Sós karamellás-földimogyorós brownie

Ez a süti még a múlt héten készült, vendégségbe vittük egy barátunkhoz vacsorára. Rengeteget agyaltam azon, hogy milyen brownie-t süssek - bár már az is valami, hogy annyit tudtam, hogy brownie-t szeretnék, aminek pedig két nagyon egyszerű oka van: jól szeletelhető akár pici szeletkékre is, valamint a brownie az igazi erősségem, és ez a két dolog garantálja, hogy tuti nem lőhetek vele mellé.

sós-karamellás-földimogyorós brownie (2)

Több változat is eszembe jutott, végül a jól bevált sós karamell-földimogyoró páros mellett döntöttem, ami nagyon szuperül illik a csokis brownie-hoz, és nem a vendégségbe vitt sütin kezdtem el tök új dolgokkal kísérletezni (ami egyébként óriási fejlődés nálam, legtöbbször ugyanis nem tudok ellenállni a kísérletezés csábításának, ami néha nem kis stresszt okoz... :) ). 

karamell_

Ez a brownie nagyon szuper lett, a puha, étcsokis brownie-n a lágy, édes és kicsit sós beütésű karamell és a ropogós földimogyoró valami hihetetlen összképet ad! Ezért jók a „jól bevált párosok”, velük biztos a siker.

sós-karamellás-földimogyorós brownie (1)

Sós karamellás-földimogyorós brownie

Hozzávalók:

a brownie-hoz:

  • 200 g étcsokoládé
  • 200 g vaj
  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt

a karamellszószhoz:

  • 20 dkg cukor
  • 0,7 dl tej
  • 4 dkg méz
  • 6 dkg vaj
  • ¼ mk. só

a tetejére:

  • földimogyoró (a mennyisége függ a tepsi méretétől – kb. 10 dkg-mal számoljunk)

A vajat és a csokoládét összeolvasztjuk.

A tojásokat habbá verjük, 5 percig dolgozzunk rajta a robotgéppel, ezalatt szép egynemű, halvány színű lesz a tojáshab.

Ezután a tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, robotgéppel jól elkeverjük, majd hozzákeverjük a vaj-csoki keveréket és a lisztet is.

180°C-os sütőben kb. 25 perc alatt kisütjük, akkor jó, ha már nem folyik, de még nem száraz, a tésztába szúrt tűre morzsaszerűen tapad még egy kevés belőle, de nem túl nagy darabok. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Amíg sül a brownie, elkészítjük az öntetet: a cukrot egy lábasban karamellizáljuk, majd ha már szép borostyánsárga, hozzáöntjük a tejet, és feloldjuk benne a karamellt. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a mézet, a vajat és a sót is. Félretesszük hűlni.

A földimogyorót késes darálóban vagy mozsárban kicsit megtörjük úgy, hogy kisebb és nagyobb darabok is legyenek benne.

Ha kihűlt a brownie, a karamellszószt egy kanállal átkeverjük (ha túl sűrű lett, kicsit langyosíthatunk rajta), majd a brownie tetején egyenletesen eloszlatjuk, végül megszórjuk a földimogyoróval.

 

Ha ennél részletesebben érdekel, hogyan süssük tökéletes brownie-t, kattints ide!

 

sós-karamellás-földimogyorós brownie (3)

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr1316264114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pink Dust 2016.03.11. 13:37:48

Jól néz ki, elmentettem! Ha ez vigasztal, nekem 10-ből 9 sütés kísérletezés, úgyhogy mindig izgulok. :D

SweetHome 2016.03.12. 20:47:39

Köszi! :) Jó egyébként a kísérletezés nagyon, csak hát van az a helyzet, amikor inkább biztosra megy az ember. :D

hogolyo 2018.03.25. 08:55:46

Szia! Azt szeretném megkérdezni, hogy a földimogyoró is legyen sós, vagy az sótlan? Köszi :)

SweetHome 2018.03.26. 17:21:50

Szia! Nekem általában csak sótlan van itthon, abból viszont legalább egy kilo, így mindig azzal dolgozok, max néha besózom én magam (egy üvegben összerázva a sóval). Itt is sótlant használtam, de nem azért, mert csak a sótlan jó, hanem mert nekem így volt egyszerűbb :) Ha sósat teszel rá, max egy kicsit csökkentsd a karamellben a só mennyiségét, hogy kiegyenlítődjön - de egyébként ez is ízlés kérdése, hogy ki mennyire szereti sósan. A lényeg: bármelyik jó :) Remélem ízlik majd :)

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása