Rohanós hétköznapok egyik legjobb süteménye következik: kb. 10 perc alatt összeállítható, 35 perc alatt kisül, utána hűlni kell ugyan hagyni, de az már az éjszaka nyugalmában felügyelet nélkül is megoldódik; a lényeg, hogy 45 perc alatt végeztünk is a munkával! És túl sok hozzávaló sem kell hozzá: sűrített tej és mogyorós zabkeksz; a többi – vaj, tojás és csoki – mindig van otthon, legalábbis nálunk; nem tudom kinél hogy szokás... (Hát igen, nálam csoki mindig van otthon, de zabkeksz nem – ezért aztán volt már olyan is, hogy saját magamnak kellett legyártanom a zabpelyhes lapot a sajttortához a kekszes alap helyett... :) )
Miután fogyasztható állagúra hűlt a piténk, és szépen összepihentek az ízek is, egy nagyon jó kis krémes, selymes sütit kapunk: a pudingszerűre sült sűrített tej édes, kicsit karamellre hajazó ízéhez igazán remekül illik a kicsit ropogós-morzsálós mogyorós zabkekszből készített alap.
Amit még érdemes kivárni: hogy tényleg megfelelően összeérjenek az ízek. Legalább egy nappal fogyasztás előtt készítsük el, már másnap is finom, de nekem személy szerint az esti sütést követő második napon ízlett a legjobban. (Kitaláltátok, a harmadik napon már egy morzsa sem maradt az egészből, eddig is csak azért úszta meg, mert félre lett téve két szelet nekünk. :) ) Persze azért érdemes figyelembe venni, hogy tejtermék is van a dologban, bár pontos adatot erre vonatkozóan nem tudok adni, mivel mi előbb végeztünk vele, minthogy megtudtuk volna, meddig bírja. Ismét egy olyan desszerttel állunk ugyanis szemben, ami az „eteti magát” típusú sütik népes családjába tartozik. Mint pl. ez a sütőtökös pohárkrém... meg ez a fahéjas... meg a clafouti... mmm... Mind finom, krémes, lágy... Legszívesebben az egészet betolná az ember egyszerre! :) Na de ne térjünk el a tárgytól, most a tejpitéről van szó!
Tejpite csokidarabkákkal és mogyorós keksz alappal
Hozzávalók:
(egy 23 cm-es pitetálhoz)
a tésztához:
- 150 g törökmogyorós teljes kiőrlésű zabkeksz (3 kis csomag)
- 75 g vaj
a krémhez:
- 350 g cukrozott sűrített tej (a dobozos fajta, ez hígabb, mint a tubusos)
- 2 tojás sárgája
töltelék:
- 4-5 kocka étcsokoládé
A vajat megolvasztjuk, a kekszet apróra morzsákra törjük. A kettőt villával alaposan elkeverjük, és egy ∅20-23 cm-es tálba nyomkodjuk úgy, hogy oldalt 1-2 cm pereme is legyen.
A sűrített tejben jól elkeverjük a tojások sárgáját, majd a kekszes alapra öntjük.
A csokoládékockákat kis darabokra vágjuk, és beledobáljuk a pitébe.
200ºC-on 30-35 perc alatt kicsit pirult színűre sütjük. Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni.
Még több pitereceptet találsz ide kattintva >>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.