Fahéjas szelet „havas jégréteggel”

A kedvenc fűszerem a fahéj és a kardamom, a kedvenc ünnepem a karácsony (még akkor is, ha ez a legzsúfoltabb időszaka az évnek), és a kettő között ugyan nincs összefüggés, mégis olyan jó érzés, hogy ilyenkor kiélhetem a fahéj és kardamom imádatom úgy, hogy most szinte mindenki ugyanezekre az ízekre vágyik, és nem egyedül kajálom ezeket a tipikusan karácsonyi fűszereket nyáron! :) (Csak úgy mellékesen: ez a recept két évvel ezelőtt, tavasszal született.)

Fahéjas szelet (2)

Nálam már szól a „Feliz Navidad” meg a „let is snow”, bár az eső esik, nem a hó, de ez van, nekem bőven elég, ha karácsonykor lesz majd szép hóesés, addig zenével és sütisütéssel emelek a karácsonyi hangulaton.

Veszélyes ünnep egyébként a karácsony, sokan túltervezik a dolgot, aztán foggal-körömmel ragaszkodnak a hosszú teendő listához, és közben elveszik a lényeg. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, hogy legyen mit ennünk-innunk, és ehhez nem kell olyan csodatortát készíteni, amire fél napunk rámegy. Mindenki jobban örül a gyorsan elkészíthető sütiknek, mert azt mosolygós arccal tudjuk kínálgatni, és nem hullafáradtan, karikás szemekkel. :)

Túltervezés persze nálam is van, de ez egész évben végigkísér egyébként, karácsonykor kicsúcsosodik a dolog, de az utóbbi időben már nem szoktam pánikolni, ha nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy szerettem volna. Nem az a lényeg, hogy mi nem jött össze, hanem hogy mire sikerült sort keríteni - ha ez is elég a boldog karácsonyhoz és karácsonyváráshoz (mert egyébként én nem is igazán a karácsonyt, hanem az előtte lévő másfél hónapot, a várakozást, készülődést szeretem igazán nagyon), akkor nem éri meg azon rágódni, hogy „jaj, nem volt idő a fatörzsre és a mézeskalácsra”.

Fahéjas szelet (3)

Ez a süti egy tipikus gyors süti, tea vagy kávé mellé a legjobb, idén karácsony előtt tuti, hogy készítek majd még egy adagot belőle, mert már az illata is karácsonyi hangulatot teremt. Imádom, mert fahéjas, kicsit kardamomos, egyszerű elkészíteni, és nem kell egyesével díszíteni, amivel sok időt spórolok. A tetején lévő cukorréteg, ha megszilárdul, olyan lesz, mint a havas jég a tavon: ahogy szeleteljük a sütit, kicsit megtöredezik a porcukortól. Nem az íze miatt, sokkal inkább a kinézetéért kell ez a leheletvékony cukros réteg.

Fahéjas szelet (1)

Fahéjas szelet

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 1 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 3 csapott ek. őrölt fahéj
  • ¼ mk. őrölt kardamom
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor

a tetejére:

  • 10 dkg porcukor

A vajat megolvasztjuk. A kétféle lisztet, a sütőport és a fűszereket összekeverjük.

A tojást kettéválasztjuk, előbb a fehérjét verjük habbá, majd ha már teljesen kemény a tojáshab, hozzáadjuk a sárgáját is.

A keverékhez hozzáadjuk a cukrot és az olvasztott vajat, ezzel is felhabosítjuk.

Ezután a tejet és a lisztes keveréket felváltva adagoljuk a masszához, simára keverjük.

A tésztát sütőpapírozott tepsibe öntjük, és 180°C-on kb. 35-50 percig, tűpróbáig sütjük (a tetején nem fog pirulni, de ez nem baj; a lényeg, hogy a tésztába szúrt tűre már ne tapadjon tészta). Miközben sül, a 10 dkg porcukrot elkeverjük 3 kanál vízzel.

Ahogy kivesszük a sütit a sütőből, megkenjük a porcukros keverékkel - nem kell beszívnia, a melegtől meg fog majd szilárdulni a tetején. Amíg meg nem szárad, ne mozgassuk nagyon, hogy ne folyjon le oldalra a porcukros víz.

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr2816264064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása