New York sajttorta csokis márvánnyal

Imádom a sajttortákat! Többféle verzióban készítettem már, néhány ezek közül már fent is van a blogon.

Két nagy kedvencem van: a gyümölcsös sajttorták, és a sima, à la nature krémsajtosak. Ez utóbbiak azok, amiken egyértelműen lehet érezni, hogy egy sajttorta tényleg jó-e - nincs rápakolva karamellszósz, gyümölcs és semmi más, ami elfedné az ízeket.

És tudjátok, mire jöttem rá?

New York sajttorta

A sajttorta bolti keksszel nem finom :( Megveheted a legjobb zabkekszet is, de nem lesz az igazi, nem lesz olyan, mintha saját készítésű keksszel sütnéd.

Na de mi van akkor, ha elfogyott otthon a házi zabkekszed, és a sajttorta készítést nem úgy tervezed, hogy még egy adag kekszet is sütsz előtte? Amikor ezt a sajttortát sütöttem, pont ez volt a szitu, összvissz 3 db zabkekszem volt otthon, ez édeskevés lett volna...

Ezért kitaláltam valamit!

Pofonegyszerű az egész: gyorsan kikeverek egy zabpelyhes linzert, ezt elsimítom a tortaforma alján, és ez lesz a sajttorta alja! Tudom, elvileg külön kéne kisütni, megvárni míg kihűl, darálni, összekeverni olvasztott vajjal és ezt használni hozzá, de így két munkafázist is megspórolunk, és az eredmény így is finomabb, mint a bolti kekszes verzió! :)

New York sajttorta

A kakaós márványminta a tetején pedig már csak a poén kedvéért került oda, az ízébe nem szól bele, de nagyon cuki :)

Egy jótanács, mielőtt nekiállsz: pontosan kövesd a receptleírást, ne spórold ki se a gőzös fürdőt, se a körbevágást a végén - ezek mind kellenek ahhoz, hogy ne repedjen meg a sajttorta teteje! ;)

New York sajttorta

New York sajttorta csokis márvánnyal

Hozzávalók:

az alaphoz:

  • 125 g zabpehely
  • 100 g liszt
  • 125 g hideg vaj
  • 50 g porcukor
  • 2 ek. hideg víz
  • 1 tojássárgája
  • ¼ tk. só

a krémsajt réteghez:

  • 1 kg natúr krémsajt
  • 150 g cukor
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • ½ mk. vaníliaőrlemény
  • 3 egész tojás
  • 1 tk. kakaópor

 

Egy Ø23 cm-es tortaforma alját sütőpapírozd ki.

A sütő aljába tegyél egy tepsit (ebbe majd forró vizet fogunk önteni, hogy gőzös térben süthessük a sajttortát). Forralj vizet, a sütőt pedig melegítsd elő 175°C-ra,

Készítsd el a sajttorta alapját, ez késes darálóval a legegyszerűbb: tedd bele az összes hozzávalót, és daráld gombócosra - vagyis addig járasd a gépet, amíg a vaj már felvette a száraz hozzávalókat, és apró, egyforma színű gombóckák lesznek a daráló táljában. (Ha kézzel morzsolod össze, ügyelj arra, hogy minél gyorsabban dolgozz, ne melegítsd túl a tésztát.) Ezt szórd a tortaformába, és kanál hátlapjával vagy a kezeddel egyengesd el, finoman nyomkodd is le.

Tedd be a sütőbe, és 8 perc alatt süsd elő a zabpelyhes alapot (nem baj, ha nem pirult meg, fog még sülni a krémsajtos réteggel együtt is).

A cukrot és az étkezési keményítőt keverd el, és ezt fakanállal vagy spatulával keverd hozzá a krémsajthoz. Add hozzá a vaníliaőrleményt és egyesével a tojásokat is. Keverés közben ügyelj arra, hogy ne vigyél bele sok levegőt!

Öntsd ezt rá az elősütött zabpelyhes alapra úgy, hogy kb. 2 evőkanálnyi mennyiség maradjon a tálban. Ezt keverd simára az átszitált kakaóporral (adhatsz hozzá kicsit többet, ha úgy látod, nem lett elég sötét), és vékony sugárban, a tálat a tortaforma fölött mozgatva foltokban csurgasd a krémsajt réteg tetejére, majd egy fogpiszkáló segítségével körkörös mozdulatokkal rajzolj rá márványmintát.

Az előkészített forró vizet öntsd a sütő aljában lévő tepsibe (vigyázz, egyből gőzölni fog!) Told a sütőbe a sajttortát, és kb. 1 óra 15 perc alatt süsd készre. Ekkor a közepe még folyósnak látszik (pudingosan folyósnak, nem teljesen hígnak), de ne aggódj, ha kihűl, összeáll majd.

Miután kivetted a sütőből, egy késsel egyből vágd körbe a forma mentén, és rácson hagyd kihűlni, éjszakára tedd hűtőbe. A tortakarikát csak másnap vedd le róla, ekkor tudod majd szeletelni is. 

New York sajttorta

Még több sajttorta receptet találsz ide kattintva>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr1116263970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása