Csupa gyümölcs gyümölcskenyér

Többször ért már csalódás gyümölcskenyér terén, gyanítom azért, mert ha már benne van a nevében a „gyümölcs” szó, akkor elvárom, hogy át is jöjjön bővel a gyümölcsíz.

Nagyjából ebben változtattam csak egy régi recepten, és pont ennyi is kellett neki, hogy tökéletes legyen.

gyümölcskenyér-3.jpg Ha ugyanolyan türelmetlen vagy, mint én, és még forrón elkezded szeletelni, akkor pont így fog kinézni egy szelet :)

 

A fehércsoki már inkább csak a design miatt került a tetejére, anélkül kicsit mintha pucér lenne - de kemény 30 g van az egész kenyéren vékony csíkokban szétosztva, szóval nem ez adja a fő ízt, így akár el is hagyható. Ízlés kérdése, tényleg, hogy jobban tetszik-e csíkosan a szép pirult teteje, vagy inkább hagynád à la nature, ahogy a sütőből kilibbent.

Ez egy nagyobb adag egyébként, én azt a gyümölcskenyeret szeretem, ami a szögletes kenyérformában sül, mert méreteiből adódóan sokkal több a puha rész benne, mint az őzgerincben készített verzióban - na de ez szintén ízlés kérdése, sokan pont a szélét szeretik (amit mondjuk egy dolog miatt nem tudok megérteni: a közepén van a gyümölcs!!!) A lényeg, hogy ha őzgerincben szeretnéd elkészíteni, akkor mérd le és számolj: ez az adag egy kb. 25×10×7 cm-es kenyérformára való, őzgerinchez lehet, hogy a fele vagy kétharmada kellhet. De a számolgatás ne ijesszen el. Nagyon finom, muszáj megsütnöd! ;)

Gyümölcskenyér

Hozzávalók:
(egy 25 cm hosszú, 7 cm magas kenyérformához, kb. 1 kg lesz)

  • 150 g kandírozott gyümölcskeverék (többféle létezik, a lényeg, hogy legyen benne kandírozott citromhéj és narancshéj)
  • 25 g aszalt vörösáfonya
  • 25 g mazsola
  • 40 g étcsokoládé
  • 50 g dió
  • 170 g liszt
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • nagy csipet só
  • 160 g szobahőmérsékletű vaj
  • 75 g porcukor
  • 1 bio/kezeletlen héjú citrom héja
  • 1 bio/kezeletlen héjú narancs héja
  • 6 db szobahőmérsékletű tojás

a tetejére:

  • 30 g fehércsokoládé (ét/tejcsokoládé is jó)

 

A kenyérformát kibéleljük sütőpapírral (vagy jól kivajazzuk-kilisztezzük), és a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

A kandírozott gyümölcsöket, a vörösáfonyát és a mazsolát kicsit apróbbra vágjuk, a csokoládét kis kockákra vágjuk (vagy használhatunk csokicseppeket).

A diót megdaráljuk, hozzákeverjük a lisztet, a szódabikarbónát és a sót, és félretesszük.

A tojásokat szétválasztjuk.

A puha vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a citrom- és a narancshéjat (mindenképpen bio/kezeletlen héjú gyümölcsöt válasszunk, hogy a héja vegyszermentes legyen!), majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgáját is, adagolás közben mindig jól elkeverve.

A tojásfehérjét habbá verjük, és több adagban, óvatos mozdulatokkal a vajas részhez keverjük.

Ezután adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, végül a gyümölcsöket és a csokoládét is.

A masszát a formába töltjük, és kb. 45 perc alatt készre sütjük (tűpróbáig).

Ha kisült, rácson hagyjuk kihűlni - vagy már forrón vágunk egy-két szeletet, mert így a legfinomabb! :D

A kihűlt gyümölcskenyeret olvasztott fehércsokoládéval becsíkozunk, ezt célszerű rácson csinálni, és többféle módszer létezik: betölthetjük az olvasztott csokit vékony hegyű habzsákba vagy sütőpapírból hajtogatott tasakba, de csíkozhatunk egy kiskanál vagy villa segítségével is - ez egy kicsit gyorsabb, viszont így nem minden csík lesz szép vékony.

 

Forrás: a tészta alapja ApróSéftől származik.

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr5816264330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása