Dió nélkül el se kezdd, de tényleg! Na jó, simán se lehet rossz, de ez a diós alap adja meg a lelkét a pitének.
Egy új süti kitalálásának több módja van. Az egyik, amikor csak úgy beugrik valami, hirtelen jut eszembe egy jó ötlet, ez a „kigyullad egy villanykörte a fejem fölött” érzés. A másik, amikor hosszasan agyalok azon, hogyan lehetne összeállítani a sütit, mivel lehetne különlegesebbé tenni.
És van még egy harmadik módszer. Ez. Amikor se villanykörte, se agyalás, csak úgy megcsinálom, lesz, ami lesz alapon.
És ez lett. És nagyon jó lett! :)
Barackos-túrós pite
Hozzávalók:
(egy ∅22 cm-es pitéhez)
a diós pitetésztához:
- 80 g liszt
- 60 g zabpehely
- 40 g dió
- 100 g vaj
- 60 g porcukor
- csipetnyi só
a töltelékhez:
- 2 db barack
- 500 g túró
- 4 ek. tejföl
- 1 tojássárgája
- fél rúd vanília kikapart magjai
- 100 g cukor
- 2 tojásfehérje
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A diót megdaráljuk. A tésztát késes darálóban tudjuk a legkönnyebben összeállítani, de kézzel is lehet - ez esetben gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne melegedjen túl a tészta, mert akkor nehéz vele dolgozni.
A pite hozzávalóit tegyük a késes darálóba, és addig járassuk a gépet, amíg a vaj az összes száraz hozzávalót felveszi, és apró morzsás lesz a keverék.
Ha kézzel dolgozunk, akkor egyszerűen morzsoljuk össze a hozzávalókat.
A tésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk egy nagy gombóccá, lapítsuk korong alakúra, és ha kicsit langyos lett és nehéz vele dolgozni, akkor tegyük a hűtőbe. Béleljünk ki vele egy ∅22 cm-es, legalább 4 cm magas piteformát (nem szükséges kivajazni előtte), tegyünk rá egy darab sütőpapírt, erre sütőbabot, és 180°C-on 15 perc alatt süssük elő, 10 perc után vegyük le róla a sütőbabot és a papírt, és anélkül folytassuk az elősütést.
Eközben elkészítjük a tölteléket: a túrót, a tejfölt, a tojássárgáját, a fél vaníliarúdból kikapart magokat és a cukor felét egy tálba tesszük, és botmixerrel egyneművé keverjük – ezzel a túrót is áttörjük, és krémesebb lesz.
A tojásfehérjét habbá verjük, hozzákeverjük a maradék cukrot, majd több részletben, vigyázva, hogy össze ne törjön a hab, beleforgatjuk a túrókrémbe.
A barackokat megmossuk, meghámozzuk, a magot kivesszük, és szeletekre vágjuk.
Ha letelt a tészta elősütési ideje, a tésztára öntjük a töltelék 1/3 részét, erre körben ráfektetjük a barackszeleteket, majd a tetejére tesszük a maradék túrókrémet. A pitét visszatoljuk a sütőbe, és kb. 30 perc alatt készre sütjük, akkor van kész, ha a belseje már nem folyik, ha megmozdítjuk a tálat, hanem csak pudingszerűen mozog.
Szép szeleteket akkor tudunk vágni, ha már kihűlt, de ezt elég nehéz lesz kivárni, nagyon jó az illata! ;)
Tipp, ha nincs kedved a tészta kinyújtásával és óvatos átemelésével babrálnod: Rengetegszer használom ezt a trükköt, ha idő szűkében vagyok vagy a meleg miatt nehezen kezelhető a tészta, mert így sokkal gyorsabb és egyszerűbb a formát kibélelni vele. Összvissz annyiról van szó, hogy miután a késes darálóban morzsásra daráltuk a hozzávalókat, nem gyúrjuk egy gombóccá, hanem ezt a keveréket egyből a piteformába öntjük, nagyjából egyenletesen elterítve, és a kezünkkel hozzátapicskoljuk a formához. Érdemes előbb a pereménél kezdeni, utána jön az alja, és a végén igazíthatunk még kicsit a szélén, hogy szép egyenletes legyen. A trükk természetesen akkor is alkalmazható, ha nem késes darálóval, hanem kézzel gyúrtuk be a tésztát, vagy próbáltuk kinyújtani és nyújtófával átemelni a formába, de elszakadt. Ja, és bármilyen omlós tésztával működik, nemcsak ezzel ;)
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
Még több pitereceptet találsz ide kattintva >>
Túróval készült sütikhez kattints ide>>
További gyümölcsös recepteket pedig ide kattintva találsz>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.