Rizspuding pezsgős csokoládé ganache-sal

Az egész úgy kezdődött, hogy én nem kértem a pezsgőből, amivel kínáltak, mert nem szeretem. Ez aközben történt, miközben főztem a rizspuding összetevőit: a tejberizs már kész volt, a fűszeres szósz és a csoki ganache még csak félig.

rizspuding-pezsgos-csokoladeganache-sal-2

Az alapkoncepcióm az volt, hogy a ganache-t egy kis bodzaszörppel ízesítem, de aztán ezt elvetettem, amikor a rizshez főzött szósz fűszerezésekor nem tudtam megállni a vaníliánál - került bele gyömbér, fahéj és kardamom is, ehhez pedig már túl sok lett volna a bodza. Akkor legyen csak tejszínnel a csoki - gondoltam én akkor.

Ekkor jött a bontsam már fel a pezsgőt kérés, amit követett a „kérsz egy kicsit?” - „nem, köszi, nem szeretem” - „OK, akkor elteszem”, majd fél perc múlva mondtam, hogy „Te figyu, mégis kéne egy kis pezsgő, teszek a sütibe!” Szerencsére pozitív volt a fogadtatás. :)

Az összkép nagyon szuper lett: alul-felül selymes, vaníliás, pihe-puha krémes réteg, benne rizsszemek, hogy ne csak krém legyen krémmel, és hogy a túl édesből is kibillentsük a sütit, középre étcsokis-pezsgős ganache-t tettem, finom puha ez is, de kicsit kesernyésebb, karakteresebb. Így együtt az egész nagyon-nagyon finom, próbáljátok ki!

rizspuding-pezsgos-csokoladeganache-sal1

Rizspuding pezsgős csokoládé ganache-sal

Hozzávalók:
(4 adaghoz)

a tejberizshez:

  • ½ dl rizs (kerekszemű rizzsel a legfinomabb, de bármilyen megteszi)
  • 2,5 dl tej

a szószhoz:

  • 150 ml tejszín
  • 250 ml tej
  • 1 tojás sárgája
  • 2 csapott ek. étkezési keményítő
  • 1 rúd vanília
  • késhegynyi gyömbér
  • késhegynyi fahéj
  • késhegynyi kardamom
  • 2 ek. cukor

a csokoládé ganache-hoz:

  • 100 ml tejszín
  • 100 g étcsokoládé
  • 3 ek. félédes pezsgő

Először a tejberizst főzzük meg: ½ dl vízbe tegyük bele a rizst, forraljuk fel, és ha már kezd fogyni a víz alatta (ennél a mennyiségnél a rizs 1-2 percen belül felszívja a vizet), akkor öntsük hozzá a tejet, és fedő alatt főzzük puhára a rizst. Ha kezd késznek látszani a tejberizs, kóstoljuk meg, hogy elég puhák-e már a rizsszemek; ha nem, öntsünk még hozzá egy kis tejet, és főzzük tovább. Ha elkészült, tegyük félre hűlni.

Szintén sokat kell hűteni a csokoládé ganache-t, ezért ezzel folytatjuk a desszert elkészítését: a tejszínt forraljuk fel, öntsük rá a csokira, és keverjük el - a csoki el fog olvadni a forró tejszínben. Ha simára kevertük, adjuk hozzá a pezsgőt, és ezzel is keverjük el jól. Tegyük a hűtőbe, és hűtsük le annyira, hogy megfelelően sűrű legyen, néha keverjük meg közben.

A szószhoz a tojás sárgáját és előbb csak egy kevés tejszínt keverjük csomómentesre az étkezési keményítővel, majd fokozatosan adjuk hozzá a többi tejszínt és a tejet is. Adjuk hozzá a fűszereket, tegyük bele a kikapart vaníliaszárat is, ez is ad még át vaníliaízt a szósznak, és ez nagyon kell ehhez a desszerthez.

Közepes lángon, folyamatosan kevergetve forraljuk fel a fűszeres szószt - ha felforr, be is fog sűrűsödni. A végén keverjük hozzá a cukrot, majd tegyük félre ezt is hűlni, közben néha keverjük meg.

Ha a pohárkrémünk mindhárom összetevője kihűlt, elkezdhetjük az összeállítást. A tejberizshez keverjük hozzá a fűszeres szószt (amiből most vegyük ki a vaníliarudat), keverjük el jól.

A csokoládé ganache-t szedjük át habzsákba - erre azért van szükség, hogy egyenletesebb, vízszintesebb réteget tudjunk belőle tenni a poharakba.

A rizses keverék felét osszuk el 4 pohár alján (a másik felét hagyjuk meg a tetejére), majd a csokoládé ganache-t rétegezzük a poharakba (osszuk el az összes ganache-t egyenlően a 4 adag között), végül a maradék rizspudinggal zárjuk a sort.

Fogyasztásig hűtve tároljuk, mert hidegen lesz tökéletes az állaga.

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több pohárkrémet találsz ide kattintva>>

További sütés nélküli receptet pedig ide kattintva találsz>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr7316264200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Végh-Fodor Mónika 2017.01.16. 18:16:02

Ezt a blogot eddig is nagyon szerettem nézegetni, de ezentúl kiemelt figyelemmel leszek iránta! :-)

SweetHome 2017.01.17. 18:51:47

De jó ilyet hallani, köszönöm! ❤️️ :)

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása