5. blogszülinap és egy mascarpone habos minitorta csokival

Öt éves és néhány napos a SweetHome blog :D Nem volt zökkenőmentes ez a pár nap, de végül csak sikerül megosztanom a blogszülinapi kistorta receptjét... :)

Történt ugyanis, hogy a szülinap (ami október 1-jén van) előtti napon nem voltam otthon, de akkor tudtam időt szakítani arra, hogy a telefonomban megírjam a blogszülinapi bejegyzést (mármint nem ezt, hanem amit eredetileg írtam. Volna.). Csakhogy azzal a fájllal történt valami, megette a telefonom, és örökre elveszett, amit akkor bepötyögtem :( Így hát csak instán tudtam megmutatni a kistorta fotóját, meg örömködni kicsit, hogy 5 éves a blog (jövőre mehet suliba :D ), és megígértem, hogy másnap megosztom a receptet, ami viszont nem jött össze, mert (összefogott ellenem az univerzum, és) megpróbált ledönteni egy baci... Szerencsére nem járt egészen sikerrel, de azért átaludtam vagy 2 napot (közben persze volt egy-két dolog, amit muszáj volt megcsinálnom, úgyhogy megtudtam, hogy mit érzett Maci Laci, mikor nem hagyták, hogy aludjon karácsonykor, mindenesetre a baci csak addig jutott, hogy aludtam, mint akit jól fejbe kólintottak, de egyébiránt minden okés, és ez jó).

Ezek miatt aztán csak most jutottam el odáig, hogy fogjam magam, és újraírjam a blogszülinapi kistorta receptjét, de lényeg a lényeg, hogy most itt van, fincsi, gyorsan elkészíthető, meg amúgy is, ami torta és/vagy van rajta a csoki, annak csak örülni lehet, nem? :D 

Egyébként számtorta is készíthető ez alapján a recept alapján. Én ezt számítógépes segítséggel szoktam csinálni: szövegszerkesztőben beírom azt a számot, amit szeretnék, felnagyítom akkorára, mint amekkora számra szükségem van (és akkor itt most elmondom, hogy ebből a mennyiségből nem a 26-30 cm-es számok, hanem minitorta (kávéscsésze alátét) méretűek jönnek ki), majd fogok egy darab sütőpapírt, és ceruzával átrajzolom rá. Kivágom, majd leradírozom a maradék ceruzát (oké, hogy a grafit gyakorlatilag szén, de nem arra tervezték a ceruzákat, hogy megegyük). Ezután elkészítem a tésztát, ahogy a receptben (lent) le van írva, és a sablont a tésztára fektetve késsel kivágom a számokat, óvatosan átemelem a sütőlemezre, innen pedig minden megy ugyanúgy tovább, mint ahogy az a receptben le van írva.

Két dologra figyelj számtortázásnál: sütőpapírból csináld a sablont (tuti nem lesz gond abból, hogy hozzáér a linzertésztához), és grafitceruzával rajzold át a számot, ne tollal (a tinta tuti nem ehető, kivétel az ehető filc, de az meg nem biztos, hogy jól fog a sütőpapírra)! Van, akinek ez triviális, és van, akinek nem jut eszébe, hogy az egyébként tisztának látszó papírt nem jó ételhez használni - tuti ami tuti, én most szóltam ;)

Ha viszont nem szeretnél senkit emlékeztetni arra, hogy mennyi is az annyi, akkor fogj egy kb. 6-8 cm-es fánkszaggatót, és csinálj olyan kistortát, mint én! :)

Mascarpone habos minitorta csokival

Hozzávalók:
(2 kistortához)

a linzerhez:

  • 120 liszt
  • 80 vaj
  • 40 porcukor

a ganache-hoz:

  • 50 g étcsokoládé
  • 50 g habtejszín

a mascarpone habhoz:

  • 150 g mascarpone
  • 25 g porcukor
  • ½ rúd vanília kikapart magjai
  • 55 g habtejszín
  • 3 g zselatin

 

A linzertészta hozzávalóit késes darálóval vagy kézzel morzsold össze - dolgozz gyorsan, amint úgy látszik, hogy már nincs benne külön vajdarabka, kész is van. Egy-két mozdulattal gyúrd egybe a tésztát, lapítsd korong alakúra, és zacskóba/folpackba csomagolva 20 percre tedd be a hűtőbe.

Ha lejárt a linzer pihenője, nyújtsd ki, és fánkszaggatóval szaggass köröket (vagy sablon segítségével vágj ki számokat) a tésztából - tortánként 3 db-ra lesz szükséged (de csinálj inkább 4-et, nehogy egy balesetben odavesszen egy). Óvatosan tedd át őket egy sütőlemezre, és amíg előmelegíted a sütőt, tedd vissza a hűtőbe (ettől jobban tartják a formájukat).

A tésztából maradni fog: a maradékból én egy betűs-számos kiszúrókészlettel csináltam egy 5-öst a blogszülinapos tortácskámra, de bármilyen kisebb kiszúróval készíthetsz díszt a tora tetejére, a többi pedig lehet simán keksz, fincsi lesz holnap a kávé mellé :)

180°C-on pár perc alatt süsd ki a linzerlapocskákat, mikor a legszéle épphogy elkezd pirulni, már kész is van (ne várd meg, amíg az egész pirult lesz, akkor már túl száraz és nem finom). Ha pici díszt/kekszeket is csinálsz, akkor ezekre külön figyelj: a kisebbeket hamarabb ki kell venni!

Közben (egyrészt sűrűn nézz rá a sütőre, másrészt) készítsd el a ganache-t: a tejszínt forrald fel, a csokit összetördelve tedd egy hőálló tálkába, erre öntsd rá a forró tejszínt, várj fél percet, majd keverd simára az egészet. Tedd félre, nem muszáj hűteni, folyósan jobban tudjuk használni, de ne legyen forró.

Jöhet a mascarpone hab: ehhez először a zselatint egy kevés vízbe áztasd be. A mascarpone-t, a porcukorot és a vaníliát tedd egy tálba, és robotgéppel keverd el. Több részletben csurgasd hozzá a tejszínt, és minden részletnél habosítsd ki jól (persze figyelj arra is, hogy a tejszín ne verődjön túl, ne legyen belőle vaj).

A zselatint olvaszd fel, és hőkiegyenlítéssel keverd a mascarpone habhoz. Egy 5 percet érdemes pihentetni a krémet, hogy elkezdje összébb húzni a zselatin, de többet ne, nehogy túl hamar megkössön. Töltsd habzsákba.

Elkezdheted összeállítani a tortácskát: vegyél egy linzerkorongot (a legkevésbé tökéleteset), nyomj rá mascarpone hab pamacsokat, erre csurgass egy kis csokiganache-t. Tedd rá a következő linzerlapot, figyelj arra, hogy vízszintes legyen, majd jöhet rá a mascarpone hab és a ganache. Ezután tedd rá az harmadik linzerlapot, nézz rá erre is, hogy vízszintes legyen, majd nyomj erre is mascarpone habot, és csurgasd meg finoman ganache-sal. Mehet rá a díszítés és a gyertya, és már kész is!

Tipp: csokiganache helyett használhatsz lekvárt és/vagy friss gyümölcsöt, bogyós gyümölcsökkel nagyon fincsi!

 

Még több torta recepthez kattints ide>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr5916264342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása