Körtés-csokis cupcake mikrozöldekkel

Sütit mikrozöldekkel? Simán! :)

körtés-csokis-cupcake-mikrozöldekkel-4.jpg Jobb elől a napraforgós...

 

Először talán furcsán hangzik, de ha belegondolsz, milyen finom a céklás brownie, akkor már nem is olyan elképzelhetetlen, hogy cékla mikrozöld kerüljön a csokis süti tetejére. Finom is és szép is :)

körtés-csokis-cupcake-mikrozöldekkel-3.jpg ...ez pedig borsós

 

Az ötlet egyébként úgy jött, hogy a gasztrobloggertalálkozóra Mikrozöldben makroíz hozott magával mikrozöldeket, ajándékba is kaptunk kóstolót. Én céklát, borsót és napraforgót kértem tőle, abban a reményben, hogy ezek majd jók lesznek sütik tetején is. Jelentem: finomak voltak! :)

Az már csak fantázia kérdése, hogy milyen mikrozöldet teszünk a tetejére, a lehetőségek száma végtelen - kíváncsi vagyok a véleményetekre, ti mivel próbálnátok ki?

Körtés-csokis cupcake mikrozöldekkel

Hozzávalók:
(12 db-hoz)

a muffinokhoz:

  • 220 g vaj
  • 220 g étcsokoládé
  • 60 g barna cukor
  • 60 g kristálycukor
  • 4 tojás
  • 250 g liszt
  • 1 csapott ek. kakaópor
  • nagy csipet só

a körtés töltelékhez:

  • 2 db körte (pucoltan mérve 200-250 g között jó a mennyiség)
  • 30 g vaj

a csokikrémhez:

  • 125 g étcsokoládé
  • 100 g tejszín
  • 100 g vaj

a tetejére:

  • mikrozöldek: én céklát, borsót és napraforgót tettem rá

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.

A vajat a csokival összeolvasztjuk (én gőz fölött szoktam, ha simán lábasban szeretnéd olvasztani, akkor előbb csak a vajjal kezd, és ha már legalább a vaj fele felolvadt, akkor dobd mellé a csokit, és folyamatosan kevergesd olvasztás közben).

Ha kész, hozzáadjuk a barna cukrot és a kristálycukrot, majd kicsit félretesszük, amíg kb. szobahőmérsékletűre visszahűl (kb. 5 perc).

Ezután egyesével hozzákeverjük a tojásokat, majd a liszttel elkevert kakaóport és a sót is.

A muffinformába teszünk 12 muffinkapszlit, és megtöltjük azokat a tésztával. Mehet bele a papír tetejéig, a sütőporos muffinreceptekkel ellentétben itt most nem lenne jó, ha csak 2/3 részig töltenénk, mert csak egy kicsit fog nőni a térfogata, ha laposan teletöltjük, akkor pont annyira fog púposodni, amennyire kell.

A muffintepsit betoljuk a sütőbe, és a muffinokat készre sütjük. Akkor lesznek jók, amikor a tetejük már kérgesre sült, kicsit megemelkedtek, a belsejének a teszteléséhez pedig úgy végezzük a tűpróbát, hogy akkor jó a tészta, ha apró morzsácskák még maradnak rajta (ha teljesen tisztán jön ki a tű, akkor már túlsült, kiszáradt a tészta; ha még ragacsos tészta jön ki a tűvel, akkor még nyers). Ha kisültek a muffinok, rácsra téve tegyük félre hűlni.

Eközben elkészítjük a csokikrémet: egy fémtálban vízgőz fölé tesszük a tejszínt a csokival, amíg a csoki fel nem olvad, és szép fényes keverék nem lesz az egészből. Levesszük a gőzről, és megvárjuk, amíg 60°C alá hűl a keverék, a vajat csak ekkor keverjük hozzá. Félretesszük hűlni, de ne legyen hűtőhideg, mert akkor túl kemény lenne, legkönnyebben szobahőmérsékletűen tudunk vele dolgozni.

A körtés töltelékhez a körtéket meghámozzuk, kivesszük a magházát, és kb. fél centis kockákra vágjuk. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, és alacsony lángon megpároljuk rajta a körtéket (ehhez kb. 5 perc kell, a körte közepe maradhat kicsit roppanós).

Mikor a muffinok már kihűltek, levágjuk a kalapjuk tetejét, kiskanállal kivájunk egy részt a közepükből, ide töltjük be a körtés tölteléket. A tetejükre visszatesszük a levágott kalapjukat.

A csokikrémet csillagcsöves habzsákba töltjük, feldíszítjük a cupcake-eket, és a tetejükre tesszük a mikrozöldeket.

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

További mikrozöldes finomságokhoz kattints ide>>

Körtés recepteket ide kattintva találsz>>

Csokis sütikhez pedig kattints ide>>

  

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr716264292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása