Almás karamellpuding pohárkrém csokival és tojáshabbal

Finom édes, almás, kicsit fűszeres, testet-lelket melengető édesség következik most, egy olyan desszert, amire munkából hazafelé menet a hűvös buszmegállóban várva gondolok mindig... Aránylag gyorsan elkészíthető, úgyhogy egyik este teljesült is ez az „álmom”, még melegen belapátoltam egy adaggal! :)

Almás karamellpuding (3)

Almás karamellpuding (2)

Almás karamellpuding (4)

A habsipka a tetején kettős célt szolgál: egyrészt megoldja a „mi a fenét csináljak a maradék tojásfehérjével?” kérdést, másrészt sokkal teljesebbé teszi az összképet, enélkül befejezetlen lenne a puding története, a hab teszi fel a pontot az i-re.  

Almás karamellpuding (1)

Almás karamellpuding pohárkrém csokival és tojáshabbal

Hozzávalók:
(4 adaghoz)

az alaphoz:

  • 100 g mogyorós zabkeksz (2 kis tasak)

a karamellpudinghoz:

  • 150 g cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő
  • 5 dl tej
  • csipetnyi őrölt fahéj, szerecsendió és szegfűszeg
  • 2 közepes méretű alma

a csokiszószhoz:

  • 50 g étcsokoládé
  • 1 ek. tej

a tojáshabhoz: *

  • 2 tojásfehérje
  • 5 ek. cukor

A mogyorós zabkekszet mozsárban apróra törjük.

A karamellpudinghoz a cukrot egy lábasban egy evőkanál vízzel elkeverjük, hogy kicsit nedvesebb legyen, majd közepes lángon karamellizáljuk. Eközben ne keverjük meg, mert akkor nem lesz szép a karamell.

Közben egy kb. fél literes tálkában a tojássárgáját kicsit elkeverjük, hozzáadjuk az étkezési keményítőt, simára keverjük, majd nagyon kis részletekben hozzáöntünk 1-2­ dl tejet is, és csomómentesre keverjük.

Mikor már szép aranybarna színű a karamell, óvatosan ráöntjük a maradék tejet (vigyázat, hirtelen fel fog forrni, és eleinte fröcskölhet is a forró karamell!), kevergetéssel feloldjuk benne a karamellt, majd szintén kevergetés közben hozzáadjuk a tojásos keveréket és a fűszereket is, és felforraljuk. Ha már akkor is forrt a tejes karamell, mikor elkezdtük beleönteni a tojásos részt, akkor főzzük még kicsit, amíg pudingsűrűségű szószt kapunk; de alapesetben ahogy felforr, be is sűrűsödik, és készen van.

Az almákat meghámozzuk, a magházat kivesszük, apró kockákra vágjuk, és hozzáadjuk a karamellpudinghoz.

A csokoládét a tejjel gőz fölött felolvasztjuk, gyors mozdulatokkal elkeverjük, hogy egynemű, sima masszát kapjunk.

A tojásfehérjét egy tálban kemény habbá verjük, egészen addig, amíg már nem mozdul a hab, ha elfordítjuk a tálat. Ekkor kanalanként hozzákeverjük (még mindig habverővel) a cukrot, ettől sűrűbb lesz majd, és szép fényes.

Előveszünk négy hőálló tálkát vagy csatos befőttes üveget, és az alján egyenletesen elosztjuk a mogyorós zabkeksz morzsákat. Erre kanalazzuk az almás karamellpudingot, majd kiskanállal vékony sugárban rácsurgatjuk a csokiszószt (nem baj ha nem fedi be teljesen a pudingot a csoki, nem fog látszani, nagyjából legyen egyenletes, ez elég ahhoz, hogy minden falathoz jusson egy kicsi). Végül kanalazzuk a tetejére a kemény tojáshabot - ezt ne keverjük, ne törjük össze a habot, hanem a kanállal kivett darabkákat egyben csúsztassuk a desszert tetejére. Úgy a leggusztusosabb, ha kis hegyecskék is vannak a tetején!

A tálkákat vagy üvegeket tegyük egy tepsire (erre csak azért van szükség, hogy biztosabban álljanak a sütőrácson, és könnyebb legyen majd kivenni őket), és 175°C-os sütőben 15-20 perc alatt pirítsuk meg egy kicsit a tojáshabot, akkor van kész, ha majdnem az egész tojáshabnak halványan aranyló színe van (de fehér részek maradhatnak benne).

Frissen, melegen a legfinomabb.

 

* Ha szebb habot szeretnél a tetejére, készítsd el azt a habcsókot, amit ennél a fűszeres almás piténél is használtam!

Almás karamellpuding (5)

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több pohárkrémet találsz ide kattintva>>

Almával készült receptekhez pedig kattints ide>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr8716264060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása