Máktorta lemon curd-del

A látszat csal: a képen látható halványsárga torta bizony egy máktorta! A mák dominál benne, majdnem az egész mákosan sötét, de hogy ne legyen unalmas az összkép, két másik összetevőt is kapott maga mellé a mák...

máktorta (4)

Az alapötletet az adta, hogy az ünnepelt, aki május 1-jén lett kerek 60 éves, imádja a mákot, ezért szerettem volna olyan tortát sütni neki, ami bővelkedik mákban.

Máktorta készítésekor két veszéllyel kell számolnunk: az egyik, hogy unalmasan mákos lesz - gondolj bele, már egy mákos gubához is jár a vanília szósz, hogy érdekesebb legyen a dolog. A másik, hogy a mák hajlamos kicsit szárítani, ezért teszünk pl. a máklepényre lekvárt és a mákos tésztára mézet. Ez a két dolog járt a fejemben, mikor inspiráció után kutattam a neten és szakácskönyvekben. Azt hiszem sikerült megtalálnom a megoldást a két buktató elkerülésére, a végeredmény tetszett az ünnepeltnek és a vele ünneplőknek is.

Nézzük meg közelebbről, hogy is néz ki a torta:

  1. Az alapja egy szép magas mákos tortalap, amit lapjában kettévágtam.
  2. Az alsó tortalapra meggy került, amit pürésítve-besűrítve, vékony rétegben kentem a tortalapra.
  3. Erre a meggykrémre egy másik krém került: egy sűrűre főzött, töményen mákos puha mákkrém - ha már máktortát eszünk, legyen benne mák is rendesen! :)
  4. A krémek tetejére visszakerült a mákos tortalap teteje.
  5. Végül a tortát majd egy centi vastagságban lemon curd-del ízesített, tejszínes mascarpone krém fedi, és hasonló krémmel kentem át a torta oldalát is. A lemon curd azért nagyon jó, mert intenzív citromízt ad a krémnek, ami igazán pikánssá teszi azt, viszont mivel ez egy sűrű krém, nem fog elázni a tortánk a citromtól.

máktorta (2)

Képet sajnos nem sikerült készítenem a belsejéről, de segítek még kicsit, hogy el tudjátok képzelni, milyen lett: mikor eszed, érzed hogy mákos, nagyon-nagyon mákos, de a habkönnyű citromkrém enyhít a mák tömörségén, krémessé, selymesebbé teszi az összképet. Az egyszerre édes és savanykás meggy pedig egy kis csalafintaságot visz a tortába, bár csak egy vékony réteg, hogy ne legyen minden nagyon meggyes, de enélkül a meggy nélkül unalmas lenne az egész torta. A krémesebbé tételben is segít a meggy egyébként, csakúgy, mint a mákkrém – a tortának tehát nemcsak a teteje, de a teljes keresztmetszete egyenletesen krémes és tartalmas. Röviden összefoglalva: baromi jó lett! :) Nézzük a receptet!

máktorta (3)

Máktorta lemon curd-del

Hozzávalók:

a tortalaphoz:

  • 15 dkg mák
  • 2 nagy tojás
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 15 dkg liszt
  • 2 csapott tk. sütőpor

a meggykrémhez:

  • meggybefőttből kimérve 2,5 dl + annyi befőttlé, amennyi ellepi
  • 3,5 ek. étkezési keményítő

a mákkrémhez:

  • 10 dkg mák
  • 8 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 1,5 ek. étkezési keményítő

a citromkrémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g tejszín
  • 3 nagy ek. + 3-4 tk. lemon curd (recept itt)
  • 1 tk. zselatin

A tortalaphoz a mákot 10 dkg cukorral megdaráljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a maradék cukrot, majd a tojások sárgát is. Ehhez (már kisebb fokozaton keverve) felváltva keverjük a darált cukros mákot, a tejet és a sütőporral elkevert lisztet, óvatosan keverjük csomómentesre - a hab összébb fog kicsit esni, de ez nem baj, fontos, hogy csomómentesre keverjük. A tésztát egy ∅23 cm-es tortaformába öntjük, és 180-on tűpróbáig sütjük (kb. akkor jó, mikor már kicsit pirult a teteje).

Ha kész, rácson hűtjük; langyosan már lapjában kettévághatjuk, hogy gyorsabban hűljön.

A meggykrémet akkor készítjük el, ha már kisült a tortalap. Ehhez a meggyet a befőttlével kimérjük és leturmixoljuk (kis darabkák maradhatnak benne). Az étkezési keményítőt egy lábasba kimérjük, előbb néhány kanál meggypürével csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a többi meggyet is. Közepes lángon elkezdjük főzni, sűrűsödni fog, ha felforrt, kész van. Ekkor kenjük el egyenletesen az alsó tortalapon.

A mákkrémhez a mákot és a cukrot összekeverjük, megdaráljuk. A keményítőt egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, a többi tejet felforraljuk. A forralt tejben elkeverjük a darált cukros mákot, és folyamatos keverés mellett, vékony sugárban hozzáadjuk a keményítős tejet is. A keveréket újraforraljuk, majd a meggykrém tetején egyenletesen elsimítjuk. Amíg a citromkrém készül, hagyjuk így hűlni.

A citromkrémhez írt mascarpone negyedét tegyük félre, a torta oldalának bevonásához kell majd. A maradékból egy-két kanálnyit keverjük el a 3 evőkanál lemon curd-del és a zselatinnal, tegyük még félre. A tejszínt verjük habbá. A zselatinos keveréket folyamatosan keverve langyosítsuk meg, nem szabad forralni, ha érezhetően meleg, mikor belenyúlunk az ujjunkkal, és a keverékben már nem látszanak a zselatin kis szemcséi, már biztos hogy jó. Ekkor több részletben hozzákeverjük a mascarpone ehhez a krémhez számított részét, majd óvatosan, szintén több részletben a tejszínhabot. A tortalap felső részét ekkor tesszük vissza a krémekkel kent alsó részre, majd az egészet visszatesszük a kapcsos tortaformába vagy tortagyűrűbe. A torta tetején egyenletesen eloszlatjuk a citromos krémet, és szépen elsimítjuk. Éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap kivesszük a tortát a formából. A félretett mascarponét elkeverjük kevés (először 2 teáskanál, majd teáskanalanként adagolva) lemon curd-del úgy, hogy ugyanolyan színe legyen, mint a tortán lévő citromkrémnek (a krémből egy kiskanálnyit a torta mellé tartunk, hogy ellenőrizzük a színét - de szerencsére a világos sárgát könnyen el lehet találni). Ezzel a krémmel körben befedjük a torta oldalát.

 

Tipp: • Ha a lemon curd-öt (recept itt) a torta készítésekor főzzük meg, akkor a tortalap sütőbe tolásakor érdemes hozzálátni - amíg sül a piskóta, elkészülünk vele.

• Ha nem szeretnénk bajlódni a tortakrém elsimítgatásával, akkor csak nagyjából egyenletesen oszlassuk el azt a tortán, majd egy kanál hátuljával paskolgassuk meg, ettől borzas, sünis lesz.

Forrás: A tortához ötleteket az Édesem blogról merítettem (Inkább fanyar: Máktorta), de változtattam a recepten. A mákos tortalap receptje Horváth Ilona Szakácskönyvből származik (máklepény), kicsit csökkentve az adagot.

Update: Ezzel a tortával a Food Network 2016-os receptversenyén bekerültem a legjobb 15 közé. Ezúton is köszönöm a szavazatokat! :)

máktorta (1)

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr9116264004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dudás Kornélia 2015.07.08. 09:10:33

A kedvencem:-)

SweetHome 2015.07.08. 19:59:47

Örülök, hogy tetszett! :)

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása