A dió a lényeg: Barackos-túrós pite

Dió nélkül el se kezdd, de tényleg! Na jó, simán se lehet rossz, de ez a diós alap adja meg a lelkét a pitének.

Egy új süti kitalálásának több módja van. Az egyik, amikor csak úgy beugrik valami, hirtelen jut eszembe egy jó ötlet, ez a „kigyullad egy villanykörte a fejem fölött” érzés. A másik, amikor hosszasan agyalok azon, hogyan lehetne összeállítani a sütit, mivel lehetne különlegesebbé tenni.

És van még egy harmadik módszer. Ez. Amikor se villanykörte, se agyalás, csak úgy megcsinálom, lesz, ami lesz alapon.

És ez lett. És nagyon jó lett! :)

Barackos-túrós pite

Hozzávalók:
(egy ∅22 cm-es pitéhez)

a diós pitetésztához:

  • 80 g liszt
  • 60 g zabpehely
  • 40 g dió
  • 100 g vaj
  • 60 g porcukor
  • csipetnyi só

a töltelékhez:

  • 2 db barack
  • 500 g túró
  • 4 ek. tejföl
  • 1 tojássárgája
  • fél rúd vanília kikapart magjai
  • 100 g cukor
  • 2 tojásfehérje

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A diót megdaráljuk. A tésztát késes darálóban tudjuk a legkönnyebben összeállítani, de kézzel is lehet - ez esetben gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne melegedjen túl a tészta, mert akkor nehéz vele dolgozni.

A pite hozzávalóit tegyük a késes darálóba, és addig járassuk a gépet, amíg a vaj az összes száraz hozzávalót felveszi, és apró morzsás lesz a keverék.

Ha kézzel dolgozunk, akkor egyszerűen morzsoljuk össze a hozzávalókat.

A tésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk egy nagy gombóccá, lapítsuk korong alakúra, és ha kicsit langyos lett és nehéz vele dolgozni, akkor tegyük a hűtőbe. Béleljünk ki vele egy ∅22 cm-es, legalább 4 cm magas piteformát (nem szükséges kivajazni előtte), tegyünk rá egy darab sütőpapírt, erre sütőbabot, és 180°C-on 15 perc alatt süssük elő, 10 perc után vegyük le róla a sütőbabot és a papírt, és anélkül folytassuk az elősütést.

Eközben elkészítjük a tölteléket: a túrót, a tejfölt, a tojássárgáját, a fél vaníliarúdból kikapart magokat és a cukor felét egy tálba tesszük, és botmixerrel egyneművé keverjük – ezzel a túrót is áttörjük, és krémesebb lesz.

A tojásfehérjét habbá verjük, hozzákeverjük a maradék cukrot, majd több részletben, vigyázva, hogy össze ne törjön a hab, beleforgatjuk a túrókrémbe.

A barackokat megmossuk, meghámozzuk, a magot kivesszük, és szeletekre vágjuk.

Ha letelt a tészta elősütési ideje, a tésztára öntjük a töltelék 1/3 részét, erre körben ráfektetjük a barackszeleteket, majd a tetejére tesszük a maradék túrókrémet. A pitét visszatoljuk a sütőbe, és kb. 30 perc alatt készre sütjük, akkor van kész, ha a belseje már nem folyik, ha megmozdítjuk a tálat, hanem csak pudingszerűen mozog.

Szép szeleteket akkor tudunk vágni, ha már kihűlt, de ezt elég nehéz lesz kivárni, nagyon jó az illata! ;)

Tipp, ha nincs kedved a tészta kinyújtásával és óvatos átemelésével babrálnod: Rengetegszer használom ezt a trükköt, ha idő szűkében vagyok vagy a meleg miatt nehezen kezelhető a tészta, mert így sokkal gyorsabb és egyszerűbb a formát kibélelni vele. Összvissz annyiról van szó, hogy miután a késes darálóban morzsásra daráltuk a hozzávalókat, nem gyúrjuk egy gombóccá, hanem ezt a keveréket egyből a piteformába öntjük, nagyjából egyenletesen elterítve, és a kezünkkel hozzátapicskoljuk a formához. Érdemes előbb a pereménél kezdeni, utána jön az alja, és a végén igazíthatunk még kicsit a szélén, hogy szép egyenletes legyen. A trükk természetesen akkor is alkalmazható, ha nem késes darálóval, hanem kézzel gyúrtuk be a tésztát, vagy próbáltuk kinyújtani és nyújtófával átemelni a formába, de elszakadt. Ja, és bármilyen omlós tésztával működik, nemcsak ezzel ;) 

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több pitereceptet találsz ide kattintva >>

Túróval készült sütikhez kattints ide>>

További gyümölcsös recepteket pedig ide kattintva találsz>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr6216264284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása