Ez a keksz minden problémára megoldást nyújt. A zabpehelytartalma segít az éhség ellen, a karamellizálódott barna cukor a rosszkedv ellenszere, a benne lévő mérhetetlen mennyiségű csoki pedig a világ minden gondját megoldja.
És egyből két verzióban mutatom a receptet (mert bizony nem vagyunk egyformák): a lányos egy kicsit karamellizáltabb (na nem a rosszkedv miatt, csak szeretjük az édeset, ez van), a fiúsnál ebből a karamelles textúrából visszavettem kicsit, cserébe emeltem a zabpehelyadagot.
A két változat között azért eget rengető különbség nincsen, alapvetően mindkettő zabkeksz eszméletlen sok csokival, lányos és fiús verzió ide vagy oda, ez csak édesszájúaknak fog bejönni!
Az egyik kicsit édesebb, a másik kicsit zabosabb, az egyik kicsit nyúlósabb, a másik kicsit kevésbé - válassz aszerint, hogy épp melyikhez van hangulatod! ;)
Csokis zabkeksz
Hozzávalók:
(35-40 db-hoz, bármelyik verziót választod)
a lányos verzióhoz:
- 112 g vaj
- ¼ rúd vanília kikapart magjai
- 100 g porcukor
- 100 g barna cukor
- 1 tojás
- 125 g liszt
- 125 g aprószemű zabpehely
- ½ tk. sütőpor
- ½ tk. szódabikarbóna
- ½ tk. só
- 225 g csokoládé (ezt apróra kell majd vágni, aki ezt a melót meg szeretné spórolni, csokicseppet vegyen)
a fiús verzióhoz:
- 112 g vaj
- ¼ rúd vanília kikapart magjai
- 150 g porcukor
- 50 g barna cukor
- 1 tojás
- 100 g liszt
- 150 g aprószemű zabpehely
- ½ tk. sütőpor
- ½ tk. szódabikarbóna
- ½ tk. só
- 225 g csokoládé (vagy csokicsepp)
A lányos verzió textúrája karamellesebb beütésű, míg a fiús verzió kicsit visszafogottabb, és zabpelyhesebb. Mindkét változat ugyanúgy készül:
A vajat, a vaníliát és a kétféle cukrot robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, és ezzel is jól elkeverjük.
Fakanálra váltunk, és belekeverjük a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Végül, ha már összeállt a tészta, hozzákeverjük az apróra vágott csokidarabkákat is.
A keksztésztát éjszakára hűtőbe tesszük (max 2 napot bír ki így a tészta, ha előre szeretnénk elkészíteni).
Másnap gesztenye nagyságú gombócokat formálunk a tésztából, ezeket sütőpapírozott sütőlemezre tesszük, és az ujjainkkal kicsit meglapítjuk mindet.
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük a kekszeket. A sütési idő függ a kekszek méretétől, akkor vannak készen, ha a széle kezd aranybarna lenni, vigyázzunk, hogy ne égjen meg!
Frissen is nagyon finom, de másnap az igazi :)
Még több keksz receptet találsz ide kattintva>>
Csokis receptekhez pedig kattints ide>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.