Csokis-mézeskalácsos pohárkrém

Habkönnyű mascarponekrémmel, mert a karácsonyi nagy kajadömpingben jó, ha van valami könnyed is! De azért brownie-val és csokival, mert hát mégiscsak úgy karácsonyos... ;)

Már nem is tudom, hogy született ennek a desszertnek az ötlete, de az igazi érdeme tényleg ez: hogy olyan kis könnyed, hogy úgy érzed, hogy egyből még 2-3 pohárral meg tudnál ennél belőle - azért persze egynél érdemes megállni, mindenesetre eszméletlen sunyi módon eteti magát. A finom csokis-mézeskalácsos-karácsonyos illata és a puha brownie és könnyű mascarponehab kombó miatt egyből nagy kedvenc lett! :)

Csokis-mézeskalácsos pohárkrém

Hozzávalók: 
(6 pohárhoz)

a brownie-hoz:

  • 80 g étcsokoládé
  • 80 g vaj
  • 2 tojás
  • 50 g cukor
  • 40 g liszt

az öntethez:

  • 75 g étcsokoládé
  • 1 dl tej
  • 2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

a krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 50 g porcukor
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 dl tejszín

a tetejére:

  • kevés földimogyoró

 

Először a brownie-t készítsd el. Olvaszd össze a vajat és a csokit, és tedd félre. A sütőt melegítsd elő 180°C-ra.

Az egész tojásokat a cukorral habosítsd ki jól, tényleg legyen habos az egész, a tál alján is! Ehhez keverd hozzá a vaj-csoki keveréket, végül a lisztet is. A masszát öntsd egy kb. 22×12 cm-es tepsibe, , és 12-15 perc alatt süsd készre: mint minden brownie, ez is akkor jó, ha a beleszúrt tű még nem teljesen tisztán jön ki; nyers massza már ne maradjon rajta, de apró morzsák igen – ez jelzi azt, hogy már megsült, de még nem száradt ki a tészta. Rácson hagyjuk kihűlni.

 

Az  öntethez a csokit tördeld egy hőálló tálkába, a tejet forrósítsd fel (ne forrald, csak legyen nagyon meleg), öntsd rá a csokira, várj fél percet, majd keverd simára. Add hozzá a mézeskalácsfűszert is.

 

Készítsd el a krémet: a mascarpone-hoz keverd hozzá a porcukrot és a mézeskalács fűszert, majd több részletben adagold hozzá a tejszínt, minden részlet után habosítsd ki jól. Ha igazán szép pohárkrémeket szeretnél, töltsd a krémet habzsákba; de kanállal is adagolhatod majd a poharakba.

Kezdődhet a pohárkrémek összeállítása: vegyél elő 6 poharat, és a brownie-t vágd 12 egyforma szeletre.

Minden pohár aljára morzsolj egy-egy szelet brownie-t, öntsd nyakon csokiszósszal, majd oszd szét rajtuk a mascarpone krémet (ha habzsákkal dolgozol, egy kicsit hagyj benne a díszítéshez). Erre tördelj még egy-egy szelet brownie-t, locsold meg ezt is csokiszósszal, és ha tettél félre, díszítsd a maradék krémmel, végül szórd meg egy kis durvára tört földimogyoróval.

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több pohárkrémet találsz ide kattintva>>

További karácsonyi receptekhez kattints ide>>

Csokis receptekhez pedig kattints ide>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr116264348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása