Hogyan rendezzünk olyan házibulit, ahol nem ismerjük a saját vendégeinket? - Ilyen a Restaurant Day

Többen is kérdezték tőlem mostanában, hogy mi is az a Restaurant Day, és egyébként is gondolkodtam azon, hogy milyen jó lenne, ha ismét fellendülne itthon ez a kezdeményezés, ezért úgy döntöttem, billentyűzetet ragadok, és írok róla pár sort.

Néhány éve az előre meghirdetett napokon szinte minden utcasarokra jutott egy Restaurant Day esemény, ezt egy 2013-as beszámoló is mutatja, tavaly az Ínyenc magazin is írt róla, de mégis, mostanában már csak egy páran szoktunk belevágni a szervezésébe. Kár, mert eddig bárki is jött, nagyon jól érezte magát, a Restaurant Day mindig jó élmény szokott lenni :)

De mi is az a Restaurant Day?

Nagyon-nagyon röviden a Restaurant Day egy olyan nap, amikor bárki meghirdetheti, hogy az otthonában (vagy egy parkban vagy bárhol) vendégeket vár, olyan mint egy ismeretlen emberekre kiterjesztett házibuli, a vendéglátó finomságokkal készül a vendégeinek, és mivel nyilván van egy költségvonzata a dolognak, a vendégek hozzájárulást fizetnek ezért, de a hangsúly inkább a közösségi élményen van, azon, hogy egy nagyvárosban, ahol ismeretlen arcok között mozgunk nap mint nap, felpezsdítsük kicsit a közösséget, és együnk egy jót együtt.

Restaurant-Day-3.jpg Restaurant Day valahol a nagyvilágban Forrás: Restaurant Day facebook

 

A Restaurant Day lényege a közösségi kezdeményezések erősítése a nagyvárosi forgatagban, az emberek összehozása a gasztronómia szeretetén keresztül. Van, aki több fogásos ebéddel, van, aki sütikkel várja a vendégeket, volt már fánkozós esemény is, de akár kávézó is lehet - erre egyáltalán nincs megkötés, mindenki azt készít, ami a szenvedélye. A résztvevők hozzájárulást fizetnek, hiszen egy-egy ilyen lakoma elkészítése költségekkel jár (jó minőségű alapanyagok használata esetén nem is kis költségekkel), de alapvetően nem a gazdasági haszon a cél (és ez egyébként visszafelé is igaz: vendéglátó egységek sem vehetnek részt Restaurant Day szervezésében), inkább olyan ez, mint amikor egy baráti összejövetelen rendeltek egy pizzát, és szétdobjátok a költségeket.

Az evésnél sokkal többről szól a dolog, van valami izgalmas abban, ha olyan emberhez mész el enni, akit eddig nem ismertél. Egy ilyen élmény felrázza a szürke hétköznapokat, a Restaurant Day-ek családias hangulata lelket visz az elkomorodni hajlamos nagyvárosba. Legalább egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni, aki pedig szeret sütni-főzni, annak nemcsak vendégként, de szervezőként is!

RestaurantDay2018.02.18.jpg Ez pedig nálam készült a tavaly februári Restaurant Day-en

 

Ha vendégként érdekel a dolog

Az aktuális helyszíneket megtalálod a Restaurant Day Budapest facebook oldalán, ha követed az oldalt facebookon, megéri azt is beállítani, hogy elsőként jelenjenek meg a bejegyzései, hiszen ez évente csak néhány bejegyzést jelent, emiatt kár lenne lemaradni a dologról. Érdemes közvetlenül a Restaurant Day hétvége előtt is visszanézni az oldalra, az utolsó pillanatban is kerülhetnek ki ide új események!

Ha kiválasztottad, hogy melyik eseményre szeretnél elmenni, sokat segítesz a vendéglátónak azzal, ha a facebook eseménynél ezt jelzed (vagy ha nem is vagy benne biztos, de gondolkodsz rajta, akkor az „érdekel” gombra kattintasz), ez segít előrejelezni a várható vendégek számát.

