Fűszeres almás pite

Almás pite. Almás pite sok fűszerrel. De tényleg: SOK fűszerrel. Őrölt gyömbért, fahéjat és barna cukrot kevertem össze, és minden almaréteg közé szórtam belőle bőven. Kell bele, ne sajnáld! ;)

Amit szintén ne sajnálj: elkészíteni egy adag habcsókot a pite tetejére. Ennek van egy hátránya: egyszerre keveset nem lehet belőle csinálni (a szirupfőzés miatt legalábbis elég nehéz), ezért muszáj a többiből pl. külön habcsókot készíteni. (Hátrányt mondtam volna???) Egyébként csak úgy emlékeztetőül, olvasztott csokit is lehet keverni a habcsókhoz szárítás előtt (sőt, akár earl grey teát is :) ), csak úgy mondom. Mármint ezt most nem az almás pitére, hanem a „fölöslegre”, amit muszáj lesz elfogyasztani valahogy. :D

Fűszeres almás pite

Hozzávalók:
(egy ∅18 cm-es pitéhez, ha dupla adagot szeretnél, ∅25 cm-es formát használj)

a pitéhez:

  • 90 g liszt
  • 60 g hideg vaj
  • 30 g porcukor
  • 2 db alma (héj és magház eltávolítása után 300 g)
  • 1,5 mk. őrölt gyömbér
  • 1,5 mk. őrölt fahéj (de a fűszereket nyugodtan variáld kedved szerint: jól megy hozzá a szegfűszeg, a kardamom, az ánizs is)
  • 3 tk. barna cukor

a habcsókhoz:

  • 210 g cukor
  • 54 g víz
  • 90 g tojásfehérje (ez elvileg 3 db, de ki kell mérni pontosan!)

a szirupfőzéshez szükséges:

  • cukorhőmérő

Először a pite tésztáját készítjük el: a lisztet, a vajat és a porcukrot összemorzsoljuk-egybedolgozzuk, ahogy összeállt a tészta, abba is hagyjuk a gyúrást, nehogy túlmelegedjen. Kibéleljük vele a piteformát, és hűvös helyre félretesszük.

Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk.

A fűszereket és a barna cukrot egy kis pohárban összekeverjük.

A pitetésztát befedjük egy réteg almával, a szeleteket szépen egymás mellé helyezve, majd megszórjuk a fűszerekkel úgy, hogy mindenhová jusson belőle jócskán. Ne sajnáld, ettől lesz finom! Erre még egy réteg almát fektetünk, ezt is megszórjuk bőven fűszerrel, és ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg el nem fogy az alma. (A legfelső rétegre már ne tegyünk fűszert.)

180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 10 perc után megéri lefedni alufóliával, hogy egy kis levet eresszen az alma, és jól át tudjon puhulni, de közben ne égjen meg a tészta. Akkor van kész, ha az almák már puhára sültek, ezt tűvel vagy villával tudjuk ellenőrizni.

A habcsókhoz először egy szirupot készítünk a cukorból és a vízből (pontosan mérjünk ki mindent!) A szirupfőzésnek két titka van: 1. mikor már elolvadt a cukor, már ne kevergessük, 2. az edény oldaláról ecsettel mossuk le a lerakódott cukorszemcséket. Ezeket azért érdemes megtenni, mert egyébként a szirup könnyen kikristályosodna, és akkor nem tudunk vele dolgozni.

Mikor kezd forrni a szirup, elkezdhetjük habosítani a tojásfehérjét.

A fehérjét kemény habbá kell verni, a szirupot pedig 118°C-ig melegíteni, ideális esetben ezzel a két dologgal egyszerre leszünk kész.

Mikor a szirup elérte a 118°C-ot, nagyon vékony sugárban öntsük hozzá a fehérjehabhoz, miközben azt folyamatosan tovább habosítjuk (ehhez vagy egy tálas mixer, vagy egy segítő kéz kell - kézben tartós robotgéppel egyedül ezt nem lehet megoldani). Ettől a fehérje felmelegszik, ami azért jó, mert így hőkezeljük, és már ebben a formában is fogyasztható lesz a hab. Kihűlésig tovább habosítjuk, én biztos, ami biztos alapon ezt is mérni szoktam, 30°C alatt már megfelelő állagú a hab ahhoz, hogy dolgozhassunk vele.

Ekkor habzsákba töltjük, és csillagokat nyomunk körben a pite szélére.

A habcsókból maradni fog, a maradékot sütőben 100°C-on 1-1,5 óra alatt ki tudjuk szárítani (ha sietünk, max 110°C-ig feltekerhetjük a hőfokot). Légmentesen záródó dobozban tárolható, ha biztosra akarunk menni, egy kevés rizst is tegyünk a dobozba (ez magába szívja a nedvességet). Nagyon jól lehet vele tortát díszíteni, de nekem sokszor a reggeli kávémban landol :)

Tipp: Hedonista verzióhoz turbózzátok fel a pitét karamell ganache-sal, amit egy korábbi almás pitéhez (recepthez katt ide!) is készítettem.

Bónusz tipp, ha nincs kedved a tészta kinyújtásával és óvatos átemelésével babrálnod: Rengetegszer használom ezt a trükköt, ha idő szűkében vagyok vagy a meleg miatt nehezen kezelhető a tészta, mert így sokkal gyorsabb és egyszerűbb a formát kibélelni vele. Összvissz annyiról van szó, hogy miután a késes darálóban morzsásra daráltuk a hozzávalókat, nem gyúrjuk egy gombóccá, hanem ezt a keveréket egyből a piteformába öntjük, nagyjából egyenletesen elterítve, és a kezünkkel hozzátapicskoljuk a formához. Érdemes előbb a pereménél kezdeni, utána jön az alja, és a végén igazíthatunk még kicsit a szélén, hogy szép egyenletes legyen. A trükk természetesen akkor is alkalmazható, ha nem késes darálóval, hanem kézzel gyúrtuk be a tésztát, vagy próbáltuk kinyújtani és nyújtófával átemelni a formába, de elszakadt. Ja, és bármilyen omlós tésztával működik, nemcsak ezzel ;) 

Forrás: a habcsók receptje Sallay Fanni Álom sütikivitelben című könyvéből származik 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több pitereceptet találsz ide kattintva >>

Almával készült receptekhez kattints ide>>

Őszi hangulatú recepteket pedig ide kattintva találsz>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr3916264260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása