A legjobb reggeli az ünnepek alatt: fahéjas kuglóf datolyával

Teljesen mindegy, hogy karácsony előtt vagyunk vagy utána, az ünnepi időszak akkor az igazi, ha más, mint a hétköznapok, ha minden egy kicsit különlegesebb.

Ilyenkor a reggelit is lecserélem, most épp erre a fahéjas-datolyás kuglófra.

Fahéjas kuglóf datolyával

Hozzávalók:
(2 normál méretű kuglófhoz)

  • kb. 1 kg liszt (amennyit a tészta felvesz - kezdjük 1 kg-mal, és ha még lágy a tészta, akkor adjunk hozzá többet, ha viszont túl tömény lett, egy kis tejjel hígítsuk)
  • 2 ek. fahéj
  • 4 ek. cukor
  • csipetnyi só
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 ek. étolaj
  • 9 dl tej
  • 25 g friss élesztő (vagy 1 tasak porélesztő)
  • 200 g aszalt datolya kis darabokra vágva

a tetejére:

  • 200 g mascarpone
  • 50 g vaníliás porcukor (ez nálam úgy készül, hogy a sütikhez felhasznált vaníliát, miután kikapargattam a belsejéből a magokat, kiszárítom, és cukorral együtt ledarálom; nagyon finom, illatos vaníliás porcukor lesz belőle)

Az élesztőt fél bögre tejben kevés cukorral futtasd fel.

A lisztet szitáld át.

Ha géppel dolgozol, tedd az üstbe az összes hozzávalót (a felfuttatott élesztővel együtt), és dolgoztasd össze a tésztát. (Előtte nézd meg, hogy a géped mekkora tésztamennyiséggel bír el: az én gépemnek ez a felső határa, és ez egy erős gép; páran jelezték, hogy az övék nem bírt bedagasztani ennyi tésztát. Alternatív megoldás a kézi robotgép dagasztókarja, mivel ezt kézben fogod, ekkora mennyiséget is jól össze lehet vele dolgozni.)

Ha kézzel gyúrod be, akkor szórd a nyújtódeszkára a lisztet úgy, hogy a közepére formálj egy mélyedést, ebbe tedd a többi hozzávalót a tej kivételével – a tejet csak fokozatosan adagold, miközben egyik kezeddel elkezded összedolgozni a tésztát. Gyúrd az egészet simára és egyneműre, és langyos helyre tedd félre pihenni, amíg a duplájára kel (kb. 45 perc).

Ezután gyúrd át jól a tésztát, és add hozzá az aszalt datolyadarabokat is. Felezd meg, és tedd a vajjal kikent kuglófformákba. Pihentesd ismét langyos helyen 30 percig.

A pihentetés után 180°C-ra előmelegített sütőben süsd készre a kuglófokat. Akkor van kész, ha már pirult a kérge, és a tésztába szúrt tűt tisztán húzod ki belőle. Vedd ki a formából, és rácson hagyd kihűlni.

A mascarponekrémet akkor tedd rá, ha már kihűltek a kuglófok. Ehhez a mascarpone-t kicsit langyosítsd meg, hogy önthető legyen, keverd hozzá a vaníliás porcukrot, és öntsd le vele a kuglófokat.

 

Még több kuglóf receptet találsz ide kattintva>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr7616264242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása