Miért van az, hogy úgy emlékszem a méteres kalácsra, hogy mindig imádtam (elvarázsoltak a csíkjai), és mégis, ha a legelterjedtebb recept szerint készítjük, akkor valljuk be, egyszerűen nem finom? (Aztán persze szóljatok, ha nálatok az eredeti recept nem a pudingos-margarinos verzió, ez még akkor sem lenne az igazi, ha a margarint vajra cserélném...)
A méteres kalács csíkjai viszont gyakran mozgatják a fantáziámat (van is a listámon még pár változat, amit ki fogok próbálni), most egy banános-kókuszos verziót készítettem. Nagyon jó páros!
Banános-kókuszos méteres kalács
Hozzávalók:
a banános tésztához:
- 120 g puha (szobahőmérsékletű) vaj
- 110 g barna nádcukor
- 2 tojás (szobahőmérsékletű)
- 3 db banán (300 g)
- 180 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 tk. fahéj
- csipetnyi só
a kakaós tésztához:
- 110 g puha (szobahőmérsékletű) vaj
- 180 g cukor
- 2 tojás (szobahőmérsékletű)
- 170 g liszt
- ½ tk. sütőpor
- ½ tk. szódabikarbóna
- 65 g kakaópor
- csipetnyi só
- 130 g víz
a kókuszos krémhez:
- 300 g hideg mascarpone
- 300 g hideg kókuszkrém (ez ugyanaz, mint a kókusztejszín)
- 30 g kókuszreszelék
- 60 g porcukor
- 9 g zselatin
a bevonathoz:
- 200 g étcsokoládé
A banános tésztával kezdjük: a puha vajat a barna cukorral kihabosítjuk, majd egyesével hozzáadjuk a tojást, és jól elkeverjük (még mindig géppel).
A banánt pürésítjük, a tésztához keverjük, majd fakanállal hozzáadjuk a sütőporral, fahéjjal és sóval elkevert lisztet is. A masszát az egyik (kivajazott-kilisztezett) őzgerincformába öntjük.
A kakaós tésztát nagyon hasonlóan készítjük: a vajat a cukorral kihabosítjuk, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és a vízzel felváltva 2-3 részletben a tésztához keverjük. Beletöltjük a másik kivajazott-kilisztezett őzgerincformába, majd mindkét tésztát betesszük a sütőbe, és 180°C-on tűpróbáig sütjük.
Ha kisültek, rácsra fordítva hagyjuk kihűlni.
A krém készítése előtt várjuk meg, míg kihűlnek a tésztarudak. Először tegyük őket egymás mellé, és nézzük meg, hogy egyforma-e a magasságuk - ha valamelyik púposabb lett, akkor vágjunk le az aljából (ami sütés közben még a teteje volt, de készen már az alja lesz). Ezután szeleteljük fel mindkettőt az őzgerincforma mintázata mentén. Ezzel a tészta készen áll a töltésre, és készíthetjük a krémet!
A krémhez a zselatint kevés vízben elkeverjük, és félretesszük.
A mascarpone-t előbb egy kis adag kókuszkrémmel elkezdjük habosítani, és ha ez elkeveredett, 2-3 újabb részletben hozzáadjuk a többi kókuszkrémet is, és jól kihabosítjuk. Hozzákeverjük a kókuszreszeléket és a porcukrot is - ne keverjük túl, épp csak annyira, hogy elkeveredjen az egész (ezt már kézi habverővel is keverhetjük).
Ezután a zselatint kis lángon felolvasztjuk, és hőkiegyenlítéssel a krémhez keverjük: előbb a zselatinhoz keverünk egy teáskanálnyi krémet, elkeverjük, mehet bele akár még 1-2 teáskanálnyi krém ugyanígy elkeverve, és ezután keverjük hozzá a többi krémhez, gyors mozdulatokkal.
Most jön a töltés: vegyünk egy szeletet a kakaós tésztából, kenjünk rá egy kevés krémet, most jön egy szelet banános, még egy kis krém, és így tovább. Van aki egy hosszú sütit szokott készíteni (eredetileg ez lenne a méteres kalács), de az emberek kevésbé szerencsés 90%-ának nincs olyan nagy tálja (és hűtőszekrénye), amire ez egyben elférne, ezért célszerű kétfelé venni a sütit.
Ha kész vagyunk a betöltéssel, vonjuk be olvasztott csokoládéval, majd tegyük hűtőbe. Másnap könnyebb lesz szeletelni, és az ízek is jobban összeérnek.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.