Téli fagyi másképp

Ez az az édesség, ami már gyerekkoromban is ambivalens érzést keltett bennem: egyértelműen menő cucc, mert hát fagyi és mégsem fagyi, megoldást nyújtott a torokfájásos időszak és a fagyi utáni vágy összeegyeztethetetlenségének problémájára (ezért aztán jónéhányszor könyörögtem érte a boltban...), de aztán beleharaptam, és... nem bírtam megenni. Borzalmas, margarinos íze volt.

Persze ez nem akadályozott meg abban, hogy legközelebb is könyörögjek érte, akármennyire is próbáltak meggyőzni azzal, hogy máskor sem ettem meg. Miért nem kértem inkább Kajla csokit? Az is borzasztó, de azt legalább megettem! Naná, mert kutya volt a papíron. Örök kedvenc. :)

télifagyi (4)

Nem is értem egyébként, hogy fért annyi margarin abba a kis tölcsérbe? Persze akkoriban nem volt ez ritkaság... Egy időben nagyon nem jutott csokihoz és kakaóhoz az ország, édesség viszont ugyanúgy kellett a népnek, meg kellett valahogy oldani a problémát.

Szerencsére ma már jobb idők járnak, fel is tuningoltam rendesen a téli fagyimat! Nem maradtam meg a szimpla krémtölteléknél sem, akármennyire is fényévekre van egymástól a margarinos krém és valódi csokoládé és tejszín, én még tovább turbóztam a dolgot, mert nem szerettem volna, ha nagyon „csupakrém” lenne a végeredmény. Próbáljátok ki, nagyon szuper dologról maradnátok le, ha kihagynátok: egyszerre nagyon csokis, de nem túl csokis, krémes, de nem túl krémes, igazán tuti lett az összkép. :)

télifagyi (1)

Téli fagyi

Hozzávalók:

  • 4 db fagylaltos tölcsér

a vizes csokimousse réteghez:

  • 120 g étcsokoládé
  • 1 dl víz (nagyon pontosan kimérve)

a piskótás réteghez:

  • 2 tojás
  • 2 ek. cukor
  • 1 + ¾ ek. liszt (egy késhegynyi sütőport is tegyünk hozzá, ha hajlamos összeesni a piskótahabunk a liszt hozzáadásakor)
  • csipetnyi őrölt vanília
  • ½ ek. kakaópor
  • kb. 3 ek. lekvár (én eperlekvárt használtam)

a tejszínes réteghez:

  • 2 dl hideg tejszín
  • ízlés szerint porcukor/vaníliás cukor

opcionálisan:

  • csokoládé a fagyi befedéséhez

 

Előre szólok: a vizes csokoládémousse készítése kicsit technikás, lévén, hogy alapesetben a csoki és a víz nem szeretik egymást. Ha gyakorlott sütögető vagy, próbáld ki, mert sokkal finomabb és könnyedebb, mint bármilyen más csokis hab/krém, ha viszont nem mersz nekivágni, készíts inkább csokiganache-t - a tippeknél leírom, hogyan!

A vizes csokimousse-hoz a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk.

Eközben készítsünk elő egy kisebb és egy nagyobb tálat, a nagyobba tegyünk hideg vizet jégkockákkal, majd ebbe tegyük bele a kisebbet úgy, hogy ne folyjon bele a víz, de a tál alja beleérjen a hideg fürdőbe - ebben fogjuk majd hűteni a mousse-t, amíg keverjük. Mérjük ki a vizet pontosan egy kis mérőedényben.

Ha megolvadt a csokoládé, öntsük át a hideg vizes fürdőben lévő tálba, öntsünk bele egy keveset az előre kimért vízből, és habverővel keverjük jól el. Először összeugrik majd a csoki, de ne ijedjünk meg, ha erősen és kitartóan keverjük (a legtöbben ezt kézi habverővel szokták csinálni, én robotgépet használtam, nem mondom hogy nem fröcskölt, viszont nagyon gyorsan megvolt), össze fog állni, fel fog habosodni. Ha már egynemű lett, folytathatjuk a víz adagolását, sok kis adagban, ha már pont kezdene habosodni-sűrűsödni, akkor jöhet a következő adag víz egészen addig, amíg el nem fogy az 1 dl (a kis adagokra a fröcskölés elkerülése miatt van szükség). Keverjük a csokimousse-t egészen addig, amíg le nem hűl, és besűrűsödik. Néhány órára tegyük hűtőbe, hogy jobban megdermedjen.

