Máglyarakás sós karamell öntettel

A máglyarakás régi nagy kedvencem, a Nagymamám nagyon sokat csinált nekem régen - ó, hányszor írtam már ugyanezt a blogon más-más édességeknél... Újabb bizonyíték arra, hogy mennyire édesszájú gyerek voltam (vagyok :D ), és mennyire nagyon a kedvemben járt a Nagymamám! :)

máglyarakás (2)

Nem is volt kérdés, amikor a Food Network receptversenyére beküldendő édességeken gondolkodtam, hogy a máglyarakásnak szerepelnie kell a beküldött receptjeim között, egyszerűen mert ez nagyon jó, a máglyarakást mindenki szeretni fogja. A játék lényege ugyanis olyan finomságok megtalálása, amiket feltétlenül meg kell kóstolnia a Magyarországra látogató külföldieknek, hogy megismerhessék a magyar konyhát - a „Kövesd Donalt Európába!” című műsor kapcsán.

A máglyarakást pedig nagy bűn lenne kihagyni: finom meleg, puha kalács, ropogós dió és selymes hab... Ennél csak egy jobb dolog lehet: ha mindezt meglocsoljuk egy kis sós karamell öntettel! ;)

máglyarakás (1)

Máglyarakás sós karamell öntettel

Hozzávalók:

a máglyarakáshoz:

  • 20 dkg kalács
  • 4 dl tej
  • 10 + 10 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • 3 tojás (kettéválasztva)
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg mazsola
  • ½ kg alma

a karamell öntethez:

  • 20 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 4 dkg méz
  • 6 dkg vaj
  • nagy csipet só

Először az öntetet készítjük el: a cukrot egy lábasban karamellizáljuk, majd ha már szép borostyánsárga, hozzáöntjük a tejet, és feloldjuk benne a karamellt. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a mézet, a vajat és a sót. Félretesszük hűlni, és ha nem egyből fogyasztjuk, hűtőben tároljuk.

A kalácsot kis kockákra vágjuk, és egy tálba tesszük.

A vajat megolvasztjuk, majd a tejjel, cukorral és a tojások sárgájával elkeverjük, és ráöntjük a kalácsra. Egyszer-kétszer keverjük át, hogy minden kalácsdarab jól meg tudja szívni magát.

A diót megdaráljuk.

Az almát meghámozzuk, a magházát kivesszük, és felszeleteljük.

Az áztatott kalácsot egy vajjal kikent tál aljára tesszük, egyenletesen elsimítjuk, majd megszórjuk a darált dióval és a mazsolával, és rápakoljuk az almaszeleteket. 180°C-on 30 percig elősütjük, hogy az alma megpuhuljon.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd több részletben hozzáadjuk a cukrot – ennyi cukorral olyan szép sűrű lesz a tojáshab, hogy nem fog összeesni, miután kivesszük a sütőből. A habot az almás rétegre halmozzuk, elsimítjuk, és 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe; akkor van kész, ha egyenletesen halványra pirult a teteje.

Karamell öntettel meglocsolva tálaljuk.

 

Tipp: Húsvét után is vedd elő ezt a receptet, jól fog jönni a maradék kalács elpusztítására! ;)

 

Ha tetszett, kérlek adj le rá egy szavazatot is - és ne felejtsd, a szavazók között is sorsol ki nyereményeket a Food Network! :)

Update: A szavazás már lezárult, a citromos máktortám bekerült a legjobb 15 közé - köszönöm szépen a szavazatokat! :)

További két receptemet is neveztem még a versenyre, ezeket ide kattintva találjátok:

máktorta (1)

mákos.lepény (3)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr10016264118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása