Végy egy könnyen elkészíthető, ámde remek dekorációs lehetőségekkel kecsegtető sütireceptet, egy lelkes, született polihisztor 9 évest és egy cukrász nagynénit, helyezd ezeket időben és térben egy helyre (lehetőleg a cukrász nagynéni konyhájába), és várj egy kicsit - ez lesz a végeredmény:
Lisztmentes narancsos máktorta
Hozzávalók:
(egy ∅23 cm-es tortához)
a máklaphoz:
- 5 tojás
- 150 g cukor (én kb. 100-120 g-ot tettem bele, mert nem szeretem a túl édeset)
- 100 ml olívaolaj
- 150 g darált mák
- 1 kk. só (csak egy csipetnyit tettem bele)
- 1 ek. karácsonyi fűszerkeverék (most nem akartam túl karácsonyos sütit, ezért fél tk. fahéjat és fél tk. mézeskalács fűszerkeveréket használtam csak)
- 1 bio narancs reszelt héja
- 100 g kandírozott narancs
a mascarponekrémhez:
- 500 g mascarpone
- 100 g porcukor
- ½ narancs leve
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- az eredeti recept szerint 50 g kandírozott narancs, mi ezt cukorszívecskékre és színes gabonabogyócskákra cseréltük, csak a hangulat kedvéért, de ehető virág is jól mutatna rajta :)
A sütőt melegítsd elő 170°C-ra.
A tojások sárgáját a porcukor kb. 2/3 részével habosítsd ki jól, majd keverd hozzá az olajat, a mákot, sót, fűszereket és a reszelt narancshéjat.
A tojásfehérjét kezd el habosítani, mikor már nagyrészt fehér, add hozzá a maradék porcukrot, és habosítsd tovább, amíg szépen meg nem látszik a habverő mintája a tetején.
A sárgájás keverékhez több részletben és óvatos mozdulatokkal forgasd hozzá a fehérjehabot.
Öntsd egy ∅23 cm-es, sütőpapírozott tortaformába, szórd rá a kandírozott narancsdarabkákat, és 170°C-on kb. 35 perc alatt süsd készre (tűpróbáig).
Mielőtt elkészítenéd a mascarponekrémet, rácson hagyd kihűlni a mákos tortalapot.
A krémhez a mascarponét a porcukorral, a narancslével és a vanília kikapart magjaival habosítsd ki, töltsd habzsákba, és díszítsd vele a torta tetejét (ha van olyan adaptered, amire a habzsákon kívül lehet tenni a díszítőcsövet, akkor többféle mintájú krémpufit is tudsz nyomni rá). A fenti kép egy kicsit csalóka, ennél jóval több krém lesz, de az unokaöcsémmel annyira nekiveselkedtünk a különböző díszítőcsövek kipróbálásába, hogy ilyenre sikerült :D (Cserébe lett 2 nagyon fincsi pohárdesszertünk is :) ) Szórd meg a krém tetejét a cukorkaszívecskékkel, díszítőcukorkákkal, vagy amivel díszíteni szeretnéd, és már kész is :)
A recept forrása: Szenvedélyünk a főzés - Hazai ízutazás Lidl szakácskönyv
Tipp:
- Bár nem próbáltam, de szerintem működhet: legközelebb a tortalapot kettévágom majd és a közepét is töltöm mascarponekrémmel (ugyanígy habzsákból nyomva)
- A máklap nagyon finom puha és narancsos - magában is megéri elkészíteni (krém nélkül, szeletes sütiként)
- Ez a recept tényleg nagyon jó arra, hogy a gyerekeket is bevonjuk a sütésbe: a díszítést teljes mértékben az unokaöcsém csinálta, de a sütésben is ki tudta venni a részét, ügyesen adagolta a hozzávalókat, a fehérjehabnál kell csak kicsit figyelni, hogy nehogy összeessen a hab, de a mascarponekrém már teljesen biztonságos (tejszínhabosan vagy zselatinosan már nehezített pálya lenne, így tökéletes :) )
Még több torta recepthez kattints ide>>
További gluténmentes sütikhez pedig kattints ide>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.