Húsos-zöldséges táskák

Egy hideg, januári reggelen két fiú útrakelt, ők kapták ezeket a húsos táskákat útravalóként. Este már jöttek is vissza, kérdezhetnénk is, hogy ugyan mi a csudának mentek 400 km-t, ha utána úgyis még aznap visszajöttek, de ez már az ő dolguk, én inkább csak a kezükbe nyomtam egy adag péksütit.

húsos táska (2)

Az is lehet, hogy pont ezért mentek. Utaztak már együtt, akkor is sütöttem nekik, lehet, hogy annyira bejött a kaja, hogy képesek voltak ezért utazni? Ahogy őket ismerem nem, és ahogy őket ismerem energiára is volt szükségük aznap, ezért olyan péksütiben gondolkodtam, amivel tényleg jóllaknak, amiben tényleg van anyag.

Nekem ilyenkor simán jó valami csokis péksüti is, de ha két fiút kell jóllakatni, ez édeskevés. Ilyenkor hús kell. Fontos szempont volt még, hogy útközben is könnyen fogyasztható legyen, így jutottam el a félbehajtott kis táskákig. Az egészséges és finom összhatás kedvéért pedig került még bele graham liszt, zöldségek és fűszerek is.

húsos táska (3)

Husis ételekhez egyik kedvenc fűszerem a galanga. Kicsit tormára hajazó, enyhén gyömbérszerű íze van, indiai fűszer, eszméletlen jó az illata. Akkor találtam rá, mikor nővéremék esküvője alkalmából készítettünk fűszercsomagot ajándékba, kis fűszertartó üvegeket töltöttünk meg különböző fűszerekkel és fűszerkeverékekkel, leszedhető fecnire írtam csak rá a fűszerek nevét, így legalább az üveg még használható, ha a fűszer elfogy. :) Az egyik kis üvegcsébe galangát tettünk, amit azelőtt még én sem kóstoltam, de olyan sok jót olvastam róla, hogy muszáj volt adni neki egy esélyt.

Dunsztom sincs, hogy tesóméknak hogy ízlett, de remélem sokat használták, mert nagyon egészséges, igazi csodaszer: elpusztítja a szervezetben a rákos sejteket, növeli az egészséges sejtek védekezőképességét, magas a C-vitamin tartalma (amíg meg nem fűzzük/sütjük benne...), sok benne a vas és a nátrium is, valamint jó gyulladáscsökkentő, megfázás, torokfájás esetén is hatásos (ezeket itt olvastam).

Olyan igazán autentikus keleti recepttel nem találkoztam még, amiben galanga is lenne, de ha ismernék ilyet sem hagynám, hogy ez meggátoljon abban, hogy szinte mindenbe tegyek egy kicsit, amibe épp kedvem szottyan: spagettihez készített darált husis szószba, rizsbe és egyéb köretekbe, stb. Csak kóstolással szoktam eldönteni, hogy használom-e vagy nem, az eltérő kultúrákból származó fűszerek keverése nem zavar, amíg a végeredmény finom.

A galangának annyira nem erős az íze, hogy nagyon egy irányba tolja el a stílust, ezért jól keverhető más fűszerekkel. Nekem zöldfűszerekkel vált be eddig a legjobban, amiben azért nagyban szerepet játszik az is, hogy a zöldfűszerek egyébként is a szívem csücskében vannak, főleg a rozmaring és az oregano - az utóbbi annyira, hogy pont elfogyott, így ezekbe a husis táskákba már nem jutott belőle... :) 

Ez a recept egyébként azért is jó, mert nagyon változatosan el lehet készíteni: variálhatunk a zöldségekkel és fűszerekkel is, mindenki saját ízlése szerint. Nézzük is a receptet! :)

húsos táska (1)

Húsos-zöldséges táskák

Hozzávalók:

 a tésztához:

  • 2 dl víz
  • 1 dl étolaj
  • 5 dkg élesztő (vagy egy kis tasak instant élesztő)
  • 1 tojás
  • 200 g graham liszt (nekem a dr. Grehem a kedvencem)
  • 300 g finomliszt
  • 1 tk. só
  • ½ tk. morzsolt bazsalikom

a töltelékhez:

  • 500 g darált pulykahús
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 200 g fagyasztott, kis darabokra vágott zöldségkeverék (én tettem bele 100 g franciasaláta keveréket borsóval, répával, burgonyával és almával, és 100 g mexikói keveréket borsóval, répával és kukoricával - de bármilyen keverék jó, a lényeg, hogy a nagyobb darabokat vágjuk fel kb. borsónyi darabkákra, hogy a tésztába könnyen be lehessen tölteni)
  • só, bors és fűszerek ízlés szerint (én tettem bele 1 tk. galangát, ½ tk. morzsolt bazsalikomot és rozmaringot, és egy kis csipetnyi őrölt köményt)

a besamelhez:

  • 5 dkg vaj
  • 2 ek. liszt
  • 3  dl tej

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép dagasztó programjával vagy kézzel bedagasztjuk (ruganyos, egybefüggő, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk), majd langyos helyen hagyjuk pihenni, amíg a töltelék elkészül.

A hagymát apró kockákra vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk, majd rátesszük a darált húst, és közepes lángon elősütjük, sózzuk-borsozzuk. Ha megsült a hús, hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket is, és kóstolással ellenőrizzük az ízét.

Miközben sül a hús, elkészítjük a besamelt. A vajat egy kis lábasban megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, jól elkeverjük, és közepes lángon, állandóan kevergetve megsütjük kicsit - ne hagyjuk, hogy leégjen a liszt, de egy-két percig pirítsuk, amíg fehéresebb színű és sültebb állagú lesz, hogy a kész besamelnek ne legyen lisztíze. Ezután óvatosan ráöntünk a tejből egy keveset, csomómentesre keverjük (kézi habverővel egyszerűbb), majd hozzáadjuk a többi tejet is. Felforraljuk és besűrítjük, forrás után kb. fél perccel már kész is van.

Ha a húsos-zöldséges keverék készen van (nem kell túlságosan puhára főzni benne a zöldségeket, mert egy nagyon kicsit sülnek még a sütőben is), akkor hozzákeverjük a besamelt, ezzel kész is van a töltelék.

Ekkor vesszük újra elő a tésztát, jól átgyúrjuk, majd 12-14 egyforma darabkára osztjuk. Ezeket a darabkákat kör alakúra kinyújtjuk, a közepére teszünk kb. két kanál tölteléket (a szélén fél centit hagyjunk szabadon), majd félbehajtjuk, a széleit összenyomkodjuk és villával körben lenyomkodjuk, hogy biztosan tartson. Olajozott-lisztezett tepsire tesszük, és húsz percre-fél órára félretesszük pihenni.

Pihentetés után 210°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a húsos-zöldséges táskákat.

Tipp: Tejföllel nyakon öntve még finomabb! 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr6216264096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása