Néró aszalt fügével

Minden sütinek van egy sztorija, és szinte minden ilyen sztori máshogy kezdődik.

A Néró sztorija úgy kezdődött, hogy meg akartam tanulni kezelni ezt a lágyabb fajta omlós tésztát. Nos, kell még gyakorolni, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha lett volna itthon habzsák, akkor valószínűleg első próbálkozásra is jobban megy a dolog, de fene tudja, ez már sosem fog kiderülni. Egyáltalán nem nehéz egyébként elkészíteni, max. ne ragaszkodjunk a tökéletesen egyforma és tökéletesen kör alakú Néróhoz, legalábbis ha sima zacsival próbáljuk kiapplikálni a tésztát a tepsire - így legalább kipróbálhatjuk a „melyik illik össze a legjobban melyikkel” játékot is. :)

Egy kis háttérinfo annak, aki nem ismeri a Nérót: ez egy teasütemény, két kis kerek, általában vaníliás vagy kakaós ízesítésű tésztakorongocska lekvárral összeragasztva. Tök finom, már amennyiben jól csinálják - értsd úgy, hogy a tésztában vaj van és nem margarin, és a lekvár finom házi lekvár sok-sok gyümölccsel. Ez már így is nagyon finom.

Na de ez nekem nem volt elég, muszáj volt még csavarni rajta... Először is adtam egy kis fahéjat a tésztához, mert mégiscsak ez az egyik kedvenc fűszerem (btw, nem magamnak készítettem a Nérót, de mentségemre szóljon, hogy a fő cél az volt, hogy finom legyen a végeredmény, erre koncentrálva került bele fahéj). Aztán pedig a lekvárt szerettem volna kiiktatni a receptből, amire a nemrég kezdődött aszalt gyümölcs mániám nyújtotta a megoldást: aszalt fügés krémmel töltöttem meg a kis Nérókat.

Lényeg a lényeg: egy szimpla Néró is nagyon finom, de ez a fahéjas-aszalt fügés verzió sokkal-sokkal jobb, próbáljátok ki! :)

Néró aszalt fügével

Hozzávalók 50 db-hoz:

az omlós tésztához:

  • 34 dkg vaj
  • 23 dkg porcukor
  • 20 g fahéj
  • 5 egész tojás
  • 42 dkg liszt

a krémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 20 szem aszalt füge
  • 2 ek. natúr joghurt
  • fél rúd vanília kikapart magja
  • csipetnyi fahéj

A vajat, a porcukrot és a fahéjat géppel habosra keverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojást, és még mindig géppel folyamatosan keverjük. Végül hozzákeverjük a lisztet is.

A masszát habzsákba (vagy erősebb nylonzacskóba) töltjük, és vajjal kikent tepsire kis halmokat nyomunk belőle - hagyjunk köztük bőven helyet, mert szét fognak terülni, laposabb, nagyobb korongocskákká fognak majd sülni. 180°C-on addig sütjük, amíg a széle kicsit már pirult lesz (mérettől függően 7-10 percre van ehhez szükség).

A kész korongokat rácson hagyjuk kihűlni.

Közben elkészíthetjük a krémet: a hozzávalókat egy tálban összeturmixoljuk. Felhasználás előtt tegyük a hűtőbe, mert hidegen-sűrűbben könnyebb lesz kenni.

Ha elkészültek és kihűltek a tésztakorongok, két-két darabot összeragasztunk a fügés krémmel.

 

Forrás: a tészta alap (fahéjmentes) receptje Keményffy Gábor és Tóth Illés Cukrászkönyvéből szárazik

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több aprósüti receptet találsz ide kattintva>>

További fahéjas sütikhez pedig kattints ide>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr6716264208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása