Ez a süti még a múlt héten készült, vendégségbe vittük egy barátunkhoz vacsorára. Rengeteget agyaltam azon, hogy milyen brownie-t süssek - bár már az is valami, hogy annyit tudtam, hogy brownie-t szeretnék, aminek pedig két nagyon egyszerű oka van: jól szeletelhető akár pici szeletkékre is, valamint a brownie az igazi erősségem, és ez a két dolog garantálja, hogy tuti nem lőhetek vele mellé.
Több változat is eszembe jutott, végül a jól bevált sós karamell-földimogyoró páros mellett döntöttem, ami nagyon szuperül illik a csokis brownie-hoz, és nem a vendégségbe vitt sütin kezdtem el tök új dolgokkal kísérletezni (ami egyébként óriási fejlődés nálam, legtöbbször ugyanis nem tudok ellenállni a kísérletezés csábításának, ami néha nem kis stresszt okoz... :) ).
Ez a brownie nagyon szuper lett, a puha, étcsokis brownie-n a lágy, édes és kicsit sós beütésű karamell és a ropogós földimogyoró valami hihetetlen összképet ad! Ezért jók a „jól bevált párosok”, velük biztos a siker.
Sós karamellás-földimogyorós brownie
Hozzávalók:
a brownie-hoz:
- 200 g étcsokoládé
- 200 g vaj
- 5 tojás
- 10 dkg cukor
- 10 dkg liszt
a karamellszószhoz:
- 20 dkg cukor
- 0,7 dl tej
- 4 dkg méz
- 6 dkg vaj
- ¼ mk. só
a tetejére:
- földimogyoró (a mennyisége függ a tepsi méretétől – kb. 10 dkg-mal számoljunk)
A vajat és a csokoládét összeolvasztjuk.
A tojásokat habbá verjük, 5 percig dolgozzunk rajta a robotgéppel, ezalatt szép egynemű, halvány színű lesz a tojáshab.
Ezután a tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, robotgéppel jól elkeverjük, majd hozzákeverjük a vaj-csoki keveréket és a lisztet is.
180°C-os sütőben kb. 25 perc alatt kisütjük, akkor jó, ha már nem folyik, de még nem száraz, a tésztába szúrt tűre morzsaszerűen tapad még egy kevés belőle, de nem túl nagy darabok. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Amíg sül a brownie, elkészítjük az öntetet: a cukrot egy lábasban karamellizáljuk, majd ha már szép borostyánsárga, hozzáöntjük a tejet, és feloldjuk benne a karamellt. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a mézet, a vajat és a sót is. Félretesszük hűlni.
A földimogyorót késes darálóban vagy mozsárban kicsit megtörjük úgy, hogy kisebb és nagyobb darabok is legyenek benne.
Ha kihűlt a brownie, a karamellszószt egy kanállal átkeverjük (ha túl sűrű lett, kicsit langyosíthatunk rajta), majd a brownie tetején egyenletesen eloszlatjuk, végül megszórjuk a földimogyoróval.
Ha ennél részletesebben érdekel, hogyan süssük tökéletes brownie-t, kattints ide!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.