Almás pite karamell ganache-sal

Ez nem egy szimpla, egyszerű almás pite, amit már ezer meg egy helyen ettél, ez amolyan „loaded” verzió, megpakolva minden földi jóval.

Eredetileg karácsonyra sütöttem, de ősz elejétől kezdve nonstop jöhet, annyira finom!

Almáspite karamellganache-sal

És hogy mivel is van megpakolva? Haladjunk a triviálistól az izgibb felé, kezdjük a fűszerekkel: nemcsak a töltelékbe, hanem a pitetésztába is került őrölt szegfűszeg és gyömbér. Ez egy egyszerű, de nagyon jó trükk egyébként, sokat dob a sütin. Használhatsz más fűszert is, pl. fahéjat vagy mézeskalács fűszerkeveréket - ez utóbbit én személy szerint nemcsak karácsony előtt szeretem, már ősszel is jólesik a melengető illata.

Következő extra: az alma mellé került még a töltelékbe mazsola. Kis édes szigetek a puhára sült almaszeletek közt, nyami... (Ha nem szereted mazsolát, próbáld ki kis darabokra vágott aszalt datolyával, nagyjából ugyanaz a fíling, kicsit más íz.)

És a pite legjobb része, az az összetevő, ami igazán különlegessé teszi (dobpergés...): a fűszeres karamell ganache! (Ja, hogy benne van a címben is? Na nem baj...) A karamell ganache krémes, lágy, selymes; bízz bennem, ne frissen kezd el szeletelni a pitét, tedd be egy éjszakára a hűtőbe, gyönyörűen összeérnek majd az ízek!

Ez a ganache egyébként segít abban is, hogy a díszítéshez készített linzercsillagok katonásan a helyükön maradjanak, de a lényege mégis az, hogy ízében is állagában is olyanná teszi ezt a pitét, amilyennek lennie kell.

Almáspite karamellganache-sal

Almás pite karamell ganache-sal

Hozzávalók:

a pitetésztához:

  • 125 g hideg, felkockázott vaj
  • 225 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 1 mk. őrölt szegfűszeg
  • 1 mk. őrölt gyömbér
  • 1 tojássárgája
  • nagy csipet só
  • 2 ek. hideg víz

a töltelékhez:

  • 5 közepes nagyságú alma
  • mazsola ízlés szerint

a karamell ganache-hoz:

  • 30 g cukor
  • 75 g tejszín
  • 100 g fehércsokoládé
  • 1 mk. őrölt szegfűszeg

 

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

A pite tésztáját a legegyszerűbb konyhai késes darálóval összeállítani: csak pakold bele az összes hozzávalót, és daráld gombócosra - vagyis addig járasd a gépet, amíg a vaj már felvette a száraz hozzávalókat, és apró, egyforma színű gombóckák lesznek a daráló táljában. (Ha kézzel morzsolod össze, ügyelj arra, hogy minél gyorsabban dolgozz, ne melegítsd túl a tésztát.) Koronggá lapítva tedd a hűtőbe 20 percre.

Eközben az almákat hámozd meg, vágd ki a magházát és szeleteld vékonyra.

A tésztát nyújtsd kb. fél centi vastagra, béleld ki vele a pitetálat, körben vágd le a felesleget.

Pakold az almaszeleteket a tésztára, a rétegek közé szórj mazsolát is. Told a tálat a sütőbe, és süsd addig, amíg az almák át nem puhulnak.

A maradék tésztát nyújtsd ki, és csillag (vagy más) alakú kiszúróval szúrj ki belőle díszeket - ezek mérettől függően 5-10 perc alatt sülnek ki, figyeld őket, ne piruljanak meg, ha csak épphogy elkezdene pirulni az alja, akkor már biztosan kiveheted a sütőből. Rácson hagyd kihűlni, forrón még könnyen törik.

Miközben a pite sül, elkészítheted a ganache-t is. A tejszínt forrósítsd fel, tedd félre. Karamellizáld a cukrot, add hozzá a tejszínt (vigyázz, fröcskölhet!), ha nem oldódna fel benne a karamell, akkor melegíts rajta kicsit. Mikor már teljesen simára tudod keverni, húzd le a tűzről, és keverd hozzá a fehércsokit és az őrölt szegfűszeget.

Ha kisült a pite, körkörösen, vékony csíkban csurgasd rá a karamell ganache-t, majd díszítsd a linzer csillagokkal.

Almáspite karamellganache-sal

Még több pitereceptet találsz ide kattintva >>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr8416263964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása