Ha valami finom sós nasit szeretnék csinálni, mindig ezután a recept után nyúlok.
Mert a pogácsa alap.
Viszont a jó pogácsa nem egyszerű: az igazi, vajas, hajtogatott verzió a legfinomabb, de azt a hajtogatások között pihentetni kell, és ez bizony időigényes.
Ez a krumplis verzió viszont mindig tuti! Méghozzá azért, mert több benne a vaj, és persze a krumpli is dob rajta. Egyszer kell csak pihentetni, és akkor is csak 20 percig, és nagyon egyszerűen elkészíthető, kezdőknek ezt ajánlom! :)
Krumplis pogácsa
Hozzávalók:
(kb. 1 kg pogácsához)
- 300 g burgonya
- 300 g vaj
- nagy csipet só
- 75 g tejföl
- 1 tojássárgája
- 100 ml tej
- 25 g élesztő
- ½ kg liszt
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
A kihűlt burgonyát a vajjal és sóval összetörjük, majd hozzákeverjük a tejfölt, a tojássárgáját, és az élesztőt, simára keverjük. Legvégül hozzáadjuk a lisztet is.
Az így begyúrt tésztát folpackba csomagolva 20 percig a hűtőben pihentetjük.
Ezután a tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, és hogy puhább legyen, hajtogatjuk: képzeletben megfelezzük a téglalapot, és mindkét oldalról behajtjuk a tésztát a középvonalig, majd az egyik oldalt ráhajtjuk a másikra (így 4 rétegű lett a tésztánk).
A hajtogatás után a tésztát 2 cm vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatunk belőle. Tepsire tesszük, a tetejüket tojással megkenjük, és 200-210°C-os, enyhén gőzös sütőben (tegyünk egy kis tál vizet a sütő alsó polcára) kisütjük. Akkor van kész, ha szép pirult a tetejük.
Tipp:
- Aki nagyon nem szereti, ha eldőlnek a pogácsák sütés közben, az hagyja ki a hajtogatást - kicsit kevésbé lesznek puhák, de így is nagyon finomak.
- Ha reggelire vagy uzsonnára készítjük, ne a kis pogácsaszaggatóval, hanem kb. 10 cm-essel szaggassuk ki a pogácsákat.
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
Még több aprósüti receptet találsz ide kattintva>>
Kelt tésztás receptekhez kattints ide>>
További sós finomságokhoz pedig ide kattints>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.