Minden sütinek van egy sztorija, és szinte minden ilyen sztori máshogy kezdődik.
A Néró sztorija úgy kezdődött, hogy meg akartam tanulni kezelni ezt a lágyabb fajta omlós tésztát. Nos, kell még gyakorolni, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha lett volna itthon habzsák, akkor valószínűleg első próbálkozásra is jobban megy a dolog, de fene tudja, ez már sosem fog kiderülni. Egyáltalán nem nehéz egyébként elkészíteni, max. ne ragaszkodjunk a tökéletesen egyforma és tökéletesen kör alakú Néróhoz, legalábbis ha sima zacsival próbáljuk kiapplikálni a tésztát a tepsire - így legalább kipróbálhatjuk a „melyik illik össze a legjobban melyikkel” játékot is. :)
Egy kis háttérinfo annak, aki nem ismeri a Nérót: ez egy teasütemény, két kis kerek, általában vaníliás vagy kakaós ízesítésű tésztakorongocska lekvárral összeragasztva. Tök finom, már amennyiben jól csinálják - értsd úgy, hogy a tésztában vaj van és nem margarin, és a lekvár finom házi lekvár sok-sok gyümölccsel. Ez már így is nagyon finom.
Na de ez nekem nem volt elég, muszáj volt még csavarni rajta... Először is adtam egy kis fahéjat a tésztához, mert mégiscsak ez az egyik kedvenc fűszerem (btw, nem magamnak készítettem a Nérót, de mentségemre szóljon, hogy a fő cél az volt, hogy finom legyen a végeredmény, erre koncentrálva került bele fahéj). Aztán pedig a lekvárt szerettem volna kiiktatni a receptből, amire a nemrég kezdődött aszalt gyümölcs mániám nyújtotta a megoldást: aszalt fügés krémmel töltöttem meg a kis Nérókat.
Lényeg a lényeg: egy szimpla Néró is nagyon finom, de ez a fahéjas-aszalt fügés verzió sokkal-sokkal jobb, próbáljátok ki! :)
Néró aszalt fügével
Hozzávalók 50 db-hoz:
az omlós tésztához:
- 34 dkg vaj
- 23 dkg porcukor
- 20 g fahéj
- 5 egész tojás
- 42 dkg liszt
a krémhez:
- 500 g mascarpone
- 20 szem aszalt füge
- 2 ek. natúr joghurt
- fél rúd vanília kikapart magja
- csipetnyi fahéj
A vajat, a porcukrot és a fahéjat géppel habosra keverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojást, és még mindig géppel folyamatosan keverjük. Végül hozzákeverjük a lisztet is.
A masszát habzsákba (vagy erősebb nylonzacskóba) töltjük, és vajjal kikent tepsire kis halmokat nyomunk belőle - hagyjunk köztük bőven helyet, mert szét fognak terülni, laposabb, nagyobb korongocskákká fognak majd sülni. 180°C-on addig sütjük, amíg a széle kicsit már pirult lesz (mérettől függően 7-10 percre van ehhez szükség).
A kész korongokat rácson hagyjuk kihűlni.
Közben elkészíthetjük a krémet: a hozzávalókat egy tálban összeturmixoljuk. Felhasználás előtt tegyük a hűtőbe, mert hidegen-sűrűbben könnyebb lesz kenni.
Ha elkészültek és kihűltek a tésztakorongok, két-két darabot összeragasztunk a fügés krémmel.
Forrás: a tészta alap (fahéjmentes) receptje Keményffy Gábor és Tóth Illés Cukrászkönyvéből szárazik
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
Még több aprósüti receptet találsz ide kattintva>>
További fahéjas sütikhez pedig kattints ide>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.