 

A piskóta elkészítéséhez melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

A tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjét keverőtálba, a sárgáját egy bögrébe gyűjtjük.

A fehérjét kemény habbá verjük (amíg fejjel lefelé fordítva sem jön ki a tálból, és a mixer mintája szépen megmarad). Ezután hozzáadjuk a cukrot, géppel ezt is jól elkeverjük, majd egyesével a tojássárgáját is a habhoz keverjük.

Ekkor megfelezzük a masszát, egyik részhez hozzáadjuk az egy kanál lisztet (igény szerint a sütőporral együtt) és egy csipetnyi őrölt vaníliát, ekkor már csak kézi habverővel (vagy a robotgép egyik keverőszárával/fakanállal) keverjük a piskótahabot óvatosan, nehogy összeessen a hab. A másik részhez ugyanígy hozzáadjuk a háromnegyed kanál lisztet és az átszitált kakaóport.

Egy kis tepsi aljára sütőpapírt teszünk, az egyik oldalára spatulával egyengessük el a vaníliás piskóta tésztáját úgy, hogy a tepsi közepén (keresztben) nagyjából egyenes legyen a széle, majd szedjük mellé a kakaós piskóta tésztáját, és egyengessük el ezt is (nem baj, ha a két piskóta összeér, a széleket mindenképpen le kell majd vágni).

Toljuk a tepsit az előmelegített sütőbe, tűpróbáig sütjük (pár perc elég lesz neki, vigyázzunk vele, mert vékony a piskóta, ezért nagyon hamar megsül).

Ha megsült, zárjuk le a sütőt, de a piskótát hagyjuk még benne kicsit a sütő ajtaját résnyire kinyitva - ha fokozatosan hűl, kevésbé esik össze.

 

Mikor már kihűlt a piskóta, kettéválasztjuk a kakaós és a vaníliás részét, és körben levágjuk a széleket. Az így kapott téglalapokat két-két egyenlő részre vágjuk, egykakaósat és egy vaníliásat megkenünk lekvárral, és ráfordítjuk a hozzá illő piskótalapot. Ha van időnk, hagyjuk állni, mert könnyebb akkor szeletelni, ha már beszívta a piskóta kicsit a lekvárt, de egyből is felvághatjuk - kicsi, 1×1 centinél kisebb kockákra vágjuk fel a kakaós és a vaníliás töltött lapot.

 

A tejszínt habbá verjük, és hozzákeverjük a cukrot.

 

A tölcséreket egy-egy pohárba tesszük, hogy könnyebb legyen tölteni. Az aljába teszünk egy kevés csokihabot, rádobunk egy-két darab lekváros piskótát, majd tejszínhabot kanalazunk rá - és így folytatjuk a rétegezést, amíg meg nem telnek a tölcsérek. Nem kell egyenletes rétegeknek lenni, a legjobb, ha össze-vissza vannak benne az összetevők, mert akkor minden falatba jut minden finomság; csak arra ügyeljünk, hogy nagy levegőbuborékok ne maradjanak a töltelékek között.

Tipp:

  • Érdemes közvetlenül felhasználás előtt megtölteni a tölcséreket, mert megszívhatják magukat kicsit, a töltelék és a hűtő páratartalma felpuhíthatja a tölcsért.
  • Ízesített csokoládéhabbal is nagyon finom lehet - a narancsos verzió receptjét itt találjátok!
  • Ha viszont vizes mousse helyett inkább ganache-t készítenél, egyszerűen csak önts 1 dl felforrósított (de nem forralt) tejszínt 100 g kis kockákra vágott étcsokira, és fél perc után keverd simára. Hagyd kicsit hűlni, sűrűn folyós állagúan a legkönnyebb vele dolgozni. A ganache-t akár előző nap is elkészítheted, másnap langyosra melegítve tudod használni.
  • A piskótát és a csokoládéhabot előző nap is elkészíthetjük - a csokoládéhab esetében tudni kell, hogy egy éjszaka hűtés után teljesen szilárd lesz a hab, ami egyáltalán nem baj, mert ilyenkor nagyon finom, könnyű és levegős, csak nem úgy fog kinézni, mint itt a fotókon; kiskanálnyi darabokat tudunk ekkor a tölcsérbe adagolni. (A teljesen áthűlt vizes mousse átkeveréskor összeesik, ekkor ismét be kell hűteni egy-két órára, de jobb, ha inkább nem keverjük át.)
  • Pohárkrémként is elkészíthető.

télifagyi (3)

télifagyi (2)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr2716264104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása