A kedvenc fűszerem a fahéj és a kardamom, a kedvenc ünnepem a karácsony (még akkor is, ha ez a legzsúfoltabb időszaka az évnek), és a kettő között ugyan nincs összefüggés, mégis olyan jó érzés, hogy ilyenkor kiélhetem a fahéj és kardamom imádatom úgy, hogy most szinte mindenki ugyanezekre az ízekre vágyik, és nem egyedül kajálom ezeket a tipikusan karácsonyi fűszereket nyáron! :) (Csak úgy mellékesen: ez a recept két évvel ezelőtt, tavasszal született.)
Nálam már szól a „Feliz Navidad” meg a „let is snow”, bár az eső esik, nem a hó, de ez van, nekem bőven elég, ha karácsonykor lesz majd szép hóesés, addig zenével és sütisütéssel emelek a karácsonyi hangulaton.
Veszélyes ünnep egyébként a karácsony, sokan túltervezik a dolgot, aztán foggal-körömmel ragaszkodnak a hosszú teendő listához, és közben elveszik a lényeg. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, hogy legyen mit ennünk-innunk, és ehhez nem kell olyan csodatortát készíteni, amire fél napunk rámegy. Mindenki jobban örül a gyorsan elkészíthető sütiknek, mert azt mosolygós arccal tudjuk kínálgatni, és nem hullafáradtan, karikás szemekkel. :)
Túltervezés persze nálam is van, de ez egész évben végigkísér egyébként, karácsonykor kicsúcsosodik a dolog, de az utóbbi időben már nem szoktam pánikolni, ha nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy szerettem volna. Nem az a lényeg, hogy mi nem jött össze, hanem hogy mire sikerült sort keríteni - ha ez is elég a boldog karácsonyhoz és karácsonyváráshoz (mert egyébként én nem is igazán a karácsonyt, hanem az előtte lévő másfél hónapot, a várakozást, készülődést szeretem igazán nagyon), akkor nem éri meg azon rágódni, hogy „jaj, nem volt idő a fatörzsre és a mézeskalácsra”.
Ez a süti egy tipikus gyors süti, tea vagy kávé mellé a legjobb, idén karácsony előtt tuti, hogy készítek majd még egy adagot belőle, mert már az illata is karácsonyi hangulatot teremt. Imádom, mert fahéjas, kicsit kardamomos, egyszerű elkészíteni, és nem kell egyesével díszíteni, amivel sok időt spórolok. A tetején lévő cukorréteg, ha megszilárdul, olyan lesz, mint a havas jég a tavon: ahogy szeleteljük a sütit, kicsit megtöredezik a porcukortól. Nem az íze miatt, sokkal inkább a kinézetéért kell ez a leheletvékony cukros réteg.
Fahéjas szelet
Hozzávalók:
a tésztához:
- 1 tojás
- 20 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 3 csapott ek. őrölt fahéj
- ¼ mk. őrölt kardamom
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 15 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
a tetejére:
- 10 dkg porcukor
A vajat megolvasztjuk. A kétféle lisztet, a sütőport és a fűszereket összekeverjük.
A tojást kettéválasztjuk, előbb a fehérjét verjük habbá, majd ha már teljesen kemény a tojáshab, hozzáadjuk a sárgáját is.
A keverékhez hozzáadjuk a cukrot és az olvasztott vajat, ezzel is felhabosítjuk.
Ezután a tejet és a lisztes keveréket felváltva adagoljuk a masszához, simára keverjük.
A tésztát sütőpapírozott tepsibe öntjük, és 180°C-on kb. 35-50 percig, tűpróbáig sütjük (a tetején nem fog pirulni, de ez nem baj; a lényeg, hogy a tésztába szúrt tűre már ne tapadjon tészta). Miközben sül, a 10 dkg porcukrot elkeverjük 3 kanál vízzel.
Ahogy kivesszük a sütit a sütőből, megkenjük a porcukros keverékkel - nem kell beszívnia, a melegtől meg fog majd szilárdulni a tetején. Amíg meg nem szárad, ne mozgassuk nagyon, hogy ne folyjon le oldalra a porcukros víz.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.