Idén az első Restaurant Day hétvége a február 16-i hétvége lesz, én süteményekkel várom a vendégeimet, ide kattintva találod a részleteket :)

facebook-event-fejléc.jpg Ha a képre kattintasz, a mostani eseményt éred el, a fotó ismerős lesz azoknak, akik jártak nálam a tavaly nyár eleji Restaurant Day-en :)

 

Ha pedig Te is szeretnél Restaurant Day-t szervezni

Az egész folyamat azzal kezdődik, hogy a szervezők meghirdetik azt a hétvégét, amikorra az események szervezhetők, ezt közzéteszik a Restaurant Day (nemzetközi) facebook oldalán (ez egyébként február, május, augusztus és november harmadik hétvégéje szokott lenni, idén a február 16-i hétvége lesz az első).

Ha úgy döntesz, hogy szeretnél Restaurant Day-t szervezni, akkor először is tervezd meg, hogy mit készítesz, hol várod a vendégeid, és hozz létre egy facebook eseményt, használd a #RestaurantDay hashtaget. Az esemény linkjét küldd el a Restaurant Day Budapest facebook oldalán (ez nem ugyanaz, amit fentebb linkeltem!) a Restaurant Day magyar kapcsolattartójának (aki egy nagyon kedves lány - és félreértés ne essék, nem én vagyok az, én csak egy lelkes Restaurant Day-ező vagyok), ő egyébként meg is fogja majd osztani az oldalon az eseményedet. Néhány éve a Restaurant Day hivatalos weboldalán működött egy térképes kereső is, és ide is fel kellett tölteni az általunk szervezett esemény részleteit - nekem most épp hibaüzenet ír ki ez a kereső, de rákérdezek, ha tudok többet, frissítem ezt a leírást :) 

Fontos tudni, hogy ez egy alulról szerveződő esemény, vagyis a Restaurant Day weboldalát és facebook oldalait üzemeltető személyek nem felelősek az egyes események szervezéséért, az ő feladatuk a tájékoztatás, pl. rajtuk keresztül értesülhetsz arról, hogy ki hol szervez Restaurant Day-t (a magyarországi helyszínek felkerülnek a Restaurant Day Budapest facebook oldalára, nemcsak a budapestiek, vidéki események is szoktak lenni). Az esemény szervezéséért és lebonyolításáért minden esetben az adott vendéglátó felel.

Ha nem nyilvános helyen, hanem az otthonodban várod a vendégeket (és hát februárban még hideg van egy parkban szervezett eseményre...), akkor megéri kicsit terjeszteni a dolgot, hogy odataláljanak a vendégek: szólj az ismerőseidnek, kollégáidnak, oszd meg a közösségi médiában.

A tervezéskor próbáld meg előre felmérni, hogy hány vendéged lesz, és ennek megfelelően készülj; de ne feledkezz meg arról sem, hogy mindenki kapacitása véges, és egy ilyen esemény megrendezése nagy munkával jár - szervezés közben ezeket is vedd figyelembe, és ennek megfelelően állítsd össze a menüt, vagy kérj segítséget barátaidtól. Gondolj arra is, hogy amit készítesz, azt kell-e hűteni vagy melegen tartani, és erre lesz-e majd kapacitásod.

A hozzájárulás fizetése történhet úgy, hogy előre kiszámolod, hogy mennyit kérsz a vendégektől, vagy kitehetsz egy becsületkasszát is - a számolásnál vedd figyelembe, hogy a Restaurant Day célja nem a profitszerzés, itt most a közösségépítésen van a hangsúly :) Nagyon profitra törekedni nem is lehetne egy Restaurant Day-el, magánszemélyként olyan alapanyagárakat fizetünk ki, hogy örülünk, ha nullára kijön a végén a dolog, de tényleg nem ez a lényeg, nagyon jó élmény szokott lenni egy-egy ilyen esemény a vendéglátónak és a vendégeknek is :)

Szánj elég időt az előkészületekre, ne felejtsd, több emberre sütni-főzni sok idő, és az esemény napján a hangulatos terítés és egyéb előkészületek sem egy-két percig fognak tartani. 

A vendégeknek segíthetsz odatalálni a helyszínre, ha kinyomtatod a Restaurant Day logót, én ezt piciben ki szoktam tenni a kapucsengőm mellé és A4 méretben a lépcsőházban is, hogy könnyen megtaláljanak :)

Akár szervezéshez, akár vendégeskedéshez lenne inkább kedved, én csak ajánlani tudom a Restaurant Day-t, egy ilyen esemény nagyon jól összehozza az embereket, mindig jó kis beszélgetések szoktak kialakulni :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr916264320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása