Habkönnyű mascarponekrémmel, mert a karácsonyi nagy kajadömpingben jó, ha van valami könnyed is! De azért brownie-val és csokival, mert hát mégiscsak úgy karácsonyos... ;)
Már nem is tudom, hogy született ennek a desszertnek az ötlete, de az igazi érdeme tényleg ez: hogy olyan kis könnyed, hogy úgy érzed, hogy egyből még 2-3 pohárral meg tudnál ennél belőle - azért persze egynél érdemes megállni, mindenesetre eszméletlen sunyi módon eteti magát. A finom csokis-mézeskalácsos-karácsonyos illata és a puha brownie és könnyű mascarponehab kombó miatt egyből nagy kedvenc lett! :)
Csokis-mézeskalácsos pohárkrém
Hozzávalók:
(6 pohárhoz)
a brownie-hoz:
- 80 g étcsokoládé
- 80 g vaj
- 2 tojás
- 50 g cukor
- 40 g liszt
az öntethez:
- 75 g étcsokoládé
- 1 dl tej
- 2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
a krémhez:
- 250 g mascarpone
- 50 g porcukor
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 dl tejszín
a tetejére:
- kevés földimogyoró
Először a brownie-t készítsd el. Olvaszd össze a vajat és a csokit, és tedd félre. A sütőt melegítsd elő 180°C-ra.
Az egész tojásokat a cukorral habosítsd ki jól, tényleg legyen habos az egész, a tál alján is! Ehhez keverd hozzá a vaj-csoki keveréket, végül a lisztet is. A masszát öntsd egy kb. 22×12 cm-es tepsibe, , és 12-15 perc alatt süsd készre: mint minden brownie, ez is akkor jó, ha a beleszúrt tű még nem teljesen tisztán jön ki; nyers massza már ne maradjon rajta, de apró morzsák igen – ez jelzi azt, hogy már megsült, de még nem száradt ki a tészta. Rácson hagyjuk kihűlni.
Az öntethez a csokit tördeld egy hőálló tálkába, a tejet forrósítsd fel (ne forrald, csak legyen nagyon meleg), öntsd rá a csokira, várj fél percet, majd keverd simára. Add hozzá a mézeskalácsfűszert is.
Készítsd el a krémet: a mascarpone-hoz keverd hozzá a porcukrot és a mézeskalács fűszert, majd több részletben adagold hozzá a tejszínt, minden részlet után habosítsd ki jól. Ha igazán szép pohárkrémeket szeretnél, töltsd a krémet habzsákba; de kanállal is adagolhatod majd a poharakba.
Kezdődhet a pohárkrémek összeállítása: vegyél elő 6 poharat, és a brownie-t vágd 12 egyforma szeletre.
Minden pohár aljára morzsolj egy-egy szelet brownie-t, öntsd nyakon csokiszósszal, majd oszd szét rajtuk a mascarpone krémet (ha habzsákkal dolgozol, egy kicsit hagyj benne a díszítéshez). Erre tördelj még egy-egy szelet brownie-t, locsold meg ezt is csokiszósszal, és ha tettél félre, díszítsd a maradék krémmel, végül szórd meg egy kis durvára tört földimogyoróval.
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
Még több pohárkrémet találsz ide kattintva>>
További karácsonyi receptekhez kattints ide>>
Csokis receptekhez pedig kattints ide>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.