Egy remek ok arra, hogy mindig legyen a fagyasztóban egy csomag áfonya ;)
Zabkeksz függő vagyok. Tökéletes nasi, ha sietek vagy úton vagyok, és nincs időm mást enni, nagyon jó desszert ebéd után, szeretek vinni zabkekszet kirándulásra, és a workshopjaimon is elő szokott fordulni, mint kísérő nasi, hogy ne éhezzünk munka közben :)
A bolti verziót viszont nem igazán szeretem, nekem az túl édes, ráadásul a saját készítésűnek van egy verhetetlen előnye: azzal ízesítem, amivel csak szeretném!
Most épp áfonyáshoz volt kedvem - az eper mellett ez az a gyümölcs, amiből mindig tartok egy keveset a fagyasztóban. Nagyon sok sütit fel lehet dobni vele, és néha gyümölcsturmixba is dobok belőle pár szemet. Na meg zabkekszbe is :D
Áfonyás zabkeksz
Hozzávalók:
- 100 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 100 g cukor
- ½ vaníliarúd kikapart magjai
- 1 tojás
- 100 g zabpehely
- 140 g liszt
- ½ teáskanál sütőpor
- nagy csipet só
- 100 g áfonya (fagyasztott is lehet)
A puha vajat a cukorral habosítsd ki, majd keverd hozzá a tojást (ha többszörös adagot csinálsz, akkor egyesével add hozzá a tojásokat).
Add hozzá a száraz hozzávalókat is, végül az áfonyát (ha fagyott áfonyát használsz, ne engedd ki előtte, fagyottan keverd a tésztába, könnyebb lesz vele dolgozni).
A tésztát 20 percre tedd hűtőbe.
A pihentetési idő lejárta után formálj gesztenye nagyságú golyókat, és tedd sütőpapírozott sütőlemezre. Egy nagyon picit lapítsd le a tetejüket, hogy keksz formájuk legyen, majd 180 fokon kb. 12 perc alatt süsd őket készre (a sütési idő nagyban függ a keksz méretétől, akkor van kész, mikor a széle épphogy elkezd pirulni). Rácson hagyd kihűlni.
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
Még több keksz receptet találsz ide kattintva>>
További áfonyás receptekhez pedig kattints ide>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.