Sütit mikrozöldekkel? Simán! :)
Jobb elől a napraforgós...
Először talán furcsán hangzik, de ha belegondolsz, milyen finom a céklás brownie, akkor már nem is olyan elképzelhetetlen, hogy cékla mikrozöld kerüljön a csokis süti tetejére. Finom is és szép is :)
...ez pedig borsós
Az ötlet egyébként úgy jött, hogy a gasztrobloggertalálkozóra Mikrozöldben makroíz hozott magával mikrozöldeket, ajándékba is kaptunk kóstolót. Én céklát, borsót és napraforgót kértem tőle, abban a reményben, hogy ezek majd jók lesznek sütik tetején is. Jelentem: finomak voltak! :)
Az már csak fantázia kérdése, hogy milyen mikrozöldet teszünk a tetejére, a lehetőségek száma végtelen - kíváncsi vagyok a véleményetekre, ti mivel próbálnátok ki?
Körtés-csokis cupcake mikrozöldekkel
Hozzávalók:
(12 db-hoz)
a muffinokhoz:
- 220 g vaj
- 220 g étcsokoládé
- 60 g barna cukor
- 60 g kristálycukor
- 4 tojás
- 250 g liszt
- 1 csapott ek. kakaópor
- nagy csipet só
a körtés töltelékhez:
- 2 db körte (pucoltan mérve 200-250 g között jó a mennyiség)
- 30 g vaj
a csokikrémhez:
- 125 g étcsokoládé
- 100 g tejszín
- 100 g vaj
a tetejére:
- mikrozöldek: én céklát, borsót és napraforgót tettem rá
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
A vajat a csokival összeolvasztjuk (én gőz fölött szoktam, ha simán lábasban szeretnéd olvasztani, akkor előbb csak a vajjal kezd, és ha már legalább a vaj fele felolvadt, akkor dobd mellé a csokit, és folyamatosan kevergesd olvasztás közben).
Ha kész, hozzáadjuk a barna cukrot és a kristálycukrot, majd kicsit félretesszük, amíg kb. szobahőmérsékletűre visszahűl (kb. 5 perc).
Ezután egyesével hozzákeverjük a tojásokat, majd a liszttel elkevert kakaóport és a sót is.
A muffinformába teszünk 12 muffinkapszlit, és megtöltjük azokat a tésztával. Mehet bele a papír tetejéig, a sütőporos muffinreceptekkel ellentétben itt most nem lenne jó, ha csak 2/3 részig töltenénk, mert csak egy kicsit fog nőni a térfogata, ha laposan teletöltjük, akkor pont annyira fog púposodni, amennyire kell.
A muffintepsit betoljuk a sütőbe, és a muffinokat készre sütjük. Akkor lesznek jók, amikor a tetejük már kérgesre sült, kicsit megemelkedtek, a belsejének a teszteléséhez pedig úgy végezzük a tűpróbát, hogy akkor jó a tészta, ha apró morzsácskák még maradnak rajta (ha teljesen tisztán jön ki a tű, akkor már túlsült, kiszáradt a tészta; ha még ragacsos tészta jön ki a tűvel, akkor még nyers). Ha kisültek a muffinok, rácsra téve tegyük félre hűlni.
Eközben elkészítjük a csokikrémet: egy fémtálban vízgőz fölé tesszük a tejszínt a csokival, amíg a csoki fel nem olvad, és szép fényes keverék nem lesz az egészből. Levesszük a gőzről, és megvárjuk, amíg 60°C alá hűl a keverék, a vajat csak ekkor keverjük hozzá. Félretesszük hűlni, de ne legyen hűtőhideg, mert akkor túl kemény lenne, legkönnyebben szobahőmérsékletűen tudunk vele dolgozni.
A körtés töltelékhez a körtéket meghámozzuk, kivesszük a magházát, és kb. fél centis kockákra vágjuk. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, és alacsony lángon megpároljuk rajta a körtéket (ehhez kb. 5 perc kell, a körte közepe maradhat kicsit roppanós).
Mikor a muffinok már kihűltek, levágjuk a kalapjuk tetejét, kiskanállal kivájunk egy részt a közepükből, ide töltjük be a körtés tölteléket. A tetejükre visszatesszük a levágott kalapjukat.
A csokikrémet csillagcsöves habzsákba töltjük, feldíszítjük a cupcake-eket, és a tetejükre tesszük a mikrozöldeket.
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
További mikrozöldes finomságokhoz kattints ide>>
Körtés recepteket ide kattintva találsz>>
Csokis sütikhez pedig kattints ide>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.