Crème brûlée

Édes, krémes, francia, szép, egyszerű és flancolós egyszerre - szerintem ilyen az igazi crème brûlée.

creme brulee (3)

Emiatt igazán megéri beszerezni egy szakácsfáklyát! Na meg elkészíteni néhány habcsókot - a tojás kettéválasztása miatt ugyanis a legtöbben együtt készítik a kettőt, nagyon jó kis trükk ez. :)

creme brulee (4)

Olyan jó, hogy tavasz van! Gyönyörűen virágzik a repce, csodaszép sárga, óriási táblákban. Kb. minden évszakban megállapítom egyébként, hogy épp akkor a legjobb utazni (na jó, talán a nyár kivételével - akkor túl meleg van), minden évszaknak megvan a maga szépsége, amiért szeretni lehet. De ezek a virágok, és a szép sárga repce, ez mindent eldönt: tavasszal a legjobb utazni! :)

Érdekes egyébként, mostanában azt a szakaszát szeretem jobban az útnak, amikor már lejövünk az autópályáról, pedig ilyenkor a szép sima útról elég hirtelen térünk rá a nagyon göröngyösre, és erre a repcetáblák is ritkábbak (na jó, ezt a repcézést most hagyom abba, a végén még olyan leszek, mint Poldi bácsi az Égig érő fűben, aki mindig azt hajtogatta, hogy „csak az a gyep, csak az a szép zöld gyep fog nekem hiányozni”), de valahogy mégis jobb már a kisebb falvak között, kisebb forgalomban autózni. Itt jobban érezni a virágok illatát.

Amikor a crème brûlée készült, még éppen csak kezdett éledezni a kert - hát igen, néha hektikusan alakulnak a dolgok, de a lényeg, hogy semmilyen finomságról nem maradtok le. :)

creme brulee (2)

A karamellréteg elkészítése nem ördöngösség, a szakácsfáklyával eljátszadozni jó, két dologra figyeljetek csak: a krémet tisztességesen hűtsétek át a karamell ráégetése előtt, valamint a fáklyával próbáljatok meg minél gyorsabban dolgozni, hogy ne melegedjen át túlságosan a krém (ezek azért fontosak, hogy ne levesedjen meg utólag a crème brûlée). Ja, és amikor a kész crème brûlée-t a hűtőbe teszitek, ne tegyetek rá fedőt. :)

creme brulee (1)

Crème brûlée

Hozzávalók:

  • 500 ml tejszín
  • 120 ml tej
  • ½ rúd vanília kikapart magja
  • 6 tojás sárgája
  • 50 g + a tetejére cukor

 

A tojássárgáját a cukorral felhabosítjuk, elkeverjük benne a vaníliát, majd több részletben hozzákeverjük a tejszínt és a tejet, híg folyadékot fogunk kapni. Több kicsi vagy egy nagy hőálló tálba öntjük, ezt egy nagyobb tepsibe állítjuk, amibe annyi vizet öntünk, hogy a crème brûlée-s tál kb. feléig-kétharmadáig érjen.

180°C-os sütőben 30-35 percig sütjük, amíg pudingszerű lesz az állaga (de ne szárítsuk ki nagyon). A sütőből kivéve még kicsit híg, hagyjuk kihűlni, szobahőmérsékletre hűlés után legalább 4 órára (vagy éjszakára) tegyük hűtőbe, hogy teljesen áthűljön.

Ha jól áthűtöttük a crème brûlée-t, elkészíthetjük a tetejére a karamellréteget: egyszerre csak egy evőkanál cukrot szórunk a krém tetejére (egyenletes rétegben, ne púposan, de azért ne is túl vékony réteg legyen, látszódjanak jól a cukorszemcsék a krém tetején), és a konyhai fáklyával karamellizáljuk. Szépen sorban haladva készítsük el a karamellréteget a krém tetején.

Forrás: BBC GoodFood

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több krémes finomságot találsz ide kattintva>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr2716264124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása