Régi kedvenc új köntösben: Banános-kókuszos méteres kalács

Miért van az, hogy úgy emlékszem a méteres kalácsra, hogy mindig imádtam (elvarázsoltak a csíkjai), és mégis, ha a legelterjedtebb recept szerint készítjük, akkor valljuk be, egyszerűen nem finom? (Aztán persze szóljatok, ha nálatok az eredeti recept nem a pudingos-margarinos verzió, ez még akkor sem lenne az igazi, ha a margarint vajra cserélném...)

A méteres kalács csíkjai viszont gyakran mozgatják a fantáziámat (van is a listámon még pár változat, amit ki fogok próbálni), most egy banános-kókuszos verziót készítettem. Nagyon jó páros!

Banános-kókuszos méteres kalács

Hozzávalók:

a banános tésztához:

  • 120 g puha (szobahőmérsékletű) vaj
  • 110 g barna nádcukor
  • 2 tojás (szobahőmérsékletű)
  • 3 db banán (300 g)
  • 180 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tk. fahéj
  • csipetnyi só

a kakaós tésztához:

  • 110 g puha (szobahőmérsékletű) vaj
  • 180 g cukor
  • 2 tojás (szobahőmérsékletű)
  • 170 g liszt
  • ½ tk. sütőpor
  • ½ tk. szódabikarbóna
  • 65 g kakaópor
  • csipetnyi só
  • 130 g víz

a kókuszos krémhez:

  • 300 g hideg mascarpone
  • 300 g hideg kókuszkrém (ez ugyanaz, mint a kókusztejszín)
  • 30 g kókuszreszelék
  • 60 g porcukor
  • 9 g zselatin

a bevonathoz:

  • 200 g étcsokoládé

 

A banános tésztával kezdjük: a puha vajat a barna cukorral kihabosítjuk, majd egyesével hozzáadjuk a tojást, és jól elkeverjük (még mindig géppel).

A banánt pürésítjük, a tésztához keverjük, majd fakanállal hozzáadjuk a sütőporral, fahéjjal és sóval elkevert lisztet is. A masszát az egyik (kivajazott-kilisztezett) őzgerincformába öntjük.

A kakaós tésztát nagyon hasonlóan készítjük: a vajat a cukorral kihabosítjuk, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és a vízzel felváltva 2-3 részletben a tésztához keverjük. Beletöltjük a másik kivajazott-kilisztezett őzgerincformába, majd mindkét tésztát betesszük a sütőbe, és 180°C-on tűpróbáig sütjük.

Ha kisültek, rácsra fordítva hagyjuk kihűlni.

A krém készítése előtt várjuk meg, míg kihűlnek a tésztarudak. Először tegyük őket egymás mellé, és nézzük meg, hogy egyforma-e a magasságuk - ha valamelyik púposabb lett, akkor vágjunk le az aljából (ami sütés közben még a teteje volt, de készen már az alja lesz). Ezután szeleteljük fel mindkettőt az őzgerincforma mintázata mentén. Ezzel a tészta készen áll a töltésre, és készíthetjük a krémet!

A krémhez a zselatint kevés vízben elkeverjük, és félretesszük.

A mascarpone-t előbb egy kis adag kókuszkrémmel elkezdjük habosítani, és ha ez elkeveredett, 2-3 újabb részletben hozzáadjuk a többi kókuszkrémet is, és jól kihabosítjuk. Hozzákeverjük a kókuszreszeléket és a porcukrot is - ne keverjük túl, épp csak annyira, hogy elkeveredjen az egész (ezt már kézi habverővel is keverhetjük).

Ezután a zselatint kis lángon felolvasztjuk, és hőkiegyenlítéssel a krémhez keverjük: előbb a zselatinhoz keverünk egy teáskanálnyi krémet, elkeverjük, mehet bele akár még 1-2 teáskanálnyi krém ugyanígy elkeverve, és ezután keverjük hozzá a többi krémhez, gyors mozdulatokkal.

Most jön a töltés: vegyünk egy szeletet a kakaós tésztából, kenjünk rá egy kevés krémet, most jön egy szelet banános, még egy kis krém, és így tovább. Van aki egy hosszú sütit szokott készíteni (eredetileg ez lenne a méteres kalács), de az emberek kevésbé szerencsés 90%-ának nincs olyan nagy tálja (és hűtőszekrénye), amire ez egyben elférne, ezért célszerű kétfelé venni a sütit.

Ha kész vagyunk a betöltéssel, vonjuk be olvasztott csokoládéval, majd tegyük hűtőbe. Másnap könnyebb lesz szeletelni, és az ízek is jobban összeérnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr5916264310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása