Mondtam már, hogy miért szeretek sütni?
Egyetlen oka van annak, hogy soha nem fogom megunni a sütést, még akkor sem, amikor napi tizenvalahány órában csinálom, és kívülről nagyon monotonnak tűnik az egész. Egyetlen nagyon egyszerű oka van, de valahogy eddig még sosem került szóba.
Az illatok.
Ennyi, ezt szeretem megunhatatlanul, imádom a frissen sült süti illatát, imádom a pörkölt mogyorót, az olvasztott csokit, imádom a karamell édes illatát, és imádom azt a pillanatot, amikor a sütőben lévő süti az illatával jelzi, hogy ő már bizony perceken belül elkészül, és ennél már tényleg csak az a jobb, mikor egyből utána mehet a sütőbe még egy adag.
Van, akit a kerozin illata csapott meg, nos, engem a sütiké (pedig tudjátok, próbálkoztam én az előzővel is :) )
És hogy miért pont most mesélem ezt el?
Azért, mert ez a kuglóf az egyik legjobb süti arra, hogy megmutathassam, mennyire meg lehet szeretni a sütést pusztán az illatok miatt. Ez a pici kuglóf is elég ahhoz, hogy finom földimogyorós és kakaós illatokkal töltsük meg a konyhát, és ha másnapra is marad pár szelet, mikor kibontod a sütisdobozt, ugyanúgy megcsap majd a finom sütiillat, emlékeztetni fog majd: „igen, ez volt az az illat, amikor akkor éreztél, mikor kinyitottad a sütő ajtaját” :)
Földimogyorós-kakaós márványkuglóf
Hozzávalók:
(egy 18 cm-es kis kuglófocskához)
- 100 g puha vaj
- 100 g cukor
- 2 tojás
- 110 g liszt
- 1,5 tk. sütőpor
- 70 g darált földimogyoró
- 1,5 ek. tej
a tészta megfelezése után:
- 2 ek. kakaópor 2 ek. meleg tejjel elkeverve
A kuglófformát jó alaposan vajazd ki, tedd félre. A sütőt melegítsd elő 180°C-ra.
A puha vajat a cukorral habosítsd ki, majd egyesével add hozzá a tojásokat. Forgasd hozzá a a lisztet, a sütőport és a darált földimogyorót, végül a tejet is.
A tésztát oszd kétfelé, az egyik felében keverd el alaposan a tejjel pépesített kakaóport.
Ezt a két tésztát felváltva kanalazd a kuglófformába, majd a kanál nyelével rajzolj bele márvány mintát.
Előmelegített sütőben tűpróbáig süsd. Amint kész, a szélét egy kés hegyével körben lazítsd meg, majd fordítsd ki a kuglófot egy rácsra, és azon hagyd kihűlni.
Még több péksüti receptet találsz ide kattintva>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.