Többször ért már csalódás gyümölcskenyér terén, gyanítom azért, mert ha már benne van a nevében a „gyümölcs” szó, akkor elvárom, hogy át is jöjjön bővel a gyümölcsíz.
Nagyjából ebben változtattam csak egy régi recepten, és pont ennyi is kellett neki, hogy tökéletes legyen.
A fehércsoki már inkább csak a design miatt került a tetejére, anélkül kicsit mintha pucér lenne - de kemény 30 g van az egész kenyéren vékony csíkokban szétosztva, szóval nem ez adja a fő ízt, így akár el is hagyható. Ízlés kérdése, tényleg, hogy jobban tetszik-e csíkosan a szép pirult teteje, vagy inkább hagynád à la nature, ahogy a sütőből kilibbent.
Ez egy nagyobb adag egyébként, én azt a gyümölcskenyeret szeretem, ami a szögletes kenyérformában sül, mert méreteiből adódóan sokkal több a puha rész benne, mint az őzgerincben készített verzióban - na de ez szintén ízlés kérdése, sokan pont a szélét szeretik (amit mondjuk egy dolog miatt nem tudok megérteni: a közepén van a gyümölcs!!!) A lényeg, hogy ha őzgerincben szeretnéd elkészíteni, akkor mérd le és számolj: ez az adag egy kb. 25×10×7 cm-es kenyérformára való, őzgerinchez lehet, hogy a fele vagy kétharmada kellhet. De a számolgatás ne ijesszen el. Nagyon finom, muszáj megsütnöd! ;)
Gyümölcskenyér
Hozzávalók:
(egy 25 cm hosszú, 7 cm magas kenyérformához, kb. 1 kg lesz)
- 150 g kandírozott gyümölcskeverék (többféle létezik, a lényeg, hogy legyen benne kandírozott citromhéj és narancshéj)
- 25 g aszalt vörösáfonya
- 25 g mazsola
- 40 g étcsokoládé
- 50 g dió
- 170 g liszt
- 1 mk. szódabikarbóna
- nagy csipet só
- 160 g szobahőmérsékletű vaj
- 75 g porcukor
- 1 bio/kezeletlen héjú citrom héja
- 1 bio/kezeletlen héjú narancs héja
- 6 db szobahőmérsékletű tojás
a tetejére:
- 30 g fehércsokoládé (ét/tejcsokoládé is jó)
A kenyérformát kibéleljük sütőpapírral (vagy jól kivajazzuk-kilisztezzük), és a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A kandírozott gyümölcsöket, a vörösáfonyát és a mazsolát kicsit apróbbra vágjuk, a csokoládét kis kockákra vágjuk (vagy használhatunk csokicseppeket).
A diót megdaráljuk, hozzákeverjük a lisztet, a szódabikarbónát és a sót, és félretesszük.
A tojásokat szétválasztjuk.
A puha vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a citrom- és a narancshéjat (mindenképpen bio/kezeletlen héjú gyümölcsöt válasszunk, hogy a héja vegyszermentes legyen!), majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgáját is, adagolás közben mindig jól elkeverve.
A tojásfehérjét habbá verjük, és több adagban, óvatos mozdulatokkal a vajas részhez keverjük.
Ezután adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, végül a gyümölcsöket és a csokoládét is.
A masszát a formába töltjük, és kb. 45 perc alatt készre sütjük (tűpróbáig).
Ha kisült, rácson hagyjuk kihűlni - vagy már forrón vágunk egy-két szeletet, mert így a legfinomabb! :D
A kihűlt gyümölcskenyeret olvasztott fehércsokoládéval becsíkozunk, ezt célszerű rácson csinálni, és többféle módszer létezik: betölthetjük az olvasztott csokit vékony hegyű habzsákba vagy sütőpapírból hajtogatott tasakba, de csíkozhatunk egy kiskanál vagy villa segítségével is - ez egy kicsit gyorsabb, viszont így nem minden csík lesz szép vékony.
Forrás: a tészta alapja ApróSéftől származik.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.