Csokis-diós keksz

Az előző posztomban már meséltem a Nagyi titka Sütimester pályázatról, amelynek kapcsán útravaló, kirándulós süteményeket kell készíteni, és amire az előző posztban a csokis-narancsos minikugkófokról írtam. Nos, nem álltam meg a minikuglófoknál, készítettem más finomságot is, méghozzá egy adag ropogtatnivalót, amit akár útközben is elővehet az ember kirándulás közben, hogy nyerjen egy kis energiát.

csokis-diós keksz (4)

Csokival töltött diókekszeket készítettem. Pici, omlós kekszek, jó diósan, a közepén étcsokival. Nagyon jó páros ez a dió-étcsoki, a dió ropogós, amit a csoki selymessége nagyon jól ellensúlyoz, szinte elolvad a szájban ez a keksz.

És ami még szuper jó benne: egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ami egy nyaralásra készülődve nem kis előny tud lenni. :) Éppen ezért a linzerszerű tésztáknál sosem tudom eldönteni, hogy miért szeretem annyira: az omlóssága miatt, vagy mert olyan gyorsan kész. Sajnos fontos szempont az utóbbi is, de szerencsére ezer meg egy módja van a gyors finomságok elkészítésének is. 

csokis-diós keksz (3)

A kelt tésztánál a kenyérsütőgép tud időt spórolni nekünk azzal, hogy bedagasztja a tésztát, és bár a linzertésztát kézzel sem tart sokáig összeállítani, de még gyorsabb, ha ehhez is segítséget hívunk: a késes darálóban tényleg csak 1-2 perc, és már kész is van a tészta. Ezután csak gombócolni kell, kis mélyedést tenni bele, majd kisütjük, és ha kihűlt, olvasztott csokival megtöltjük. Ennyi. :) 

A végeredmény pedig: dió, csoki, omlós, selymes, ropogós... Nagyon-nagyon finom! :)

csokis-diós keksz (1)

Csokis-diós keksz

Hozzávalók:

  • 125 g dió
  • 200 g Nagyi titka Búzafinomliszt
  • 125 g hideg vaj
  • 100 g porcukor
  • 2 ek. hideg víz
  • 1 tojássárgája
  • ¼ tk. só
  • 100-150 g csokoládé (én étcsokoládét használtam, de tejcsokoládéval is finom)

 

A hozzávalókat az étcsokoládé kivételével késes darálóba helyezzük, és addig járatjuk a gépet, amíg a vaj fel nem veszi a száraz hozzávalókat, és kezd kis gombócokká összeállni a tészta.

Kézzel is összeállíthatjuk a tésztát: morzsoljuk össze a hozzávalókat - igyekezzünk gyorsan dolgozni, hogy a kezünkkel ne melegítsük át nagyon a tésztát. Ha szükséges, tegyük hűtőbe formázás előtt a tésztát, mert langyosan nem lehet jól formázni.

A tésztából két kezünk között formázzunk kisebb diónyi gombócokat, tegyük egy kivajazott tepsire, majd nyomjuk bele az ujjunkat, és formáljunk egy mélyedést, ebbe töltjük majd később a csokit. (Vegyük figyelembe, hogy sütés közben a mélyedés egy kicsit kisebb lesz majd.)

190°C-on süssük ki a kekszeket, akkor vannak készen, ha egy kekszet felemelve azt látjuk, hogy az alja kezd kicsit pirulni. Tegyük félre hűlni.

Ha kihűltek a kekszek, gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét (ha azt szeretnénk, hogy szép fénye legyen a csokinak, akkor csak a felét olvasszuk fel, a másik felét pedig apróra vágva akkor keverjük bele, ha az olvadt csokit már levettük a gőz felől). Kiskanál segítségével minden keksz mélyedését töltsük meg csokival, és hagyjuk megszilárdulni.

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több keksz receptet találsz ide kattintva>>

Diós receptekhez kattints ide>>

Csokis receptekhez pedig ide kattints>>

 

csokis-diós keksz (2)

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr6216264140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása