Teljesen mindegy, hogy karácsony előtt vagyunk vagy utána, az ünnepi időszak akkor az igazi, ha más, mint a hétköznapok, ha minden egy kicsit különlegesebb.
Ilyenkor a reggelit is lecserélem, most épp erre a fahéjas-datolyás kuglófra.
Fahéjas kuglóf datolyával
Hozzávalók:
(2 normál méretű kuglófhoz)
- kb. 1 kg liszt (amennyit a tészta felvesz - kezdjük 1 kg-mal, és ha még lágy a tészta, akkor adjunk hozzá többet, ha viszont túl tömény lett, egy kis tejjel hígítsuk)
- 2 ek. fahéj
- 4 ek. cukor
- csipetnyi só
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 ek. étolaj
- 9 dl tej
- 25 g friss élesztő (vagy 1 tasak porélesztő)
- 200 g aszalt datolya kis darabokra vágva
a tetejére:
- 200 g mascarpone
- 50 g vaníliás porcukor (ez nálam úgy készül, hogy a sütikhez felhasznált vaníliát, miután kikapargattam a belsejéből a magokat, kiszárítom, és cukorral együtt ledarálom; nagyon finom, illatos vaníliás porcukor lesz belőle)
Az élesztőt fél bögre tejben kevés cukorral futtasd fel.
A lisztet szitáld át.
Ha géppel dolgozol, tedd az üstbe az összes hozzávalót (a felfuttatott élesztővel együtt), és dolgoztasd össze a tésztát. (Előtte nézd meg, hogy a géped mekkora tésztamennyiséggel bír el: az én gépemnek ez a felső határa, és ez egy erős gép; páran jelezték, hogy az övék nem bírt bedagasztani ennyi tésztát. Alternatív megoldás a kézi robotgép dagasztókarja, mivel ezt kézben fogod, ekkora mennyiséget is jól össze lehet vele dolgozni.)
Ha kézzel gyúrod be, akkor szórd a nyújtódeszkára a lisztet úgy, hogy a közepére formálj egy mélyedést, ebbe tedd a többi hozzávalót a tej kivételével – a tejet csak fokozatosan adagold, miközben egyik kezeddel elkezded összedolgozni a tésztát. Gyúrd az egészet simára és egyneműre, és langyos helyre tedd félre pihenni, amíg a duplájára kel (kb. 45 perc).
Ezután gyúrd át jól a tésztát, és add hozzá az aszalt datolyadarabokat is. Felezd meg, és tedd a vajjal kikent kuglófformákba. Pihentesd ismét langyos helyen 30 percig.
A pihentetés után 180°C-ra előmelegített sütőben süsd készre a kuglófokat. Akkor van kész, ha már pirult a kérge, és a tésztába szúrt tűt tisztán húzod ki belőle. Vedd ki a formából, és rácson hagyd kihűlni.
A mascarponekrémet akkor tedd rá, ha már kihűltek a kuglófok. Ehhez a mascarpone-t kicsit langyosítsd meg, hogy önthető legyen, keverd hozzá a vaníliás porcukrot, és öntsd le vele a kuglófokat.
Még több kuglóf receptet találsz ide kattintva>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.