Imádom a sajttortákat! Többféle verzióban készítettem már, néhány ezek közül már fent is van a blogon.
Két nagy kedvencem van: a gyümölcsös sajttorták, és a sima, à la nature krémsajtosak. Ez utóbbiak azok, amiken egyértelműen lehet érezni, hogy egy sajttorta tényleg jó-e - nincs rápakolva karamellszósz, gyümölcs és semmi más, ami elfedné az ízeket.
És tudjátok, mire jöttem rá?
A sajttorta bolti keksszel nem finom :( Megveheted a legjobb zabkekszet is, de nem lesz az igazi, nem lesz olyan, mintha saját készítésű keksszel sütnéd.
Na de mi van akkor, ha elfogyott otthon a házi zabkekszed, és a sajttorta készítést nem úgy tervezed, hogy még egy adag kekszet is sütsz előtte? Amikor ezt a sajttortát sütöttem, pont ez volt a szitu, összvissz 3 db zabkekszem volt otthon, ez édeskevés lett volna...
Ezért kitaláltam valamit!
Pofonegyszerű az egész: gyorsan kikeverek egy zabpelyhes linzert, ezt elsimítom a tortaforma alján, és ez lesz a sajttorta alja! Tudom, elvileg külön kéne kisütni, megvárni míg kihűl, darálni, összekeverni olvasztott vajjal és ezt használni hozzá, de így két munkafázist is megspórolunk, és az eredmény így is finomabb, mint a bolti kekszes verzió! :)
A kakaós márványminta a tetején pedig már csak a poén kedvéért került oda, az ízébe nem szól bele, de nagyon cuki :)
Egy jótanács, mielőtt nekiállsz: pontosan kövesd a receptleírást, ne spórold ki se a gőzös fürdőt, se a körbevágást a végén - ezek mind kellenek ahhoz, hogy ne repedjen meg a sajttorta teteje! ;)
New York sajttorta csokis márvánnyal
Hozzávalók:
az alaphoz:
- 125 g zabpehely
- 100 g liszt
- 125 g hideg vaj
- 50 g porcukor
- 2 ek. hideg víz
- 1 tojássárgája
- ¼ tk. só
a krémsajt réteghez:
- 1 kg natúr krémsajt
- 150 g cukor
- 2 ek. étkezési keményítő
- ½ mk. vaníliaőrlemény
- 3 egész tojás
- 1 tk. kakaópor
Egy Ø23 cm-es tortaforma alját sütőpapírozd ki.
A sütő aljába tegyél egy tepsit (ebbe majd forró vizet fogunk önteni, hogy gőzös térben süthessük a sajttortát). Forralj vizet, a sütőt pedig melegítsd elő 175°C-ra,
Készítsd el a sajttorta alapját, ez késes darálóval a legegyszerűbb: tedd bele az összes hozzávalót, és daráld gombócosra - vagyis addig járasd a gépet, amíg a vaj már felvette a száraz hozzávalókat, és apró, egyforma színű gombóckák lesznek a daráló táljában. (Ha kézzel morzsolod össze, ügyelj arra, hogy minél gyorsabban dolgozz, ne melegítsd túl a tésztát.) Ezt szórd a tortaformába, és kanál hátlapjával vagy a kezeddel egyengesd el, finoman nyomkodd is le.
Tedd be a sütőbe, és 8 perc alatt süsd elő a zabpelyhes alapot (nem baj, ha nem pirult meg, fog még sülni a krémsajtos réteggel együtt is).
A cukrot és az étkezési keményítőt keverd el, és ezt fakanállal vagy spatulával keverd hozzá a krémsajthoz. Add hozzá a vaníliaőrleményt és egyesével a tojásokat is. Keverés közben ügyelj arra, hogy ne vigyél bele sok levegőt!
Öntsd ezt rá az elősütött zabpelyhes alapra úgy, hogy kb. 2 evőkanálnyi mennyiség maradjon a tálban. Ezt keverd simára az átszitált kakaóporral (adhatsz hozzá kicsit többet, ha úgy látod, nem lett elég sötét), és vékony sugárban, a tálat a tortaforma fölött mozgatva foltokban csurgasd a krémsajt réteg tetejére, majd egy fogpiszkáló segítségével körkörös mozdulatokkal rajzolj rá márványmintát.
Az előkészített forró vizet öntsd a sütő aljában lévő tepsibe (vigyázz, egyből gőzölni fog!) Told a sütőbe a sajttortát, és kb. 1 óra 15 perc alatt süsd készre. Ekkor a közepe még folyósnak látszik (pudingosan folyósnak, nem teljesen hígnak), de ne aggódj, ha kihűl, összeáll majd.
Miután kivetted a sütőből, egy késsel egyből vágd körbe a forma mentén, és rácson hagyd kihűlni, éjszakára tedd hűtőbe. A tortakarikát csak másnap vedd le róla, ekkor tudod majd szeletelni is.
Még több sajttorta receptet találsz ide kattintva>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.