Habkönnyű, krémes és mennyeien finom: Áfonyatorta mascarponehabbal

Ránézésre egyszerű tortának tűnik (elkészíteni az is), de mint minden SweetHome sütiben, ebben is van egy kis csavar: most a piskótában kell keresni a trükköt. ;)

A tortát tényleg egyszerű elkészíteni, főleg, ha van otthon áfonyalekvárunk, mert akkor gyakorlatilag csak a piskótát kell megsütni, a krémet kihabosítani, elkeverni egy kis zselatinnal, és már tölthetjük is a lapokat.

mascarponehabos-áfonyatorta-2.jpg Mikor készítettem, még nem voltam benne biztos, hogy a tetejére is jut annyi krém, hogy ne csak pucértortásan vékonyan kenjem meg, ezért féltem, hogy a felső lapra kent áfonyalekvár átlátszana, de nyugalom, marad abból a krémből elég, ti nyugodtan tegyetek mindhárom lapra áfonyalekit! ;) Nézzétek, milyen gyönyörűen átitatja a lapokat...

 

Nagyon szeretem ezt az egyszerű mascarponekrémet, mert habkönnyű, krémes és bármilyen ízvilág felé könnyen el lehet csalni. Az már csak hab a tortán, hogy nincs sok macera az elkészítésével, és ebből kifolyólag gyorsan kész is van.

Most áfonya mellé társítottam ezt a krémet: ebből került a piskótába is, és a piskótára is - ez utóbbi gyakorlatilag egy áfonyalekvár. A lekvár tetejére kerül a krém, ezekből három-három réteg kerül egymás tetejére felváltva, ennyi az egész. Egyszerű, ugye? Ó, és milyen finom...

Áfonyatorta mascarponehabbal

Hozzávalók:
(egy Ø16 cm-es kis tortához)

a piskótához:

  • 4 tojás
  • 80 g cukor
  • 80 g liszt
  • 65 g áfonya (ez 3×12 db, kisebb/közepes méretű szemeket érdemes választani)

az áfonyalekvárhoz: (ez a rész bolti vagy korábban eltett áfonyalekvárra cserélhető)

  • 120 g áfonya
  • 50 g cukor

a mascarponehabhoz:

  • 250 g mascarpone
  • 50 g porcukor
  • 100 g tejszín
  • 5 g zselatin

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a lisztet átszitáljuk (ezt semmiképp se hagyjuk ki, ha sütőpor nélkül készítünk piskótát). Először a sárgáját verjük világos, laza habbá a cukor egyharmad részével, ezután következik (külön tálban) a fehérje, amihez a maradék cukrot akkor adjuk hozzá, amikor lágyan habos az állaga, és a cukorral együtt habosítjuk ki teljesen.

A sárgájahabhoz több részletben óvatosan forgassuk hozzá a fehérjehabot, majd adjuk hozzá a lisztet is - vigyázzunk, hogy ne törjük össze a habot, de csomós se maradjon a tészta.

Ezt a tésztát töltsük 3 db Ø16 cm-es tortakarikába, dobáljuk a tetejükre az áfonyaszemeket, és süssük tűpróbáig.

Az áfonyalekvárhoz az áfonyát és a cukrot egy lábosban folyamatos keverés közben sűrűre főzzük, ehhez sokáig kell forralni, amíg kellő mennyiségű víz párolog el belőle. Legyen nagyon sűrű, ha a fakanál hátára egy réteg lekvárt teszünk, és egy késsel húzunk bele egy vonalat, akkor a két rész ne folyjon össze. Ha ezt a pontot elértük, tegyük félre hűlni.

Következik a krém, ehhez először áztassuk be a zselatint. A mascarpone-t a porcukorral (robotgéppel) keverjük el, majd vékony sugárban, több részletben csurgassuk hozzá a tejszínt, és habosítsuk ki. Vigyázzunk rá, hogy ne verjük túl!

A zselatint olvasszuk fel, és hőkiegyenlítéssel keverjük a krémhez: vagyis előbb tegyünk egy kanálnyi krémet a zselatinhoz, keverjük el, adjunk hozzá még egy kanálnyit, és ha ezt is elkevertük, akkor tegyük a krémhez, miközben azt folyamatosan kevergetjük. Erre azért van szükség, hogy a zselatin ne ugorjon össze a hideg tejszínes krémben.

A kész krémet töltsük habzsákba, és tegyük a hűtőbe, amíg elkezdjük összeállítani a tortát. (Ez nem azt jelenti, hogy előző nap elkészíthető a krém, mindenképp akkor kell kikeverni, amikor betöltjük a tortát; viszont a torta betöltésének első lépései eltarthatnak 5-10 percig, és addig jobb, ha hűtőben van a krém.)

Most már csak a torta összeállítása van hátra, ezt azzal kezdjük, hogy a piskótalapokat megkenjük egy-egy réteg áfonyalekvárral. Ha a lekvár nem hűlt ki teljesen, csak langyos, akkor már dolgozhatunk vele, az viszont nagyon fontos, hogy ebben az esetben a piskótalapon hagyjuk kihűlni a lekvárt (tegyük be a hűtőbe, hogy gyorsabb legyen), mert az alapnak teljesen hidegnek kell lennie, hogy a tejszínes krém ne essen össze. Ezután az alsó lapra körben nyomjunk bogyókat a krémmel a habzsákból, tegyük rá a középső, lekvárral megkent lapot, erre ismét krém következik, majd az utolsó tortalap, végül a maradék krém. A habzsákkal adagolt krém miatt már önmagában is dekoratív a torta, de ha van friss áfonyánk, azzal tovább díszíthetjük.

 

Még több torta recepthez kattints ide>>

Áfonyával készült sütikhez kattints ide>>

További gyümölcsös recepteket pedig ide kattintva találsz>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr7316264276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása