Quiche Alsacienne póréhagymával

Végre itt a tavasz, kisütött a nap! Ez a kedvenc évszakom, főleg amióta láttam, hogy a norvég tavasz milyen gyönyörű és vidám.

Norvégiában arról veszed észre, hogy tavaszodik, hogy kezdenek előkerülni a kesztyűk a hókupacok mélyéről. Ez nem vicc, teljes mértékben igaz! De van még két, tisztán felismerhető és elkülöníthető nap, ami a tél végét és a tavasz kezdetét jelzi: az egyik, mikor egyszer csak eláll a hóesés. Egyik nap még úgy szakad, hogy egy méterre nem látsz el – másnap pedig eláll, és egyáltalán nem esik semmi. Ekkor kell figyelni: pár nap múlva ugyanis kisüt a nap, de úgy, mintha még sosem sütött volna, úgy ragyog. Ez a tavaszt jelző másik nap, amit  említettem.

Ilyesmi van most itthon is: még ha csak pár gramm hó is jutott nekünk télre, és szomorú, de kimaradt a szánkózás – viszont olyan borongós, késő őszies telet kaptunk, hogy már igazán megérdemeltük ezt a gyönyörű napsütést!

És hogy milyen finomság illik ehhez a szép tavaszi időhöz? Valami friss, valami zöld, valami könnyű. Például egy kis quiche (ejtsd: kis), póréhagymával.

quiche.porehagymaval (2)

A SAD! 31. fordulójának a témája: „a Föld körül” (Kisbogár szervezésében), ebbe szuperül beillik a német-francia származású quiche, ezért egy kicsit utána is néztem az eredetének, történetének.

A quiche egy hagyományos francia étel, mégis Németországból, a német határ közeléből ered – neve a német „kuchen”, vagyis sütemény, kalács szóból származik. Igazán remek találmány egyébként, ugyanis a töltelék végtelen variációjának köszönhetően nagyon változatosan készítő, és reggelire, villásreggelire-brunch-ra nagyon jól esik az ember pocakjának.

quiche.porehagymaval (3)

És hogy mi ez, mitől lesz quiche egy quiche? Ami minden quiche-ben közös: az omlós tészta és a tejszínes-tojásos krém. Az eredeti, Quiche Lorraine verzióban ehhez csak bacon társul, a Quiche Alsacienne (ejtsd: kis elzaszien, vagyis elzászi quiche) változatban hagyma is van. De nem fontos ragaszkodni a hagyományokhoz: nyugodtan keverjük a zöldségeket és húsokat, akár sajtokat is kedvünk szerint; a lényeg, hogy kerek legyen az összeállítás, vagyis egymással jól harmonizáló ízeket válogassunk össze. Nagyon jó kombó lehet pl. egy sonkás-brokkolis-hagymás verzió sajttal megszórva, de a téli, zöldségmentes időszakban egy jobbféle fagyasztott zöldségkeverék is remek töltelék. Sőt, édes, gyümölcsös quiche-t is készíthetünk például eperrel vagy barackkal, ekkor egy kicsit édesítsünk a tejszínes-tojásos krémen. Én most a szép napsütésre tekintettel egy tavaszias, póréhagymával készített Quiche Alsacienne-t sütöttem, nézzük is, hogyan készül!

quiche.porehagymaval (1)

Quiche Alsacienne póréhagymával

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 125 g liszt
  • 125 g vaj
  • csapott mk. só
  • 2-3 ek. víz

a krémhez:

  • 3 tojás
  • 2,5 dl tejszín
  • csipetnyi só, bors és szerecsendió

töltelék:

  • 1 kisebb szál póréhagyma
  • 5 csík bacon szalonna
  • kevés olaj a sütéshez

Az omlós tészta hozzávalóit a konyhai robotgép késes darálójával összeállítjuk: gombócosra „daráljuk”, vagyis addig dolgozzuk a géppel, amíg a hozzávalók már egyneműre összekeverednek, és pár milliméter átmérőjű gombócok kezdenek kialakulni benne. Ha nagyon morzsás, még egy kanál vízre szükség lehet – ez függ a liszt fajtájától/minőségétől és a hőmérséklettől is. (Minél kevésbé melegszik át a tészta, annál könnyebb lesz nyújtani – ezért is jobb összeállítani a késes darálóval, mint kézzel.) Ezt a keveréket a nyújtódeszkára öntjük, egyneművé gyúrjuk, pár milliméter vastagra nyújtjuk, majd kivágunk belőle egy, a pitetálnál kb. 2 cm-rel nagyobb átmérőjű kört (hogy a tál oldalát is ki tudjuk majd bélelni). Ezt a pitetálba fektetjük, oldalt szépen eldolgozzuk. Sütőpapírt teszünk rá, majd szárazbabot vagy sütőgyöngyöket, és 200°C-os sütőben vakon elősütjük. 15 perc után levesszük róla a sütőbabot és a sütőpapírt, a sütő hőmérsékletét 180ºC-ra csökkentjük, és a tésztát további 5 percre visszatesszük a sütőbe.

Miközben sül a tészta, elkészítjük a tölteléket. A bacont kis csíkokra vágjuk. A póréhagymát fél centi vastag szeletekre karikázzuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a bacon csíkocskákat, és kicsit előpirítjuk – de ne hagyjuk barnára sülni, ne száradjon ki! Hozzáadjuk a hagymakarikákat, és pár perc alatt kicsit előpuhítjuk.

A tojást kézi habverővel kissé fellazítjuk, és elkeverjük a tejszínnel.

Ha elősütöttük a tésztát, kivesszük a sütőből, eloszlatjuk rajta a bacon-póréhagyma keveréket, majd egyenletesen ráöntjük a tojásos-tejszínes szószt. Visszatoljuk a sütőbe, és kb. 25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a tojásos krém már megsült, de még nem pirult – viszont néhány kikandikáló hagymakarika csücske már elkezdett pirulni.

Tipp: - A tojás nélküli omlós tésztát kicsit nehezebb kezelni, de a quiche-hez ez illik igazán. Hidegen, lisztezett deszkán nyújtható, de ha mégsem boldogul vele valaki, gombóccá gyúrva tegyük a piteformába, és kézzel nyomkodjuk szét egyenletesen.
- A töltelékeket bátran variáljuk!

Forrás: Foodie Lady (de a tésztához jóval kevesebb lisztet használtam)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr6116263986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása