Kefires szelet mákkal

Szuper hírem van! Elindítom a SweetHome hírlevelet! � Lesznek benne ötletek, tippek-trükkök, néha recept is - a tartalom nagyban függ majd attól, hogy mikor mi lesz aktuális, épp mi foglalkoztat engem, találtam-e valamit, amiről úgy gondoltam, hogy másnak is érdekes vagy hasznos lehet, és hasonlók... Ja és persze a téma sütis, csak sütis, természetesen. :D

Feliratkozni ide kattintva lehet, az első levelet február elején küldöm majd, és általában havi rendszerességgel jelennek majd meg a hírlevelek. Izgi lesz, iratkozzatok fel! :)

De nem szaporítom a szót: térjünk rá a mostani sütire. Nos, be kell hogy valljam, hogy ez bizony nem most készült, hanem valamikor karácsony környékén, amikor maradt egy kicsi máktöltelék a külön, kisebb adagban sütött bejglik készítésekor, mert ebből valamiért nem könnyű kis adagot kikeverni, egyszerűbb volt egy kicsit többet csinálni. Viszont nem dobunk ki olyat, ami finom, így elkezdtem gondolkodni, hogy mire lehet még jó a máktöltelék bejgli töltésén kívül.

Ami ilyen esetben (meg egyébként úgy általában is :D ) alap, hogy valami olyanhoz kell párosítani, ami már önmagában is finom. Ezért választottam a kefires szeletet, ez a süti szerintem tipikus példája az „egyszerű, de nagyszerű” kategóriának, nem túl domináns ugyan az íze (sőt), viszont egyszerre tud levegős és szaftos lenni, ellentétben egy átlag piskótával, ami nagyon könnyen kiszárad.

A máktöltelékről még annyit, hogy én egy fokkal bonyolultabban készítettem, mint ahogy itt leírtam, viszont az a módszer pont azért nem működne, ami miatt túlfutottam a töltelék mennyiségével - így most ebben a receptben a sima, forró tejjel leöntött verziót adtam meg, de mivel itt a süti tetején sül, ezért ugyanolyan finom lesz a végeredmény.

Ez a süti egyébként nagyon jól illik egy kávé vagy tea mellé, és ha eddig nem ismertétek, akkor mindenképp ajánlom, hogy mentsétek el ezt a receptet, mert tényleg nagyon jó! A mák helyett dobálhattok a tetejére pl. meggyet, megszórhatjátok darált dióval vagy mogyoróval, a variációknak végtelen a sora... :)

Kefires szelet mákkal

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 190 g cukor
  • 1 dl étolaj
  • 175 g kefir
  • 370 g liszt
  • ¾ csomag sütőpor
  • 100 g mák
  • 70 g cukor
  • 2 tk. citromlé
  • 35 g aszalt vörösáfonya
  • kb. 40 ml tej (amennyit a mák felvesz)

Először készítsük el a mákos részt: a mákot a cukorral daráljuk le, tegyük egy hőálló tálba, és adjuk hozzá a citromlevet. A tejet forraljuk fel, majd öntsünk annyi forró tejet a mákra, amennyit magába tud szívni, hogy puha, de ne túl folyós máktölteléket kapjunk (de nyugi, ennél a sütinél a máktöltelék állaga nem annyira kritikus, mint egy rétesnél vagy bejglinél). Végül keverjük hozzá az aszalt vörösáfonyát is.

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.

A tésztához a tojást és a cukrot robotgéppel addig habosítjuk, amíg laza, halvány színű hab nem lesz belőle, és már a tál alján sem folyékony a tojáslé, hanem az egész szépen felhabosodott.

Ekkor hozzáadjuk a kefirt, elkeverjük, majd mehet bele a sütőporral elkevert liszt és az olaj is.

A masszát egy sütőpapírral bélelt, kb. 20×30 cm-es tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk, és a kezünkkel (vagy ha a mák még forró, akkor kiskanállal) darabokban rápötyögtetjük a mákot a tészta tetejére.

Toljuk a tepsit a sütőbe, és süssük a sütit aranybarnára, tűpróbáig.

 

Még több szeletes sütihez kattints ide>>

További mákos sütiket pedig ide kattintva találsz>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr4916264252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása