Habcsókból alapvetően kétféle létezik: az egyik a pavlovára hasonlító kívül vékony, roppanós réteggel borított, belül puha, egy pillanat alatt összeolvadós változat, a másik pedig olyan, mint a karácsonyi habkarika, belül is száraz és porhanyós. Egyszerűen muszáj volt tudnom, hogy melyik a jobb!
És hogy melyik a nyerő? Azt hiszem nem lesz meglepő: ez bizony ízlés kérdése. :D Nekem személy szerint a puha, nyúlós belsejű habcsók jön be jobban, mert ha beleharapok, akaratlanul is azt mondom, hogy „mmmmm...” :) De a „tesztcsapat” kb. 50-50%-os eredményt mutatott, nem volt egyértelmű győztes - mindenkinek megvan a maga kedvence. Ti melyiket szeretitek jobban?
Csokoládés habcsók, kívül roppanós, belül puha változat
Hozzávalók:
- 3 tojásfehérje
- 150 g kristálycukor
- 2 ek. porcukor
- ½ tk. ecet
- 100 g tejcsokoládé
- 100 g étcsokoládé
A sütőt előmelegítjük 135°C-ra.
Egy nagy tepsire sütőpapírt fektetünk.
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egészen addig, amíg a habverő által rajzolt minta már jól kivehető a habon. Két-három részletben hozzáadjuk a cukrokat, ezt is géppel jól elkeverjük, majd hozzákeverjük az ecetet is. Egy nyúlós, formáját jól megtartó habot fogunk kapni.
A kész habra rálapátoljuk a csokoládé kb. felét, nem keverjük össze, mert szedés közben is keveredni fog magától - egyszerűen egy kanállal vegyünk ki egy-egy evőkanálnyi adagot a csokis habból úgy, hogy a habból és a csokiból is legyen a kanálon, majd tegyük ezt a sütőpapírozott tepsire, kicsit csavarhatunk is a hab mintáján, ha nem keveredett el szépre a hab és a csoki.
Ha elfogyott a csoki a habról, szedjük rá a maradékot, és adagoljunk ebből is habcsókokat a tepsire.
A megpakolt tepsit tegyük az előmelegített sütőbe, és 40-50 perc alatt süssük ki a habcsókokat. Onnan tudjuk, hogy kész, hogy könnyebben elválik majd a talpa a tepsiről (a csoki ekkor olvad, ez vissza fog majd szilárdulni, ha kihűltek a habcsókok).
Csokoládés habcsók, porhanyós változat
Hozzávalók:
- 3 tojásfehérje
- 210 g porcukor
- 100 g tejcsokoládé
- 100 g étcsokoládé
A sütőt melegítsük elő 95°C-ra.
Egy nagy tepsit kivajazunk-kilisztezünk.
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egészen addig, amíg a habverő által rajzolt minta már jól kivehető a habon. Két-három részletben hozzáadjuk a porcukrot, ezt is géppel jól elkeverjük. Sűrű, fényes habot fogunk kapni.
A kész habra rálapátoljuk a csokoládé kb. felét, nem keverjük össze, mert szedés közben is keveredni fog magától - egyszerűen egy kanállal vegyünk ki egy-egy evőkanálnyi adagot a csokis habból úgy, hogy a habból és a csokiból is legyen a kanálon, majd tegyük ezt a sütőpapírozott tepsire, kicsit csavarhatunk is a hab mintáján, ha nem keveredett el szépre a hab és a csoki.
Ha elfogyott a csoki a habról, szedjük rá a maradékot, és adagoljunk ebből is habcsókokat a tepsire.
A megpakolt tepsit tegyük az előmelegített sütőbe, a sütő ajtaját fakanállal támasszuk ki, hogy tudjon szellőzni, és 3 óra alatt süssük-szárítsuk ki a habcsókokat. Onnan tudjuk, hogy kész, hogy könnyebben elválik majd a talpa a tepsiről (a csoki ekkor olvad, ez vissza fog majd szilárdulni, ha kihűltek a habcsókok).
Forrás: Az első habcsókhoz a Bakers Royale oldalán, a másodikhoz pedig az Allrecipes.com-on írt receptet használtam.
Tipp: Earl grey-csoki ízesítésű habcsók receptjéhez kattints ide!
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.