Édes, krémes, francia, szép, egyszerű és flancolós egyszerre - szerintem ilyen az igazi crème brûlée.
Emiatt igazán megéri beszerezni egy szakácsfáklyát! Na meg elkészíteni néhány habcsókot - a tojás kettéválasztása miatt ugyanis a legtöbben együtt készítik a kettőt, nagyon jó kis trükk ez. :)
Olyan jó, hogy tavasz van! Gyönyörűen virágzik a repce, csodaszép sárga, óriási táblákban. Kb. minden évszakban megállapítom egyébként, hogy épp akkor a legjobb utazni (na jó, talán a nyár kivételével - akkor túl meleg van), minden évszaknak megvan a maga szépsége, amiért szeretni lehet. De ezek a virágok, és a szép sárga repce, ez mindent eldönt: tavasszal a legjobb utazni! :)
Érdekes egyébként, mostanában azt a szakaszát szeretem jobban az útnak, amikor már lejövünk az autópályáról, pedig ilyenkor a szép sima útról elég hirtelen térünk rá a nagyon göröngyösre, és erre a repcetáblák is ritkábbak (na jó, ezt a repcézést most hagyom abba, a végén még olyan leszek, mint Poldi bácsi az Égig érő fűben, aki mindig azt hajtogatta, hogy „csak az a gyep, csak az a szép zöld gyep fog nekem hiányozni”), de valahogy mégis jobb már a kisebb falvak között, kisebb forgalomban autózni. Itt jobban érezni a virágok illatát.
Amikor a crème brûlée készült, még éppen csak kezdett éledezni a kert - hát igen, néha hektikusan alakulnak a dolgok, de a lényeg, hogy semmilyen finomságról nem maradtok le. :)
A karamellréteg elkészítése nem ördöngösség, a szakácsfáklyával eljátszadozni jó, két dologra figyeljetek csak: a krémet tisztességesen hűtsétek át a karamell ráégetése előtt, valamint a fáklyával próbáljatok meg minél gyorsabban dolgozni, hogy ne melegedjen át túlságosan a krém (ezek azért fontosak, hogy ne levesedjen meg utólag a crème brûlée). Ja, és amikor a kész crème brûlée-t a hűtőbe teszitek, ne tegyetek rá fedőt. :)
Crème brûlée
Hozzávalók:
- 500 ml tejszín
- 120 ml tej
- ½ rúd vanília kikapart magja
- 6 tojás sárgája
- 50 g + a tetejére cukor
A tojássárgáját a cukorral felhabosítjuk, elkeverjük benne a vaníliát, majd több részletben hozzákeverjük a tejszínt és a tejet, híg folyadékot fogunk kapni. Több kicsi vagy egy nagy hőálló tálba öntjük, ezt egy nagyobb tepsibe állítjuk, amibe annyi vizet öntünk, hogy a crème brûlée-s tál kb. feléig-kétharmadáig érjen.
180°C-os sütőben 30-35 percig sütjük, amíg pudingszerű lesz az állaga (de ne szárítsuk ki nagyon). A sütőből kivéve még kicsit híg, hagyjuk kihűlni, szobahőmérsékletre hűlés után legalább 4 órára (vagy éjszakára) tegyük hűtőbe, hogy teljesen áthűljön.
Ha jól áthűtöttük a crème brûlée-t, elkészíthetjük a tetejére a karamellréteget: egyszerre csak egy evőkanál cukrot szórunk a krém tetejére (egyenletes rétegben, ne púposan, de azért ne is túl vékony réteg legyen, látszódjanak jól a cukorszemcsék a krém tetején), és a konyhai fáklyával karamellizáljuk. Szépen sorban haladva készítsük el a karamellréteget a krém tetején.
Forrás: BBC GoodFood
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
Még több krémes finomságot találsz ide kattintva>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.