Az előző posztomban már meséltem a Nagyi titka Sütimester pályázatról, amelynek kapcsán útravaló, kirándulós süteményeket kell készíteni, és amire az előző posztban a csokis-narancsos minikugkófokról írtam. Nos, nem álltam meg a minikuglófoknál, készítettem más finomságot is, méghozzá egy adag ropogtatnivalót, amit akár útközben is elővehet az ember kirándulás közben, hogy nyerjen egy kis energiát.
Csokival töltött diókekszeket készítettem. Pici, omlós kekszek, jó diósan, a közepén étcsokival. Nagyon jó páros ez a dió-étcsoki, a dió ropogós, amit a csoki selymessége nagyon jól ellensúlyoz, szinte elolvad a szájban ez a keksz.
És ami még szuper jó benne: egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ami egy nyaralásra készülődve nem kis előny tud lenni. :) Éppen ezért a linzerszerű tésztáknál sosem tudom eldönteni, hogy miért szeretem annyira: az omlóssága miatt, vagy mert olyan gyorsan kész. Sajnos fontos szempont az utóbbi is, de szerencsére ezer meg egy módja van a gyors finomságok elkészítésének is.
A kelt tésztánál a kenyérsütőgép tud időt spórolni nekünk azzal, hogy bedagasztja a tésztát, és bár a linzertésztát kézzel sem tart sokáig összeállítani, de még gyorsabb, ha ehhez is segítséget hívunk: a késes darálóban tényleg csak 1-2 perc, és már kész is van a tészta. Ezután csak gombócolni kell, kis mélyedést tenni bele, majd kisütjük, és ha kihűlt, olvasztott csokival megtöltjük. Ennyi. :)
A végeredmény pedig: dió, csoki, omlós, selymes, ropogós... Nagyon-nagyon finom! :)
Csokis-diós keksz
Hozzávalók:
- 125 g dió
- 200 g Nagyi titka Búzafinomliszt
- 125 g hideg vaj
- 100 g porcukor
- 2 ek. hideg víz
- 1 tojássárgája
- ¼ tk. só
- 100-150 g csokoládé (én étcsokoládét használtam, de tejcsokoládéval is finom)
A hozzávalókat az étcsokoládé kivételével késes darálóba helyezzük, és addig járatjuk a gépet, amíg a vaj fel nem veszi a száraz hozzávalókat, és kezd kis gombócokká összeállni a tészta.
Kézzel is összeállíthatjuk a tésztát: morzsoljuk össze a hozzávalókat - igyekezzünk gyorsan dolgozni, hogy a kezünkkel ne melegítsük át nagyon a tésztát. Ha szükséges, tegyük hűtőbe formázás előtt a tésztát, mert langyosan nem lehet jól formázni.
A tésztából két kezünk között formázzunk kisebb diónyi gombócokat, tegyük egy kivajazott tepsire, majd nyomjuk bele az ujjunkat, és formáljunk egy mélyedést, ebbe töltjük majd később a csokit. (Vegyük figyelembe, hogy sütés közben a mélyedés egy kicsit kisebb lesz majd.)
190°C-on süssük ki a kekszeket, akkor vannak készen, ha egy kekszet felemelve azt látjuk, hogy az alja kezd kicsit pirulni. Tegyük félre hűlni.
Ha kihűltek a kekszek, gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét (ha azt szeretnénk, hogy szép fénye legyen a csokinak, akkor csak a felét olvasszuk fel, a másik felét pedig apróra vágva akkor keverjük bele, ha az olvadt csokit már levettük a gőz felől). Kiskanál segítségével minden keksz mélyedését töltsük meg csokival, és hagyjuk megszilárdulni.
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
Még több keksz receptet találsz ide kattintva>>
Diós receptekhez kattints ide>>
Csokis receptekhez pedig ide kattints>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.