Minden probléma ellenszere: Csokis zabkeksz (lányos és fiús verzióban)

Ez a keksz minden problémára megoldást nyújt. A zabpehelytartalma segít az éhség ellen, a karamellizálódott barna cukor a rosszkedv ellenszere, a benne lévő mérhetetlen mennyiségű csoki pedig a világ minden gondját megoldja.

És egyből két verzióban mutatom a receptet (mert bizony nem vagyunk egyformák): a lányos egy kicsit karamellizáltabb (na nem a rosszkedv miatt, csak szeretjük az édeset, ez van), a fiúsnál ebből a karamelles textúrából visszavettem kicsit, cserébe emeltem a zabpehelyadagot.

A két változat között azért eget rengető különbség nincsen, alapvetően mindkettő zabkeksz eszméletlen sok csokival, lányos és fiús verzió ide vagy oda, ez csak édesszájúaknak fog bejönni!

Az egyik kicsit édesebb, a másik kicsit zabosabb, az egyik kicsit nyúlósabb, a másik kicsit kevésbé - válassz aszerint, hogy épp melyikhez van hangulatod! ;)

Csokis zabkeksz

Hozzávalók:
(35-40 db-hoz, bármelyik verziót választod)

a lányos verzióhoz:

  • 112 g vaj
  • ¼ rúd vanília kikapart magjai
  • 100 g porcukor
  • 100 g barna cukor
  • 1 tojás
  • 125 g liszt
  • 125 g aprószemű zabpehely
  • ½ tk. sütőpor
  • ½ tk. szódabikarbóna
  • ½ tk. só
  • 225 g csokoládé (ezt apróra kell majd vágni, aki ezt a melót meg szeretné spórolni, csokicseppet vegyen)

a fiús verzióhoz:

  • 112 g vaj
  • ¼ rúd vanília kikapart magjai
  • 150 g porcukor
  • 50 g barna cukor
  • 1 tojás
  • 100 g liszt
  • 150 g aprószemű zabpehely
  • ½ tk. sütőpor
  • ½ tk. szódabikarbóna
  • ½ tk. só
  • 225 g csokoládé (vagy csokicsepp)

A lányos verzió textúrája karamellesebb beütésű, míg a fiús verzió kicsit visszafogottabb, és zabpelyhesebb. Mindkét változat ugyanúgy készül:

A vajat, a vaníliát és a kétféle cukrot robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, és ezzel is jól elkeverjük.

Fakanálra váltunk, és belekeverjük a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Végül, ha már összeállt a tészta, hozzákeverjük az apróra vágott csokidarabkákat is.

A keksztésztát éjszakára hűtőbe tesszük (max 2 napot bír ki így a tészta, ha előre szeretnénk elkészíteni).

Másnap gesztenye nagyságú gombócokat formálunk a tésztából, ezeket sütőpapírozott sütőlemezre tesszük, és az ujjainkkal kicsit meglapítjuk mindet.

180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük a kekszeket. A sütési idő függ a kekszek méretétől, akkor vannak készen, ha a széle kezd aranybarna lenni, vigyázzunk, hogy ne égjen meg!

Frissen is nagyon finom, de másnap az igazi :)

 

Még több keksz receptet találsz ide kattintva>>

Csokis receptekhez pedig kattints ide>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr6816264278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása