Sütőtök latte fehércsokoládéval

Azt hiszem kávéfüggő vagyok. Nem iszom nagyon sok kávét, általában naponta egyet vagy kettőt, de nem azért, mert nem lenne kedvem többhöz, hanem mert nekem itt van az a határ, ami még egészséges. Ennyit viszont muszáj, kávé nélkül szerintem még nem kelt fel a nap, és kávé előtt nem váltom meg a világot sem. Nem azt mondom, hogy ne szóljon hozzám senki, csak ne kérdezzen, vagy legalábbis ne várja, hogy értelmesen válaszolok. :) 

sütötöklatte (3)

Óriási probléma volt pl. akkor, mikor egyik előző munkahelyemen egy nap pont abban az épületben nem volt víz, ahol a büfé van. Az a büfé, ahol egyébként eszméletlen jó tejeskávét lehet kapni - már amennyiben van víz. Mármint a vízvezetékben. A kávégép ugyanis a vízhálózatra van kötve, ásványvízzel vagy a másik épületből áthozott vízzel nem lehetett operálni...

Nagyon világvége volt! Óriási szenvedés, nagyon nem ment olyan gördülékenyen a meló, mint máskor. Volt egy kávéfüggő pajtim egyébként, aki ránézésre egészen hősiesen tűrte a helyzetet, de azért mikor kiderült, hogy létezik egy működő kávéautomata az épületegyüttesben, legfőbb céljává vált (neki is), hogy eljusson oda. Spuriztunk lefelé, kuporgattuk az aprót, én bedobáltam a gépbe egy kávéra valót (ó, milyen rendes gyerek, hogy előre engedett!), meghallottam azt a jellegzetes hangot, ami még az egyetem alatt égett bele a fülembe (ó, mennyi előadást segítettek túlélni a kávé automaták!), és néhány pillanaton belül már kortyolhattam is a fölöttébb sajátos ízű, viszont némi koffeint tartalmazó, tűzforró kávémat.

És közben végignéztem azt, ahogy az én nagyon rendes haverom is adagolja a gépbe az aprót, és már neki is csillanna a szeme egy „na végre, kávé...” gondolat kíséretében, de a gép mit csinál? Nem ad ki poharat, hanem csak löki ki magából a kávét egyenesen a kis lefolyókájába, és ezt mi szépen végignéztük. Csak folyt és folyt le a semmibe, megállíthatatlanul, érezni lehetett az illatát, de semmi nem volt nálunk, amivel a helyzetet megmenthettük volna, így egy teljes, nagyon hosszú percen keresztül csak néztük tehetetlenül, hogy mi történik. Na ez az egyik oka annak, hogy ennyire kihangsúlyoztam, hogy milyen rendes volt akkor, hogy előreengedett. :)

A végén happy end volt egyébként, mert még egy adag apró után már adott poharat a kávé alá a gép, csak pillanatnyi üzemzavar volt nála. :)

sütötöklatte (5)

A kedvenc kávém egyébként a sima tejes kávé, de gyakorlatilag minden kávét szeretek: habosat és nem habosat, mézeset és fűszereset, a lényeg, hogy legyen benne egy kis tej is. Nyáron azért szeretek kávézni, mert a jeges kávé vagy hideg tejes kávé kicsit le is hűt, és fel is pörget a punnyadós melegben, télen pedig azért, mert egy jó meleg habos kávé olyan jól átmelegít.

Ilyenkor ősszel pedig, ahogy Amerika megtanította nekünk, az első hűvös-szeles napoktól kezdve a finom fűszeres, meleg sütőtök latte a legjobb! A tejes részét a mezei tejhabosítók ugyan nehezebben emelik meg a sütőtök miatt, mint az igazi gőzölős változat - ilyen sajnos nincs mindenkinek otthon (legalábbis nekem nem jutott), de azért nyugodtan álljatok neki elkészíteni, egy centis habot gőzölős habosító nélkül is lehet rá gyártani, és egyébként is az összhatás a lényeg, az pedig nagyon jó! :)

A sütőtök és a fehércsokoládé krémessé teszi, az illata finom fűszeres... Nem tudom, hogy kinek jutott először eszébe sütőtök latte-t készíteni, de nagyon jó ötlet volt! Kóstoljátok meg ti is, gyorsan kész, ráadásul a sütőtökös-tejes rész előző nap is elkészíthető, ha reggel még gyorsabban szeretnénk megkapni a latte-nkat! ;) 

sütötöklatte (1)

Sütőtök latte fehércsokoládéval

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 3 nagy kanál sült tök
  • 2 mk. fűszerkeverék
  • 2 kocka fehércsokoládé
  • 2-4 tk. méz, attól függően, hogy mennyire édesen szeretjük a kávét
  • 1 adag kávé

a fűszerkeverékhez:

  • 2 mk. őrölt fahéj
  • 1 mk. őrölt gyömbér
  • 1 mk. őrölt kardamom
  • 1/2 mk. őrölt vanília
  • 1/4 mk. őrölt szegfűszeg

A fűszerkeverék hozzávalóit egy kis üvegben összekeverjük, maradni fog belőle.

A sütőtököt villával szétnyomkodjuk (de ne turmixoljuk, mert akkor nehezebb lenne leszűrni), majd egy lábasban elkeverjük a tejjel, a fűszerekkel és a fehércsokoládéval. Felforraljuk, elkeverjük, levesszük a tűzről, majd 10-15 percig állni hagyjuk, hogy kicsit összeérjenek az ízek. Ezután leszűrjük, hozzákeverjük a mézet, és ezzel kész is van a sütőtökös kávékrémesítőnk.

A kávét lefőzzük, majd egy pohárba vagy bögrébe öntjük.

A sütőtökös kávékrémesítőt tejhabosítóval kicsit felhabosítjuk, és a kávé tetejére öntjük.

Tipp: • A sütőtökös kávékrémesítő előző nap is elkészíthető, ez esetben tartsuk hűtőben fogyasztás előtt. A kávét frissen főzzük le, és a sütőtökös keveréket közvetlenül felhasználás előtt habosítsuk fel.

• Ha igazán gyorsan szeretnénk sütőtök latte-t, a habosítást is kihagyhatjuk, a kávé a sütőtökös kávékrémesítővel elkeverve is nagyon finom.

• A maradék fűszerkeveréket almás sütemény, turmix vagy egyszerű tejeskávé készítésekor is felhasználhatjuk.

 

 sütötöklatte (4)

 sütötöklatte (2)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr6316264052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása