Ez nem egy szimpla, egyszerű almás pite, amit már ezer meg egy helyen ettél, ez amolyan „loaded” verzió, megpakolva minden földi jóval.
Eredetileg karácsonyra sütöttem, de ősz elejétől kezdve nonstop jöhet, annyira finom!
És hogy mivel is van megpakolva? Haladjunk a triviálistól az izgibb felé, kezdjük a fűszerekkel: nemcsak a töltelékbe, hanem a pitetésztába is került őrölt szegfűszeg és gyömbér. Ez egy egyszerű, de nagyon jó trükk egyébként, sokat dob a sütin. Használhatsz más fűszert is, pl. fahéjat vagy mézeskalács fűszerkeveréket - ez utóbbit én személy szerint nemcsak karácsony előtt szeretem, már ősszel is jólesik a melengető illata.
Következő extra: az alma mellé került még a töltelékbe mazsola. Kis édes szigetek a puhára sült almaszeletek közt, nyami... (Ha nem szereted mazsolát, próbáld ki kis darabokra vágott aszalt datolyával, nagyjából ugyanaz a fíling, kicsit más íz.)
És a pite legjobb része, az az összetevő, ami igazán különlegessé teszi (dobpergés...): a fűszeres karamell ganache! (Ja, hogy benne van a címben is? Na nem baj...) A karamell ganache krémes, lágy, selymes; bízz bennem, ne frissen kezd el szeletelni a pitét, tedd be egy éjszakára a hűtőbe, gyönyörűen összeérnek majd az ízek!
Ez a ganache egyébként segít abban is, hogy a díszítéshez készített linzercsillagok katonásan a helyükön maradjanak, de a lényege mégis az, hogy ízében is állagában is olyanná teszi ezt a pitét, amilyennek lennie kell.
Almás pite karamell ganache-sal
Hozzávalók:
a pitetésztához:
- 125 g hideg, felkockázott vaj
- 225 g liszt
- 50 g porcukor
- 1 mk. őrölt szegfűszeg
- 1 mk. őrölt gyömbér
- 1 tojássárgája
- nagy csipet só
- 2 ek. hideg víz
a töltelékhez:
- 5 közepes nagyságú alma
- mazsola ízlés szerint
a karamell ganache-hoz:
- 30 g cukor
- 75 g tejszín
- 100 g fehércsokoládé
- 1 mk. őrölt szegfűszeg
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
A pite tésztáját a legegyszerűbb konyhai késes darálóval összeállítani: csak pakold bele az összes hozzávalót, és daráld gombócosra - vagyis addig járasd a gépet, amíg a vaj már felvette a száraz hozzávalókat, és apró, egyforma színű gombóckák lesznek a daráló táljában. (Ha kézzel morzsolod össze, ügyelj arra, hogy minél gyorsabban dolgozz, ne melegítsd túl a tésztát.) Koronggá lapítva tedd a hűtőbe 20 percre.
Eközben az almákat hámozd meg, vágd ki a magházát és szeleteld vékonyra.
A tésztát nyújtsd kb. fél centi vastagra, béleld ki vele a pitetálat, körben vágd le a felesleget.
Pakold az almaszeleteket a tésztára, a rétegek közé szórj mazsolát is. Told a tálat a sütőbe, és süsd addig, amíg az almák át nem puhulnak.
A maradék tésztát nyújtsd ki, és csillag (vagy más) alakú kiszúróval szúrj ki belőle díszeket - ezek mérettől függően 5-10 perc alatt sülnek ki, figyeld őket, ne piruljanak meg, ha csak épphogy elkezdene pirulni az alja, akkor már biztosan kiveheted a sütőből. Rácson hagyd kihűlni, forrón még könnyen törik.
Miközben a pite sül, elkészítheted a ganache-t is. A tejszínt forrósítsd fel, tedd félre. Karamellizáld a cukrot, add hozzá a tejszínt (vigyázz, fröcskölhet!), ha nem oldódna fel benne a karamell, akkor melegíts rajta kicsit. Mikor már teljesen simára tudod keverni, húzd le a tűzről, és keverd hozzá a fehércsokit és az őrölt szegfűszeget.
Ha kisült a pite, körkörösen, vékony csíkban csurgasd rá a karamell ganache-t, majd díszítsd a linzer csillagokkal.
Még több pitereceptet találsz ide kattintva >>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.