Múlt héten tette közzé a Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2018-as győztes tortájának receptjét az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, én pedig már alig vártam, hogy megsüthessem :)
Nyáron, az eredményhirdetés után kóstoltam már cukrászdában, akkor azt tapasztaltam, hogy a cukrászdától is függ, hogy milyen a végeredmény - de lehet, hogy ez csak a kezdeti nehézségeknek tudható be.
Mindenesetre ami egyből megfogott ebben a tortában, az a túrókrém, ami nem száraz - ez gyakori hibája szokott lenni a túrókrémeknek. Nem érezni rajta, hogy cukormentes, sőt, lisztet sem tartalmaz, így (megfelelő körülmények között) még gluténmentes is.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz.
A Három kívánság torta receptjét ide kattintva, a Cukkererg blogon éred el, én itt most nem ismétlem meg, inkább adok néhány tippet, amire érdemes odafigyelni sütés közben.
A receptet olvasva első ránézésre lehet, hogy kicsit ijesztőnek tűnik az elkészítése: 5 fázisból áll, hőmérőzni kell - de ha jobban megnézed, nem bonyolult a dolog, és nem is tart túl sokáig. Az egyes fázisok gyorsan elkészíthetők, és ha odafigyelsz a részletekre (itt legfőképp arra gondolok, hogy méred és betartod az előírt hőfokokat), akkor tökéletes lesz a végeredmény! :)
Jöjjön tehát néhány tipp, mielőtt nekiállsz a sütésnek:
- A meggyes részt jobb külön elkészíteni, nem az alap piskótára téve, hogy ne áztassa el azt. Én sütőpapírt hajtottam a 17 cm-es tortakarika köré, amiben a kisebb tortalapot sütöttem, ebbe töltöttem a meggyes keveréket, és betettem a hűtőbe (fagyasztóba), amíg meg nem kötött; csak ezután tettem rá a piskótára.
- Számolj azzal, hogy a meggyes rétegnek idő kell, hogy megkössön (akkor is, ha fagyasztóval gyorsítod a dolgot). Célszerű előbb a kisebb piskótát kisütni (mert ez kell a meggyes réteghez), és miközben sül, már el lehet kezdeni a meggyes réteg készítését, hogy minél hamarabb bemehessen a fagyasztóba.
- A meggytöltelék, a túrókrém és a fehérjehab készítésekor is hőkiegyenlítéssel add hozzá a keverékhez a zselatint.
- És ami a legfontosabb (és ez egy örök jó tanács): kövesd az eredeti leírást, és ne térj el a recepttől! ;)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.