Az egyik legszebb gasztroajándék a kistorta, egyrészt ki ne szeretné a tortákat, a torták szépek és finomak; másrészt ez egy igazán önzetlen ajándék: pont egy adag, ezt bizony mind az eheti meg, akinek adjuk.
(Némi csalás persze van a dologban: a lenti receptből 2 kistorta jön ki, szóval választhattok, hogy jófejek lesztek és az ünnepeltnek adjátok mindkettőt, vagy inkább „elővigyázatosak”, és az egyiket megkóstoljátok, mielőtt a másikat átadnátok ;) )
Ez a torta pont egy héttel ezelőtt készült anyák napjára, ízben és díszítésben is olyat szerettem volna, ami anyukámnak is tetszik és az ünnephez is, a tavaszhoz is illik (mondjuk pont esett, de az anyák napja mégiscsak egy tavaszi hangulatú ünnep, orgona ága, meg minden...)
Kezdtem tehát azzal, hogy néhány elemet összeírtam: a mákos-citromos tortalapocskák, a gyümölcs, a virágos díszítés volt az, amiből kiindultam, és sok mindent nem is kellett hozzáadni, lényegében csak egy kis joghurtos mascarpone krémet és narancsszirupot, na meg persze glaze és díszítés ment a tetejére, és már kész is lett a kistorta.
A narancsszirup egyébként nemcsak azért jó, mert finoman átitatja a valahol a piskóta és keksz közötti állagú mákos-citromos lapocskákat, hanem azért is, mert a kerek lapocskák kiszúrása utáni maradékot nagyon jól bele lehet mártogatni ebbe a szirupba (na ennyit arról, hogy a kistorta készítés önzetlen dolog... de hát mégse veszhet kárba a maradék, nem? :D )
Mákos-citromos-epres kistorta
Hozzávalók:
(2 db-hoz)
a mákos-citromos lapocskákhoz:
- 1 tojás
- 100 g cukor
- 175 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 25 g mák
- 1 citrom héja
- 75 g olvasztott vaj
- 50 g tej
- 50 g citromlé
a narancssziruphoz:
- 1 narancs leve (ha bio/kezeletlen héjú, akkor a héját is belereszelhető)
- 40 g cukor
- 1 tk. narancslikőr vagy rum
a krémhez:
- 125 g mascarpone
- 60 g joghurt
- 10 g porcukor
- 2 g zselatin
- 2 nagy szem eper
a tetejére:
- 50 g porcukor
- 1 ek. citromlé
- a díszítéshez habcsók, szárított rózsa, bodzavirág
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 30×18 cm-es kistepsi alját sütőpapírral kibéleljük.
A mákos-citromos lapocskákhoz először egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, a mákkal és a citromhéjjal, majd egy másik tálban az olvasztott vajat a tejjel és a citromlével.
A tojást a cukorral kihabosítjuk, majd felváltva hozzákeverjük a száraz és a folyékony hozzávalókat.
A masszát a tepsibe simítjuk, és 180°C-on addig sütjük, amíg el nem kezd pirulni a teteje. Még melegen 6 kört szúrunk ki belőle (ha kihűl, hajlamos könnyen törni).
A narancssziruphoz a narancs levét a cukorral sziruppá főzzük, majd hozzákeverünk a narancslikőrt/rumot.
A tésztakorongokat megszurkáljuk, és jól átitatjuk sziruppal.
A krémhez először a zselatint beáztatjuk 12 g vízbe.
Az epret apró kockákra vágjuk.
A mascarpone-t a joghurttal és a porcukorral kihabosítjuk.
A zselatint felolvasztjuk, és hőkiegyenlítéssel a krémhez keverjük. Kicsit hűtjük, majd habzsákból kistortánként 2-2 tésztakorongra nyomunk belőle, rátesszük az eperkockákat, majd erre még egy kis krémet (ez tartja majd össze a 2 réteget). 2-2 lapot egymás tetejére teszünk, és hűtjük.
A glaze-hez a porcukrot a citromlével addig keverünk, amíg már nem túl folyós (ezt pl. egy fejjel lefelé fordított bögrén tesztelhetjük). Ezzel a glaze-zel megkenjük a 2 félretett tésztakorong tetejét.
A lapokat a kistorták tetejére tesszük, és díszítjük (én habcsókot, bodzavirágot és szárított rózsát tettem rá).
Még több torta recepthez kattints ide>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.