Finom édes, almás, kicsit fűszeres, testet-lelket melengető édesség következik most, egy olyan desszert, amire munkából hazafelé menet a hűvös buszmegállóban várva gondolok mindig... Aránylag gyorsan elkészíthető, úgyhogy egyik este teljesült is ez az „álmom”, még melegen belapátoltam egy adaggal! :)
A habsipka a tetején kettős célt szolgál: egyrészt megoldja a „mi a fenét csináljak a maradék tojásfehérjével?” kérdést, másrészt sokkal teljesebbé teszi az összképet, enélkül befejezetlen lenne a puding története, a hab teszi fel a pontot az i-re.
Almás karamellpuding pohárkrém csokival és tojáshabbal
Hozzávalók:
(4 adaghoz)
az alaphoz:
- 100 g mogyorós zabkeksz (2 kis tasak)
a karamellpudinghoz:
- 150 g cukor
- 2 tojássárgája
- 1 csapott ek. étkezési keményítő
- 5 dl tej
- csipetnyi őrölt fahéj, szerecsendió és szegfűszeg
- 2 közepes méretű alma
a csokiszószhoz:
- 50 g étcsokoládé
- 1 ek. tej
a tojáshabhoz: *
- 2 tojásfehérje
- 5 ek. cukor
A mogyorós zabkekszet mozsárban apróra törjük.
A karamellpudinghoz a cukrot egy lábasban egy evőkanál vízzel elkeverjük, hogy kicsit nedvesebb legyen, majd közepes lángon karamellizáljuk. Eközben ne keverjük meg, mert akkor nem lesz szép a karamell.
Közben egy kb. fél literes tálkában a tojássárgáját kicsit elkeverjük, hozzáadjuk az étkezési keményítőt, simára keverjük, majd nagyon kis részletekben hozzáöntünk 1-2 dl tejet is, és csomómentesre keverjük.
Mikor már szép aranybarna színű a karamell, óvatosan ráöntjük a maradék tejet (vigyázat, hirtelen fel fog forrni, és eleinte fröcskölhet is a forró karamell!), kevergetéssel feloldjuk benne a karamellt, majd szintén kevergetés közben hozzáadjuk a tojásos keveréket és a fűszereket is, és felforraljuk. Ha már akkor is forrt a tejes karamell, mikor elkezdtük beleönteni a tojásos részt, akkor főzzük még kicsit, amíg pudingsűrűségű szószt kapunk; de alapesetben ahogy felforr, be is sűrűsödik, és készen van.
Az almákat meghámozzuk, a magházat kivesszük, apró kockákra vágjuk, és hozzáadjuk a karamellpudinghoz.
A csokoládét a tejjel gőz fölött felolvasztjuk, gyors mozdulatokkal elkeverjük, hogy egynemű, sima masszát kapjunk.
A tojásfehérjét egy tálban kemény habbá verjük, egészen addig, amíg már nem mozdul a hab, ha elfordítjuk a tálat. Ekkor kanalanként hozzákeverjük (még mindig habverővel) a cukrot, ettől sűrűbb lesz majd, és szép fényes.
Előveszünk négy hőálló tálkát vagy csatos befőttes üveget, és az alján egyenletesen elosztjuk a mogyorós zabkeksz morzsákat. Erre kanalazzuk az almás karamellpudingot, majd kiskanállal vékony sugárban rácsurgatjuk a csokiszószt (nem baj ha nem fedi be teljesen a pudingot a csoki, nem fog látszani, nagyjából legyen egyenletes, ez elég ahhoz, hogy minden falathoz jusson egy kicsi). Végül kanalazzuk a tetejére a kemény tojáshabot - ezt ne keverjük, ne törjük össze a habot, hanem a kanállal kivett darabkákat egyben csúsztassuk a desszert tetejére. Úgy a leggusztusosabb, ha kis hegyecskék is vannak a tetején!
A tálkákat vagy üvegeket tegyük egy tepsire (erre csak azért van szükség, hogy biztosabban álljanak a sütőrácson, és könnyebb legyen majd kivenni őket), és 175°C-os sütőben 15-20 perc alatt pirítsuk meg egy kicsit a tojáshabot, akkor van kész, ha majdnem az egész tojáshabnak halványan aranyló színe van (de fehér részek maradhatnak benne).
Frissen, melegen a legfinomabb.
* Ha szebb habot szeretnél a tetejére, készítsd el azt a habcsókot, amit ennél a fűszeres almás piténél is használtam!
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
Még több pohárkrémet találsz ide kattintva>>
Almával készült receptekhez pedig kattints ide>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.