Sajtos masni - nyári esték rágcsája

Kertmozira a legjobb.

Már ki is néztem magamnak egy-két filmet a MOM kertmoziban, és kíváncsi vagyok a Fellini partmozira is. Imádom a kertmozikat, teljesen más a hangulata, mint egy sima mozinak vagy egy otthoni filmnézésnek. A legjobban a Csinibabát szeretem kertmoziban nézni, valahogy nagyon illik a film stílusához a füvön ücsörgős, nasit ropogtatós, limonádét szürcsölős hangulat (bár a Bambi jobban passzolna, de abból főzünk, amink van). Ha jól láttam ezt idén ki fogom hagyni (nem játsszák sehol), de nem baj, lesz más. :)

A masnikhoz a leveles tésztát házilag készítettem, nem bonyolult művelet, bár azt már nem mondom, hogy nem időigényes, viszont aki türelmes, az jutalmul a világ legfinomabb sajtos masniját kapja cserébe. Vajjal készítsük, ne margarinnal, csak így lesz igazán finom!

Sajtos masni

Hozzávalók:
(kb. 1 kg-hoz/90 db-hoz)

a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 500 g vaj
  • 250 ml víz
  • 1 ek. ecet
  • 1 mk. só

a tetejére:

  • 1 tojás
  • 150 g reszelt sajt (füstölt sajttal a legfinomabb)

A leveles tésztához készítünk egy előtészta és egy vajas részt, ezt a kettőt fogjuk „összecsomagolni”, majd hajtogatni.

A vajas részhez mérjünk ki a vajból 400 g-ot, a lisztből 100 g-ot, és dolgozzuk össze, egy nagyon vajas masszát fogunk kapni. Formázzuk kb. 1 cm vastag, négyzetes alakúra, csomagoljuk sütőpapírba, és tegyük be a hűtőbe.

Az előtésztához a maradék 400 g lisztből, 100 g vajból és a tészta többi hozzávalójából egynemű tésztát gyúrunk. Gömbölyűre formázzuk, és a tetejére éles késsel vágunk egy keresztet. Szobahőmérsékleten pihentetjük kb. 1 órán át.

A pihentetés után jön a két rész összedolgozása: fogjuk az előtésztát, és a bevágások mentén négy „fület” formázunk úgy, hogy a közepén vastagabb maradjon a tészta (ebben a videóban Farkas Vilmos nagyon jól megmutatja a hajtogatást, 2:50-től kezdődik a lényeg - de ehhez a masnihoz a receptet ne onnan nézzétek, a blundel tészta, amit Vilmos készít, teljesen más). A tészta közepére helyezzük a vajas részt, majd sorban ráhajtjuk az oldalsó füleket - ezzel becsomagoltuk a vajas részt az előtésztába.

Ezután kinyújtjuk a tésztát: először célszerű egy keresztet ütni a becsomagolt tésztába (ahogy Vilmos a videoban is csinálta), és kicsit kiütögetni a sarkok felé, mert így könnyen elérhetjük, hogy mindenhol egyenletesen legyen vajas rész a tésztában. Fél centi vastag téglalap alakra kinyújtjuk a tésztát.

Ha szépen kinyújtottuk, először egy szimpla, majd egy dupla hajtást csinálunk (a fent linkelt videoban a hajtogatásokat is megnézhetitek).

A szimpla hajtásnál a téglalap alakú tésztát gondolatban 3 részre osztjuk, az egyik oldali harmadot behajtjuk középre, majd erre ráhajtjuk a másik oldali harmadot.

Ezután az egészet 90°-kal elforgatjuk, újra kinyújtjuk, és következik a dupla hajtás: ehhez gondolatban 4 felé osztjuk a tésztát, és mindkét oldalt a tészta középvonalához hajtjuk be (ekkor csak összeér a tészta két oldala középen, nem egymás tetején lesz, mint a szimpla hajtásnál).

Ha ezzel is megvagyunk, 30 percet pihentetjük a tésztát a hűtőben.

Pihentetés után újra hajtogatunk: egy szimpla és egy dupla hajtást ugyanúgy, ahogy az előbb.

Ezután újabb 30 perces pihentetés következik a hűtőben.

Ha a második hajtogatás után is kipihente magát a tészta, már készíthetjük a masnikat. Ehhez kinyújtjuk a tésztát kb. 3-5 mm vastagra, megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és pizzavágóval vagy derelyevágóval kb. 2 cm vastag, 8 cm hosszú darabokat vágunk belőle (vagy ahogy a kinyújtott tészta kiadja :) ).

Egy-egy ilyen tésztacsíkot megfogunk, saját tengelye körül megcsavarjuk (így lesz masni alakja), és sütőpapírozott tepsire fektetjük. Miután az összes masnit megformáztuk, a tepsit 200°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és a masnikat pár perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Még több aprósüti receptet találsz ide kattintva>>

További sós finomságokhoz pedig ide kattints>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr6716264224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása