A máglyarakás régi nagy kedvencem, a Nagymamám nagyon sokat csinált nekem régen - ó, hányszor írtam már ugyanezt a blogon más-más édességeknél... Újabb bizonyíték arra, hogy mennyire édesszájú gyerek voltam (vagyok :D ), és mennyire nagyon a kedvemben járt a Nagymamám! :)
Nem is volt kérdés, amikor a Food Network receptversenyére beküldendő édességeken gondolkodtam, hogy a máglyarakásnak szerepelnie kell a beküldött receptjeim között, egyszerűen mert ez nagyon jó, a máglyarakást mindenki szeretni fogja. A játék lényege ugyanis olyan finomságok megtalálása, amiket feltétlenül meg kell kóstolnia a Magyarországra látogató külföldieknek, hogy megismerhessék a magyar konyhát - a „Kövesd Donalt Európába!” című műsor kapcsán.
A máglyarakást pedig nagy bűn lenne kihagyni: finom meleg, puha kalács, ropogós dió és selymes hab... Ennél csak egy jobb dolog lehet: ha mindezt meglocsoljuk egy kis sós karamell öntettel! ;)
Máglyarakás sós karamell öntettel
Hozzávalók:
a máglyarakáshoz:
- 20 dkg kalács
- 4 dl tej
- 10 + 10 dkg cukor
- 3 dkg vaj
- 3 tojás (kettéválasztva)
- 10 dkg dió
- 10 dkg mazsola
- ½ kg alma
a karamell öntethez:
- 20 dkg cukor
- 1 dl tej
- 4 dkg méz
- 6 dkg vaj
- nagy csipet só
Először az öntetet készítjük el: a cukrot egy lábasban karamellizáljuk, majd ha már szép borostyánsárga, hozzáöntjük a tejet, és feloldjuk benne a karamellt. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a mézet, a vajat és a sót. Félretesszük hűlni, és ha nem egyből fogyasztjuk, hűtőben tároljuk.
A kalácsot kis kockákra vágjuk, és egy tálba tesszük.
A vajat megolvasztjuk, majd a tejjel, cukorral és a tojások sárgájával elkeverjük, és ráöntjük a kalácsra. Egyszer-kétszer keverjük át, hogy minden kalácsdarab jól meg tudja szívni magát.
A diót megdaráljuk.
Az almát meghámozzuk, a magházát kivesszük, és felszeleteljük.
Az áztatott kalácsot egy vajjal kikent tál aljára tesszük, egyenletesen elsimítjuk, majd megszórjuk a darált dióval és a mazsolával, és rápakoljuk az almaszeleteket. 180°C-on 30 percig elősütjük, hogy az alma megpuhuljon.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd több részletben hozzáadjuk a cukrot – ennyi cukorral olyan szép sűrű lesz a tojáshab, hogy nem fog összeesni, miután kivesszük a sütőből. A habot az almás rétegre halmozzuk, elsimítjuk, és 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe; akkor van kész, ha egyenletesen halványra pirult a teteje.
Karamell öntettel meglocsolva tálaljuk.
Tipp: Húsvét után is vedd elő ezt a receptet, jól fog jönni a maradék kalács elpusztítására! ;)
Ha tetszett, kérlek adj le rá egy szavazatot is - és ne felejtsd, a szavazók között is sorsol ki nyereményeket a Food Network! :)
Update: A szavazás már lezárult, a citromos máktortám bekerült a legjobb 15 közé - köszönöm szépen a szavazatokat! :)
További két receptemet is neveztem még a versenyre, ezeket ide kattintva találjátok:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.