Kicsit hullámzó a karácsonyi hangulat most nálam: a sütik, illatok és a karácsonyi zene ugyan megteszi a hatását, de olyan nagy a rohanás, sok a meló és kevés időm marad pihenésre, hogy a fáradtság miatt néha kiürül nálam a karácsonyi hangulat küblije, és csak arra tudok koncentrálni, hogy mikor dőlhetek már be az ágyba. Hát igen, van ilyen is. :)
A fáradtabb pillanatokban jó azért bevetni néhány pár másodperces trükköt: vacsi mellett meggyújtani egy mécsest, a kávéra szórni egy kis mézeskalács fűszerkeveréket, elropogtatni egy kandírozott narancshéj darabkát fotózás közben, este pár perc alatt kisütni az adventi kalácsomat - működik mind, bár azért remélem szenteste előtt tudok majd egy jót aludni! :)
Bár a kandírozott narancshéjat, amit már fotózás közben is megkóstoltam - pedig nem szoktam ilyet csinálni -, nem most készítettem, sőt, további terveim voltak vele, de az életben nem minden alakul mindig a tervek szerint (bár még ez sincs kizárva), mindenesetre biztos ami biztos, megosztom most a receptet.
A kandírozott narancshéj egyébként is egy jolly joker cucc: jó magában is, főleg ha csokiba mártjuk, de apróra törten vagy daráltan süti töltelékébe keverve vagy táblás csokiba is nagyon jól illik. Megkockáztatom, hogy a granola is finomabb tőle, nálunk épp elfogyott, de a héten szeretnék csinálni, megkóstolom majd kandírozott naranccsal is! (És majd beszámolok róla ;) )
Kandírozott narancshéj
Hozzávalók:
- 8 db bio, kezeletlen narancs héja
- 1 kg cukor
- díszítéshez ízlés szerint: kristálycukor, csokoládé
Kandírozott narancshéjat csak kezeletlen héjú narancsból készítsünk, mivel a vegyszer néhány milliméter mélyen a narancs héjában felszívódik, mosással nem távolítható el.
A narancson a héjat először hosszában vágjuk fel, és így vegyük le a narancsról, hogy szép, szabályos narancshéj darabokat kapjunk. A héj belsejéből a fehér részt amennyire csak lehet, húzzuk le - ez a fehér rész nagyon keserűvé teheti a végeredményt, és ha túl vastagon marad benne, nem lesz szép átlátszó a kandírozott narancshéj. Ha kisebb, keskenyebb narancshéjdarabokat szeretnénk, akkor most vágjuk fel a kívánt méretre.
A szépen megtisztított héjdarabokat bő hideg vízben áztassuk legalább egy napig.
Áztatás után tegyünk fel forrni annyi vizet, amennyiben elférnek a narancshéjak. Az áztatott narancshéjat szűrjük le, és tegyük bele a forrásban lévő vízbe, 5 percig főzzük, majd szedjük ki a forró vízből.
Ezután tegyünk fel 2 liter vizet a cukorral főni, kevergessük, hogy feloldódjon benne a cukor, majd ha már forr a szirup, tegyük bele a narancshéjakat, és közepes lángon addig főzzük, amíg üvegesek lesznek a narancshéjdarabkák. Közben sűrűn kevergessük, és ha kezd elfőni róla a folyadék, de még nem főttek üvegesre a héjdarabkák, öntsünk hozzá egy kis vizet.
Ha már szép üvegesek a narancshéjdarabok, szedjük ki rácsra, és hagyjuk megszáradni. Ha cukrozott kandírozott narancshéjat szeretnénk, akkor a szirupból kiszedést követően egyből forgassuk meg őket kristálycukorban, és csak ezután tegyük rácsra. Ha csokoládéba szeretnénk mártani, akkor a kész, kihűlt és megszáradt kandírozott narancshéjakat (nem a kristálycukros változatot) mártsuk meg gőz fölött olvasztott csokoládéban.
Fémdobozba téve sokáig eláll.
Forrás: ApróSéf
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.