Többen is kérdezték tőlem mostanában, hogy mi is az a Restaurant Day, és egyébként is gondolkodtam azon, hogy milyen jó lenne, ha ismét fellendülne itthon ez a kezdeményezés, ezért úgy döntöttem, billentyűzetet ragadok, és írok róla pár sort.
Néhány éve az előre meghirdetett napokon szinte minden utcasarokra jutott egy Restaurant Day esemény, ezt egy 2013-as beszámoló is mutatja, tavaly az Ínyenc magazin is írt róla, de mégis, mostanában már csak egy páran szoktunk belevágni a szervezésébe. Kár, mert eddig bárki is jött, nagyon jól érezte magát, a Restaurant Day mindig jó élmény szokott lenni :)
De mi is az a Restaurant Day?
Nagyon-nagyon röviden a Restaurant Day egy olyan nap, amikor bárki meghirdetheti, hogy az otthonában (vagy egy parkban vagy bárhol) vendégeket vár, olyan mint egy ismeretlen emberekre kiterjesztett házibuli, a vendéglátó finomságokkal készül a vendégeinek, és mivel nyilván van egy költségvonzata a dolognak, a vendégek hozzájárulást fizetnek ezért, de a hangsúly inkább a közösségi élményen van, azon, hogy egy nagyvárosban, ahol ismeretlen arcok között mozgunk nap mint nap, felpezsdítsük kicsit a közösséget, és együnk egy jót együtt.
Restaurant Day valahol a nagyvilágban Forrás: Restaurant Day facebook
A Restaurant Day lényege a közösségi kezdeményezések erősítése a nagyvárosi forgatagban, az emberek összehozása a gasztronómia szeretetén keresztül. Van, aki több fogásos ebéddel, van, aki sütikkel várja a vendégeket, volt már fánkozós esemény is, de akár kávézó is lehet - erre egyáltalán nincs megkötés, mindenki azt készít, ami a szenvedélye. A résztvevők hozzájárulást fizetnek, hiszen egy-egy ilyen lakoma elkészítése költségekkel jár (jó minőségű alapanyagok használata esetén nem is kis költségekkel), de alapvetően nem a gazdasági haszon a cél (és ez egyébként visszafelé is igaz: vendéglátó egységek sem vehetnek részt Restaurant Day szervezésében), inkább olyan ez, mint amikor egy baráti összejövetelen rendeltek egy pizzát, és szétdobjátok a költségeket.
Az evésnél sokkal többről szól a dolog, van valami izgalmas abban, ha olyan emberhez mész el enni, akit eddig nem ismertél. Egy ilyen élmény felrázza a szürke hétköznapokat, a Restaurant Day-ek családias hangulata lelket visz az elkomorodni hajlamos nagyvárosba. Legalább egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni, aki pedig szeret sütni-főzni, annak nemcsak vendégként, de szervezőként is!
Ez pedig nálam készült a tavaly februári Restaurant Day-en
Ha vendégként érdekel a dolog
Az aktuális helyszíneket megtalálod a Restaurant Day Budapest facebook oldalán, ha követed az oldalt facebookon, megéri azt is beállítani, hogy elsőként jelenjenek meg a bejegyzései, hiszen ez évente csak néhány bejegyzést jelent, emiatt kár lenne lemaradni a dologról. Érdemes közvetlenül a Restaurant Day hétvége előtt is visszanézni az oldalra, az utolsó pillanatban is kerülhetnek ki ide új események!
Ha kiválasztottad, hogy melyik eseményre szeretnél elmenni, sokat segítesz a vendéglátónak azzal, ha a facebook eseménynél ezt jelzed (vagy ha nem is vagy benne biztos, de gondolkodsz rajta, akkor az „érdekel” gombra kattintasz), ez segít előrejelezni a várható vendégek számát.
Idén az első Restaurant Day hétvége a február 16-i hétvége lesz, én süteményekkel várom a vendégeimet, ide kattintva találod a részleteket :)
Ha a képre kattintasz, a mostani eseményt éred el, a fotó ismerős lesz azoknak, akik jártak nálam a tavaly nyár eleji Restaurant Day-en :)
Ha pedig Te is szeretnél Restaurant Day-t szervezni
Az egész folyamat azzal kezdődik, hogy a szervezők meghirdetik azt a hétvégét, amikorra az események szervezhetők, ezt közzéteszik a Restaurant Day (nemzetközi) facebook oldalán (ez egyébként február, május, augusztus és november harmadik hétvégéje szokott lenni, idén a február 16-i hétvége lesz az első).
Ha úgy döntesz, hogy szeretnél Restaurant Day-t szervezni, akkor először is tervezd meg, hogy mit készítesz, hol várod a vendégeid, és hozz létre egy facebook eseményt, használd a #RestaurantDay hashtaget. Az esemény linkjét küldd el a Restaurant Day Budapest facebook oldalán (ez nem ugyanaz, amit fentebb linkeltem!) a Restaurant Day magyar kapcsolattartójának (aki egy nagyon kedves lány - és félreértés ne essék, nem én vagyok az, én csak egy lelkes Restaurant Day-ező vagyok), ő egyébként meg is fogja majd osztani az oldalon az eseményedet. Néhány éve a Restaurant Day hivatalos weboldalán működött egy térképes kereső is, és ide is fel kellett tölteni az általunk szervezett esemény részleteit - nekem most épp hibaüzenet ír ki ez a kereső, de rákérdezek, ha tudok többet, frissítem ezt a leírást :)
Fontos tudni, hogy ez egy alulról szerveződő esemény, vagyis a Restaurant Day weboldalát és facebook oldalait üzemeltető személyek nem felelősek az egyes események szervezéséért, az ő feladatuk a tájékoztatás, pl. rajtuk keresztül értesülhetsz arról, hogy ki hol szervez Restaurant Day-t (a magyarországi helyszínek felkerülnek a Restaurant Day Budapest facebook oldalára, nemcsak a budapestiek, vidéki események is szoktak lenni). Az esemény szervezéséért és lebonyolításáért minden esetben az adott vendéglátó felel.
Ha nem nyilvános helyen, hanem az otthonodban várod a vendégeket (és hát februárban még hideg van egy parkban szervezett eseményre...), akkor megéri kicsit terjeszteni a dolgot, hogy odataláljanak a vendégek: szólj az ismerőseidnek, kollégáidnak, oszd meg a közösségi médiában.
A tervezéskor próbáld meg előre felmérni, hogy hány vendéged lesz, és ennek megfelelően készülj; de ne feledkezz meg arról sem, hogy mindenki kapacitása véges, és egy ilyen esemény megrendezése nagy munkával jár - szervezés közben ezeket is vedd figyelembe, és ennek megfelelően állítsd össze a menüt, vagy kérj segítséget barátaidtól. Gondolj arra is, hogy amit készítesz, azt kell-e hűteni vagy melegen tartani, és erre lesz-e majd kapacitásod.
A hozzájárulás fizetése történhet úgy, hogy előre kiszámolod, hogy mennyit kérsz a vendégektől, vagy kitehetsz egy becsületkasszát is - a számolásnál vedd figyelembe, hogy a Restaurant Day célja nem a profitszerzés, itt most a közösségépítésen van a hangsúly :) Nagyon profitra törekedni nem is lehetne egy Restaurant Day-el, magánszemélyként olyan alapanyagárakat fizetünk ki, hogy örülünk, ha nullára kijön a végén a dolog, de tényleg nem ez a lényeg, nagyon jó élmény szokott lenni egy-egy ilyen esemény a vendéglátónak és a vendégeknek is :)
Szánj elég időt az előkészületekre, ne felejtsd, több emberre sütni-főzni sok idő, és az esemény napján a hangulatos terítés és egyéb előkészületek sem egy-két percig fognak tartani.
A vendégeknek segíthetsz odatalálni a helyszínre, ha kinyomtatod a Restaurant Day logót, én ezt piciben ki szoktam tenni a kapucsengőm mellé és A4 méretben a lépcsőházban is, hogy könnyen megtaláljanak :)
Akár szervezéshez, akár vendégeskedéshez lenne inkább kedved, én csak ajánlani tudom a Restaurant Day-t, egy ilyen esemény nagyon jól összehozza az embereket, mindig jó kis beszélgetések szoktak kialakulni :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.