mindent belepett a hó (amit én fotózás közben jól összetaposgáltam, hihi), verőfényes napsütés, amit nézegetni nagyon jó, ha kisétál az ember a kertbe; a fotón viszont van egy gond vele: tele lesz árnyékkal az egész! A kertben mindenhol fák vannak, jó kis csíkos mintát rajzoltak a tortára, akárhová tettem. Össze-vissza mászkáltam vele, hogy megtaláljam azt a helyet, ahol a faágak nem vetnek árnyékot a sütire (vagy ha mégis, legalább nem a legelejére), ennek következtében a képek 90%-a már a szomszéd kertjében készült, közben a hóban egyre több nyomot hagytam (kíváncsi lennék, hogy mire gondolt a szomszéd, amikor a kertben mindenhol kisasztalka lábainak nyomait + körülötte elszórva lábnyomokat talált! :D )

Aztán ha ez nem lett volna elég, szerettem volna még egy új profilfotót is, mert hát miért is ne télen, hóban álljunk neki fotózkodni, verőfényes napsütésben (csak emlékeztetőül: ennyi fény most nagyon nem volt jó, csupa árnyék volt minden, csupa árnyék...). Úgyhogy kabát le, torta a kézbe, és elkezdtük körbejárni a kertet (immár hű kísérőmmel és segítőmmel, akinek ezúton is köszönet a fotókért!), kerestük azt a helyet, ahol a fák nem árnyékolnak úgy, hogy elrontanák a fotót. Persze a tökéletes hely nem lett meg, de azért a fotó szerintem egész jól sikerült (azóta már másik profilképet állítottam be itt a blogon, de Facebookon ide kattintva a régebbi képeim között meghagytam emlékként :) ).

turotorta-2

Na de térjünk vissza a tortára: alapvetően egy túrótortáról van szó, barackkal. Az egészet egy zabpelyhes-vaníliás linzerlappal kezdjük, gyakorlatilag ennyi csak a sütős része a dolognak, úgyhogy ha valaki szeretné megkerülni a sütő használatát a torta elkészítéséhez, ezt a lapot kicserélheti egy kekszes-vajas tortalapra (zabpelyhes keksszel készítve jobban illik ehhez a sütihez). Erre az alapra került egy őszibarackos réteg, majd a tetejére a túrókrém, jó sok túrókrém! Barack helyett egyébként más gyümölccsel is finom, én meggyel próbáltam korábban, és nagyon finom volt. Próbáljátok ki ti is, aztán meséljétek el, hogy milyen lett! ;)

turotorta-1

Túrótorta őszibarackkal

Hozzávalók:

a tortalaphoz:

  • 100 g zabpehely (lehetőleg apró szemű, ha nem az, akkor érdemes kicsit megdarálni felhasználás előtt)
  • 125 g liszt
  • 125 g hideg vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek. hideg víz
  • csipet só
  • ½ rúd vanília kikapart magja

a barackos réteghez:

  • 820 g barackbefőtt (1 konzerv) + a levéből annyi, amennyi a kockákra vágott barackot a lábasban bőven ellepi (ha friss gyümölcsöt szeretnénk használni, akkor azt előbb főzzük meg kompótnak, és utána adjuk hozzá a keményítőt - és ez esetben valószínűleg cukor is kell bele)
  • 5 csapott ek. étkezési keményítő
  • késhegynyi fahéj

a túrókrémhez:

  • 1 kg túró
  • 150 g porcukor
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml tejszín
  • ½ rúd vanília kikapart magja
  • 1 tk. citromlé
  • 10 g zselatin

Először a tortalapot készítjük el: a legegyszerűbb úgy, ha a hozzávalókat betesszük egy késes darálóba, és azzal állítjuk össze a tésztát. Nem fog egy egész nagy gombóccá összeállni, de ez nem baj, ha kisebb bogyók alakulnak ki a darálóban és a vaj felvette a lisztet, akkor már készen van. Kézzel is egybegyúrhatjuk a tésztát - ekkor ügyeljünk arra, hogy lehetőleg minél kevésbé melegítsük át a kezünkkel, mert hideg tésztával könnyebb dolgozni.

A tésztát egy kapcsos tortaforma aljára tesszük, ne legyen pereme, csak egyenletesen nyomkodjuk le az aljára. 180°C-on addig sütjük, amíg a legszéle egy kicsit már kezd barnulni. A csatos tortaformában hagyjuk kihűlni, mert ebben fogjuk tovább tölteni a tortát.

A barackos réteghez a barackokat felkockázzuk, egy kisebb lábasba tesszük, és felöntjük annyi befőttlével, amennyi bőven ellepi. Egy külön tálkában az étkezési keményítőt csomómentesre keverjük egy-két kanálnyi befőttlével, majd ezt hozzákeverjük a lábasban lévő barackhoz. Hozzáadjuk a fahéjat is, és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk - ekkor be fog sűrűsödni. Félretesszük hűlni, ha kb. szobahőmérsékletre lehűlt, akkor a tortalap tetején egyenletesen elsimítjuk (a csatos tortaformában). Jól behűtjük; ha egyből szeretnénk folytatni a torta elkészítését a túrókrémmel, akkor fagyasztóba is tehetjük pár percre.

A zselatint beáztatjuk.

A túrót áttörjük, hozzáadjuk a mascarpone-t, a porcukrot és a citromlevet.

A tejszínt habbá verjük, hozzákeverjük a vanília kikapart magjait, majd több részletben ezt is a túróhoz adjuk, és közben az egészet összeforgatjuk.

A zselatint lassú tűzön felolvasztjuk (én őrölt zselatint használtam; a lapzselatint előbb le kell csepegtetni), nem szabad forralni, csak addig melegítsük, amíg csípősen meleg lesz és elolvadnak benne a zselatin szemecskék. Ekkor keverjünk hozzá két kanálnyit a túrókrémből, majd ezt adjuk hozzá az egész túrókrémhez, és keverjük el jól.

A kész túrókrémet a barackos réteg tetejére halmozzuk, elsimítjuk, érdemes a tortaforma alját kicsit megütögetni, hogy ne maradjanak buborékok a krémben. Egész éjszakára, vagy legalább 6 órára behűtjük, ennyi idő kell ahhoz, hogy szeletelhető legyen a torta.

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több torta receptet találsz ide kattintva>>

Túróval készült sütikhez kattints ide>>

További gyümölcsös recepteket pedig ide kattintva találsz>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr1516264202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása