A rohanós mindennapokban néha gondban vagyok azzal, hogy figyeljek az egészséges étkezésre, pedig egyértelműen érezni lehet a pozitív hatásait: főleg a sok zöldség-gyümölcs szokott energikusabbá tenni, de a joghurt-kefir és a különféle gabonák is jó szolgálatot tesznek. Ezen a vonalon indultam el, amikor azon gondolkodtam, hogy milyen édesség készüljön a héten. Legyen benne gyümölcs, joghurt és gabona - de jó, ezeket gyönyörűen lehet rétegezni!
Így hoztam össze egy nagyon finom pohárkrémet almás tápiókapudingból, joghurtból és müzliből, ami így egyben lehet egy jó kis napindító reggeli, vagy újabb lendületet adó tízórai vagy uzsonna. Azt gyanítom nem lesz szerencsém minden nap ilyen pohárdesszertet tízóraiznom, de hosszú távon a lényeg az, hogy minden étkezésbe csempésszek egy kis gyümölcsöt vagy zöldséget is, és ez egy nagyon jó mód erre.
A tápiókapuding nálunk mostanában már egyre jobban elterjedt, de egyébként ennek az alapanyaga, a manióka elsősorban Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában, trópusi vidékeken használatos. A manióka sokféleképpen feldolgozható; a tápiókapudinghoz használt tápiókagyöngyök a manióka gyökerének lisztjéből készülnek, ami (mint a lisztek általában) egy nagyon jó sűrítőanyag, ezért tudunk belőle nagyon jó kis pudingot készíteni. Külön érdekessége, hogy a tápiókapudingban nem esnek szét teljesen a tápiókagyöngyök, így érezni lehet benne a kis puha bogyókat. Tápiókagyöngy itthon is többféle méretben kapható, távol-keleti konyhák élelmiszerboltjaiban a legvalószínűbb, hogy találkozunk vele. Én ehhez a pohárdesszerthez az aprószemű tápiókagyöngyöt használtam, ebben egy-egy kis gyöngy mérete valamivel kisebb mint egy müzlidarabkáé, ezért nem tűnt ki különösebben az összképből, de egyébként nagyon finom volt, az összhatás nagyon jó volt így. Ha viszont előtérbe szeretnéd helyezni a tápiókagyöngyöket, a közepes vagy nagyobb méretűből vásárolj.
Almás tápiókapuding görög joghurttal és müzlivel
Hozzávalók:
(én 5 db 3 dl-es adagot készítettem, de ez a mennyiség 6 adaghoz is elég, ha 2,5 dl-es poharakat használunk)
a tápiókapudinghoz:
- 2 közepes méretű alma
- 1 rúd vanília kikapart magja
- 7,5 dl víz
- 150 g tápiókagyöngy (én aprószeműt használtam, ezzel nem annyira lehetett érezni a szemeket, aki szeretné jobban kiemelni a tápiókapuding textúráját, annak nagyobb szeműt ajánlok)
- ízlés szerint cukor (én 4 evőkanállal tettem bele)
a joghurt réteghez:
- 660 g görög joghurt (2 nagy pohár)
- 2-3 ek. méz
a rétegezéshez:
- kb. 2 maroknyi müzli (házi készítésű granolával a legjobb, én fahéjasat készítettem)
Az almákat megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és 7,5 dl vízben a vaníliával feltesszük főni. Mikor már nagyjából megfőttek az almadarabok, hozzáadjuk a tápiókagyöngyöket, gyors mozdulatokkal elkeverjük, mert egyből elkezd sűrűsödni. Addig főzzük, amíg átlátszóvá válnak a szemek - ekkor már nem lesz lisztes ízű a pudingunk (ezt kóstolással is tudjuk ellenőrizni). Végül hozzákeverjük a cukrot is.
Eközben a joghurtot egy tálban simára keverjük a mézzel, és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
Ha kész a tápiókapuding, elkezdhetjük a rétegezést: a poharak aljára kb. 2 kanál müzlit teszünk, erre kanalazzuk az almás tápiókapudingot, a poharak között egyenlő mértékben elosztva, majd ismét müzli jön, erre pedig a mézes joghurt. Végül díszítésként megszórjuk egy kevés müzlivel.
Még több pohárkrémet találsz ide kattintva>>
További almás receptekhez kattints ide>>
Sütés nélküli receptet pedig ide kattintva találsz>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.