Mákos-citromos-epres kistorta

Az egyik legszebb gasztroajándék a kistorta, egyrészt ki ne szeretné a tortákat, a torták szépek és finomak; másrészt ez egy igazán önzetlen ajándék: pont egy adag, ezt bizony mind az eheti meg, akinek adjuk.

(Némi csalás persze van a dologban: a lenti receptből 2 kistorta jön ki, szóval választhattok, hogy jófejek lesztek és az ünnepeltnek adjátok mindkettőt, vagy inkább „elővigyázatosak”, és az egyiket megkóstoljátok, mielőtt a másikat átadnátok ;) )

Ez a torta pont egy héttel ezelőtt készült anyák napjára, ízben és díszítésben is olyat szerettem volna, ami anyukámnak is tetszik és az ünnephez is, a tavaszhoz is illik (mondjuk pont esett, de az anyák napja mégiscsak egy tavaszi hangulatú ünnep, orgona ága, meg minden...)

Kezdtem tehát azzal, hogy néhány elemet összeírtam: a mákos-citromos tortalapocskák, a gyümölcs, a virágos díszítés volt az, amiből kiindultam, és sok mindent nem is kellett hozzáadni, lényegében csak egy kis joghurtos mascarpone krémet és narancsszirupot, na meg persze glaze és díszítés ment a tetejére, és már kész is lett a kistorta.

A narancsszirup egyébként nemcsak azért jó, mert finoman átitatja a valahol a piskóta és keksz közötti állagú mákos-citromos lapocskákat, hanem azért is, mert a kerek lapocskák kiszúrása utáni maradékot nagyon jól bele lehet mártogatni ebbe a szirupba (na ennyit arról, hogy a kistorta készítés önzetlen dolog... de hát mégse veszhet kárba a maradék, nem? :D )

Mákos-citromos-epres kistorta

Hozzávalók:
(2 db-hoz)

a mákos-citromos lapocskákhoz:

  • 1 tojás
  • 100 g cukor
  • 175 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 25 g mák
  • 1 citrom héja
  • 75 g olvasztott vaj
  • 50 g tej
  • 50 g citromlé

a narancssziruphoz:

  • 1 narancs leve (ha bio/kezeletlen héjú, akkor a héját is belereszelhető)
  • 40 g cukor
  • 1 tk. narancslikőr vagy rum

a krémhez:

  • 125 g mascarpone
  • 60 g joghurt
  • 10 g porcukor
  • 2 g zselatin
  • 2 nagy szem eper

a tetejére:

  • 50 g porcukor
  • 1 ek. citromlé
  • a díszítéshez habcsók, szárított rózsa, bodzavirág

 

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 30×18 cm-es kistepsi alját sütőpapírral kibéleljük.

A mákos-citromos lapocskákhoz először egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, a mákkal és a citromhéjjal, majd egy másik tálban az olvasztott vajat a tejjel és a citromlével.

A tojást a cukorral kihabosítjuk, majd felváltva hozzákeverjük a száraz és a folyékony hozzávalókat.

A masszát a tepsibe simítjuk, és 180°C-on addig sütjük, amíg el nem kezd pirulni a teteje. Még melegen 6 kört szúrunk ki belőle (ha kihűl, hajlamos könnyen törni).

A narancssziruphoz a narancs levét a cukorral sziruppá főzzük, majd hozzákeverünk a narancslikőrt/rumot.

A tésztakorongokat megszurkáljuk, és jól átitatjuk sziruppal.

A krémhez először a zselatint beáztatjuk 12 g vízbe.

Az epret apró kockákra vágjuk.

A mascarpone-t a joghurttal és a porcukorral kihabosítjuk.

A zselatint felolvasztjuk, és hőkiegyenlítéssel a krémhez keverjük. Kicsit hűtjük, majd habzsákból kistortánként 2-2 tésztakorongra nyomunk belőle, rátesszük az eperkockákat, majd erre még egy kis krémet (ez tartja majd össze a 2 réteget). 2-2 lapot egymás tetejére teszünk, és hűtjük.

A glaze-hez a porcukrot a citromlével addig keverünk, amíg már nem túl folyós (ezt pl. egy fejjel lefelé fordított bögrén tesztelhetjük). Ezzel a glaze-zel megkenjük a 2 félretett tésztakorong tetejét.

A lapokat a kistorták tetejére tesszük, és díszítjük (én habcsókot, bodzavirágot és szárított rózsát tettem rá).

 

Még több torta recepthez kattints ide>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr8616264334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása