Lisztmentes narancsos máktorta

Végy egy könnyen elkészíthető, ámde remek dekorációs lehetőségekkel kecsegtető sütireceptet, egy lelkes, született polihisztor 9 évest és egy cukrász nagynénit, helyezd ezeket időben és térben egy helyre (lehetőleg a cukrász nagynéni konyhájába), és várj egy kicsit - ez lesz a végeredmény:

narancsos-máktorta-1.jpg A díszítést teljes mértékben az unokaöcsémre bíztam, és ugye, milyen gyönyörű lett? :)

 

Lisztmentes narancsos máktorta

Hozzávalók:
(egy ∅23 cm-es tortához)

a máklaphoz:

  • 5 tojás
  • 150 g cukor (én kb. 100-120 g-ot tettem bele, mert nem szeretem a túl édeset)
  • 100 ml olívaolaj
  • 150 g darált mák
  • 1 kk. só (csak egy csipetnyit tettem bele)
  • 1 ek. karácsonyi fűszerkeverék (most nem akartam túl karácsonyos sütit, ezért fél tk. fahéjat és fél tk. mézeskalács fűszerkeveréket használtam csak)
  • 1 bio narancs reszelt héja
  • 100 g kandírozott narancs

a mascarponekrémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 100 g porcukor
  • ½ narancs leve
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • az eredeti recept szerint 50 g kandírozott narancs, mi ezt cukorszívecskékre és színes gabonabogyócskákra cseréltük, csak a hangulat kedvéért, de ehető virág is jól mutatna rajta :)

 

A sütőt melegítsd elő 170°C-ra.

A tojások sárgáját a porcukor kb. 2/3 részével habosítsd ki jól, majd keverd hozzá az olajat, a mákot, sót, fűszereket és a reszelt narancshéjat.

A tojásfehérjét kezd el habosítani, mikor már nagyrészt fehér, add hozzá a maradék porcukrot, és habosítsd tovább, amíg szépen meg nem látszik a habverő mintája a tetején.

A sárgájás keverékhez több részletben és óvatos mozdulatokkal forgasd hozzá a fehérjehabot.

Öntsd egy ∅23 cm-es, sütőpapírozott tortaformába, szórd rá a kandírozott narancsdarabkákat, és 170°C-on kb. 35 perc alatt süsd készre (tűpróbáig).

Mielőtt elkészítenéd a mascarponekrémet, rácson hagyd kihűlni a mákos tortalapot.

A krémhez a mascarponét a porcukorral, a narancslével és a vanília kikapart magjaival habosítsd ki, töltsd habzsákba, és díszítsd vele a torta tetejét (ha van olyan adaptered, amire a habzsákon kívül lehet tenni a díszítőcsövet, akkor többféle mintájú krémpufit is tudsz nyomni rá). A fenti kép egy kicsit csalóka, ennél jóval több krém lesz, de az unokaöcsémmel annyira nekiveselkedtünk a különböző díszítőcsövek kipróbálásába, hogy ilyenre sikerült :D (Cserébe lett 2 nagyon fincsi pohárdesszertünk is :) ) Szórd meg a krém tetejét a cukorkaszívecskékkel, díszítőcukorkákkal, vagy amivel díszíteni szeretnéd, és már kész is :) 

 

A recept forrása: Szenvedélyünk a főzés - Hazai ízutazás Lidl szakácskönyv

Tipp:

  • Bár nem próbáltam, de szerintem működhet: legközelebb a tortalapot kettévágom majd és a közepét is töltöm mascarponekrémmel (ugyanígy habzsákból nyomva)
  • A máklap nagyon finom puha és narancsos - magában is megéri elkészíteni (krém nélkül, szeletes sütiként)
  • Ez a recept tényleg nagyon jó arra, hogy a gyerekeket is bevonjuk a sütésbe: a díszítést teljes mértékben az unokaöcsém csinálta, de a sütésben is ki tudta venni a részét, ügyesen adagolta a hozzávalókat, a fehérjehabnál kell csak kicsit figyelni, hogy nehogy összeessen a hab, de a mascarponekrém már teljesen biztonságos (tejszínhabosan vagy zselatinosan már nehezített pálya lenne, így tökéletes :) )

 

Még több torta recepthez kattints ide>>

További gluténmentes sütikhez pedig kattints ide>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr3716264360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása