Kertmozira a legjobb.
Már ki is néztem magamnak egy-két filmet a MOM kertmoziban, és kíváncsi vagyok a Fellini partmozira is. Imádom a kertmozikat, teljesen más a hangulata, mint egy sima mozinak vagy egy otthoni filmnézésnek. A legjobban a Csinibabát szeretem kertmoziban nézni, valahogy nagyon illik a film stílusához a füvön ücsörgős, nasit ropogtatós, limonádét szürcsölős hangulat (bár a Bambi jobban passzolna, de abból főzünk, amink van). Ha jól láttam ezt idén ki fogom hagyni (nem játsszák sehol), de nem baj, lesz más. :)
A masnikhoz a leveles tésztát házilag készítettem, nem bonyolult művelet, bár azt már nem mondom, hogy nem időigényes, viszont aki türelmes, az jutalmul a világ legfinomabb sajtos masniját kapja cserébe. Vajjal készítsük, ne margarinnal, csak így lesz igazán finom!
Sajtos masni
Hozzávalók:
(kb. 1 kg-hoz/90 db-hoz)
a tésztához:
- 500 g liszt
- 500 g vaj
- 250 ml víz
- 1 ek. ecet
- 1 mk. só
a tetejére:
- 1 tojás
- 150 g reszelt sajt (füstölt sajttal a legfinomabb)
A leveles tésztához készítünk egy előtészta és egy vajas részt, ezt a kettőt fogjuk „összecsomagolni”, majd hajtogatni.
A vajas részhez mérjünk ki a vajból 400 g-ot, a lisztből 100 g-ot, és dolgozzuk össze, egy nagyon vajas masszát fogunk kapni. Formázzuk kb. 1 cm vastag, négyzetes alakúra, csomagoljuk sütőpapírba, és tegyük be a hűtőbe.
Az előtésztához a maradék 400 g lisztből, 100 g vajból és a tészta többi hozzávalójából egynemű tésztát gyúrunk. Gömbölyűre formázzuk, és a tetejére éles késsel vágunk egy keresztet. Szobahőmérsékleten pihentetjük kb. 1 órán át.
A pihentetés után jön a két rész összedolgozása: fogjuk az előtésztát, és a bevágások mentén négy „fület” formázunk úgy, hogy a közepén vastagabb maradjon a tészta (ebben a videóban Farkas Vilmos nagyon jól megmutatja a hajtogatást, 2:50-től kezdődik a lényeg - de ehhez a masnihoz a receptet ne onnan nézzétek, a blundel tészta, amit Vilmos készít, teljesen más). A tészta közepére helyezzük a vajas részt, majd sorban ráhajtjuk az oldalsó füleket - ezzel becsomagoltuk a vajas részt az előtésztába.
Ezután kinyújtjuk a tésztát: először célszerű egy keresztet ütni a becsomagolt tésztába (ahogy Vilmos a videoban is csinálta), és kicsit kiütögetni a sarkok felé, mert így könnyen elérhetjük, hogy mindenhol egyenletesen legyen vajas rész a tésztában. Fél centi vastag téglalap alakra kinyújtjuk a tésztát.
Ha szépen kinyújtottuk, először egy szimpla, majd egy dupla hajtást csinálunk (a fent linkelt videoban a hajtogatásokat is megnézhetitek).
A szimpla hajtásnál a téglalap alakú tésztát gondolatban 3 részre osztjuk, az egyik oldali harmadot behajtjuk középre, majd erre ráhajtjuk a másik oldali harmadot.
Ezután az egészet 90°-kal elforgatjuk, újra kinyújtjuk, és következik a dupla hajtás: ehhez gondolatban 4 felé osztjuk a tésztát, és mindkét oldalt a tészta középvonalához hajtjuk be (ekkor csak összeér a tészta két oldala középen, nem egymás tetején lesz, mint a szimpla hajtásnál).
Ha ezzel is megvagyunk, 30 percet pihentetjük a tésztát a hűtőben.
Pihentetés után újra hajtogatunk: egy szimpla és egy dupla hajtást ugyanúgy, ahogy az előbb.
Ezután újabb 30 perces pihentetés következik a hűtőben.
Ha a második hajtogatás után is kipihente magát a tészta, már készíthetjük a masnikat. Ehhez kinyújtjuk a tésztát kb. 3-5 mm vastagra, megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és pizzavágóval vagy derelyevágóval kb. 2 cm vastag, 8 cm hosszú darabokat vágunk belőle (vagy ahogy a kinyújtott tészta kiadja :) ).
Egy-egy ilyen tésztacsíkot megfogunk, saját tengelye körül megcsavarjuk (így lesz masni alakja), és sütőpapírozott tepsire fektetjük. Miután az összes masnit megformáztuk, a tepsit 200°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és a masnikat pár perc alatt aranybarnára sütjük.
Még több aprósüti receptet találsz ide kattintva>>
További sós finomságokhoz pedig ide kattints>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.