Az egész úgy kezdődött, hogy én nem kértem a pezsgőből, amivel kínáltak, mert nem szeretem. Ez aközben történt, miközben főztem a rizspuding összetevőit: a tejberizs már kész volt, a fűszeres szósz és a csoki ganache még csak félig.
Az alapkoncepcióm az volt, hogy a ganache-t egy kis bodzaszörppel ízesítem, de aztán ezt elvetettem, amikor a rizshez főzött szósz fűszerezésekor nem tudtam megállni a vaníliánál - került bele gyömbér, fahéj és kardamom is, ehhez pedig már túl sok lett volna a bodza. Akkor legyen csak tejszínnel a csoki - gondoltam én akkor.
Ekkor jött a bontsam már fel a pezsgőt kérés, amit követett a „kérsz egy kicsit?” - „nem, köszi, nem szeretem” - „OK, akkor elteszem”, majd fél perc múlva mondtam, hogy „Te figyu, mégis kéne egy kis pezsgő, teszek a sütibe!” Szerencsére pozitív volt a fogadtatás. :)
Az összkép nagyon szuper lett: alul-felül selymes, vaníliás, pihe-puha krémes réteg, benne rizsszemek, hogy ne csak krém legyen krémmel, és hogy a túl édesből is kibillentsük a sütit, középre étcsokis-pezsgős ganache-t tettem, finom puha ez is, de kicsit kesernyésebb, karakteresebb. Így együtt az egész nagyon-nagyon finom, próbáljátok ki!
Rizspuding pezsgős csokoládé ganache-sal
Hozzávalók:
(4 adaghoz)
a tejberizshez:
- ½ dl rizs (kerekszemű rizzsel a legfinomabb, de bármilyen megteszi)
- 2,5 dl tej
a szószhoz:
- 150 ml tejszín
- 250 ml tej
- 1 tojás sárgája
- 2 csapott ek. étkezési keményítő
- 1 rúd vanília
- késhegynyi gyömbér
- késhegynyi fahéj
- késhegynyi kardamom
- 2 ek. cukor
a csokoládé ganache-hoz:
- 100 ml tejszín
- 100 g étcsokoládé
- 3 ek. félédes pezsgő
Először a tejberizst főzzük meg: ½ dl vízbe tegyük bele a rizst, forraljuk fel, és ha már kezd fogyni a víz alatta (ennél a mennyiségnél a rizs 1-2 percen belül felszívja a vizet), akkor öntsük hozzá a tejet, és fedő alatt főzzük puhára a rizst. Ha kezd késznek látszani a tejberizs, kóstoljuk meg, hogy elég puhák-e már a rizsszemek; ha nem, öntsünk még hozzá egy kis tejet, és főzzük tovább. Ha elkészült, tegyük félre hűlni.
Szintén sokat kell hűteni a csokoládé ganache-t, ezért ezzel folytatjuk a desszert elkészítését: a tejszínt forraljuk fel, öntsük rá a csokira, és keverjük el - a csoki el fog olvadni a forró tejszínben. Ha simára kevertük, adjuk hozzá a pezsgőt, és ezzel is keverjük el jól. Tegyük a hűtőbe, és hűtsük le annyira, hogy megfelelően sűrű legyen, néha keverjük meg közben.
A szószhoz a tojás sárgáját és előbb csak egy kevés tejszínt keverjük csomómentesre az étkezési keményítővel, majd fokozatosan adjuk hozzá a többi tejszínt és a tejet is. Adjuk hozzá a fűszereket, tegyük bele a kikapart vaníliaszárat is, ez is ad még át vaníliaízt a szósznak, és ez nagyon kell ehhez a desszerthez.
Közepes lángon, folyamatosan kevergetve forraljuk fel a fűszeres szószt - ha felforr, be is fog sűrűsödni. A végén keverjük hozzá a cukrot, majd tegyük félre ezt is hűlni, közben néha keverjük meg.
Ha a pohárkrémünk mindhárom összetevője kihűlt, elkezdhetjük az összeállítást. A tejberizshez keverjük hozzá a fűszeres szószt (amiből most vegyük ki a vaníliarudat), keverjük el jól.
A csokoládé ganache-t szedjük át habzsákba - erre azért van szükség, hogy egyenletesebb, vízszintesebb réteget tudjunk belőle tenni a poharakba.
A rizses keverék felét osszuk el 4 pohár alján (a másik felét hagyjuk meg a tetejére), majd a csokoládé ganache-t rétegezzük a poharakba (osszuk el az összes ganache-t egyenlően a 4 adag között), végül a maradék rizspudinggal zárjuk a sort.
Fogyasztásig hűtve tároljuk, mert hidegen lesz tökéletes az állaga.
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
Még több pohárkrémet találsz ide kattintva>>
További sütés nélküli receptet pedig ide kattintva találsz>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.