Végre itt a tavasz, kisütött a nap! Ez a kedvenc évszakom, főleg amióta láttam, hogy a norvég tavasz milyen gyönyörű és vidám.
Norvégiában arról veszed észre, hogy tavaszodik, hogy kezdenek előkerülni a kesztyűk a hókupacok mélyéről. Ez nem vicc, teljes mértékben igaz! De van még két, tisztán felismerhető és elkülöníthető nap, ami a tél végét és a tavasz kezdetét jelzi: az egyik, mikor egyszer csak eláll a hóesés. Egyik nap még úgy szakad, hogy egy méterre nem látsz el – másnap pedig eláll, és egyáltalán nem esik semmi. Ekkor kell figyelni: pár nap múlva ugyanis kisüt a nap, de úgy, mintha még sosem sütött volna, úgy ragyog. Ez a tavaszt jelző másik nap, amit említettem.
Ilyesmi van most itthon is: még ha csak pár gramm hó is jutott nekünk télre, és szomorú, de kimaradt a szánkózás – viszont olyan borongós, késő őszies telet kaptunk, hogy már igazán megérdemeltük ezt a gyönyörű napsütést!
És hogy milyen finomság illik ehhez a szép tavaszi időhöz? Valami friss, valami zöld, valami könnyű. Például egy kis quiche (ejtsd: kis), póréhagymával.
A SAD! 31. fordulójának a témája: „a Föld körül” (Kisbogár szervezésében), ebbe szuperül beillik a német-francia származású quiche, ezért egy kicsit utána is néztem az eredetének, történetének.
A quiche egy hagyományos francia étel, mégis Németországból, a német határ közeléből ered – neve a német „kuchen”, vagyis sütemény, kalács szóból származik. Igazán remek találmány egyébként, ugyanis a töltelék végtelen variációjának köszönhetően nagyon változatosan készítő, és reggelire, villásreggelire-brunch-ra nagyon jól esik az ember pocakjának.
És hogy mi ez, mitől lesz quiche egy quiche? Ami minden quiche-ben közös: az omlós tészta és a tejszínes-tojásos krém. Az eredeti, Quiche Lorraine verzióban ehhez csak bacon társul, a Quiche Alsacienne (ejtsd: kis elzaszien, vagyis elzászi quiche) változatban hagyma is van. De nem fontos ragaszkodni a hagyományokhoz: nyugodtan keverjük a zöldségeket és húsokat, akár sajtokat is kedvünk szerint; a lényeg, hogy kerek legyen az összeállítás, vagyis egymással jól harmonizáló ízeket válogassunk össze. Nagyon jó kombó lehet pl. egy sonkás-brokkolis-hagymás verzió sajttal megszórva, de a téli, zöldségmentes időszakban egy jobbféle fagyasztott zöldségkeverék is remek töltelék. Sőt, édes, gyümölcsös quiche-t is készíthetünk például eperrel vagy barackkal, ekkor egy kicsit édesítsünk a tejszínes-tojásos krémen. Én most a szép napsütésre tekintettel egy tavaszias, póréhagymával készített Quiche Alsacienne-t sütöttem, nézzük is, hogyan készül!
Quiche Alsacienne póréhagymával
Hozzávalók:
a tésztához:
- 125 g liszt
- 125 g vaj
- csapott mk. só
- 2-3 ek. víz
a krémhez:
- 3 tojás
- 2,5 dl tejszín
- csipetnyi só, bors és szerecsendió
töltelék:
- 1 kisebb szál póréhagyma
- 5 csík bacon szalonna
- kevés olaj a sütéshez
Az omlós tészta hozzávalóit a konyhai robotgép késes darálójával összeállítjuk: gombócosra „daráljuk”, vagyis addig dolgozzuk a géppel, amíg a hozzávalók már egyneműre összekeverednek, és pár milliméter átmérőjű gombócok kezdenek kialakulni benne. Ha nagyon morzsás, még egy kanál vízre szükség lehet – ez függ a liszt fajtájától/minőségétől és a hőmérséklettől is. (Minél kevésbé melegszik át a tészta, annál könnyebb lesz nyújtani – ezért is jobb összeállítani a késes darálóval, mint kézzel.) Ezt a keveréket a nyújtódeszkára öntjük, egyneművé gyúrjuk, pár milliméter vastagra nyújtjuk, majd kivágunk belőle egy, a pitetálnál kb. 2 cm-rel nagyobb átmérőjű kört (hogy a tál oldalát is ki tudjuk majd bélelni). Ezt a pitetálba fektetjük, oldalt szépen eldolgozzuk. Sütőpapírt teszünk rá, majd szárazbabot vagy sütőgyöngyöket, és 200°C-os sütőben vakon elősütjük. 15 perc után levesszük róla a sütőbabot és a sütőpapírt, a sütő hőmérsékletét 180ºC-ra csökkentjük, és a tésztát további 5 percre visszatesszük a sütőbe.
Miközben sül a tészta, elkészítjük a tölteléket. A bacont kis csíkokra vágjuk. A póréhagymát fél centi vastag szeletekre karikázzuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a bacon csíkocskákat, és kicsit előpirítjuk – de ne hagyjuk barnára sülni, ne száradjon ki! Hozzáadjuk a hagymakarikákat, és pár perc alatt kicsit előpuhítjuk.
A tojást kézi habverővel kissé fellazítjuk, és elkeverjük a tejszínnel.
Ha elősütöttük a tésztát, kivesszük a sütőből, eloszlatjuk rajta a bacon-póréhagyma keveréket, majd egyenletesen ráöntjük a tojásos-tejszínes szószt. Visszatoljuk a sütőbe, és kb. 25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a tojásos krém már megsült, de még nem pirult – viszont néhány kikandikáló hagymakarika csücske már elkezdett pirulni.
Tipp: - A tojás nélküli omlós tésztát kicsit nehezebb kezelni, de a quiche-hez ez illik igazán. Hidegen, lisztezett deszkán nyújtható, de ha mégsem boldogul vele valaki, gombóccá gyúrva tegyük a piteformába, és kézzel nyomkodjuk szét egyenletesen.
- A töltelékeket bátran variáljuk!
Forrás: Foodie Lady (de a tésztához jóval kevesebb lisztet használtam)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.