Tökéletes, repedésmentes sajttortát készíteni nagyon egyszerű, csak néhány dologra kell odafigyelni. Például arra, hogy a sajttorta szereti a párás levegőt, azt viszont nem szereti, ha sütés után hagyják a sütőforma széléhez tapadni, miközben a belseje lentebb süpped. Macerásnak tűnik, de egyáltalán nem az. :)
A New York sajttortáról szóló bejegyzésemben is leírtam már a tökéletes sajttorta sütésének titkait-trükkjeit, de megismétlem itt is, mert ezeket óriási hiba lenne kihagyni a receptleírásból. Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk ki ezeket a látszólag fölösleges mozzanatokat, mert bár ugyanolyan finom lesz a végeredmény, de repedezett lehet a sajttortánk teteje, nem pedig szép, tükörsima - és igazán nem nagy dolgokról van szó, lentebb, a receptnél leírok mindent, amit tudni kell.
Ez a sajttorta egyébként egy sütiversenyre készült még korábban, a versenyt a Philadelphia hirdette meg azzal a céllal, hogy megkeresse-megalkossa a Budapest cheesecake receptjét.
Az én koncepcióm az volt, hogy az igazi sajttorta attól nagyszerű, hogy egyszerű, az igazi Budapesten pedig minden valamirevaló cukrászdában van mákos sütemény, így adta magát a dolog: a ropogós zabkeksz alap és a selymes krémsajt réteg közé egy lágy, sűrű mákkrémet tettem. Nem lőttem nagyon mellé, a zsűri Teller Zsuzsa szilvaöntetes, mákos gubás sajttortácskáját választotta legjobbnak, nagyon jól néz ki a süti, ezúton is gratulálok Zsuzsának! Annak is örülök, hogy az egyszerű és mákos koncepció megjelenik a nyertes sütiben is, ezek szerint nem vagyok egyedül ezzel a szemlélettel, szerintem ez a süti így sajttorta is, és a miénk is (nem úgy, mint az a bizonyos kicsit sárgább, kicsit savanyúbb... :) ).
Mákos sajttorta
Hozzávalók:
az alaphoz:
- 200 g zabkeksz
- 100 g vaj
a mákkrémhez:
- 100 g mák
- 80 g cukor
- 1,5 ek. étkezési keményítő
- 1 dl tej
a krémsajthoz:
- 625 g krémsajt
- 100 g porcukor
- fél rúd vanília kikapart magja
- 3 nagy tojás
A zabkekszeket morzsásra törjük. A vajat megolvasztjuk, és ráöntjük a kekszmorzsára. Egy ∅23 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, és a vajas kekszet belenyomkodjuk. 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és 5 perc alatt elősütjük.
A mákot összedaráljuk a cukorral. Az étkezési keményítőt egy lábasban kevés tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a többi tejet és a cukros mákot is, jól elkeverjük. Felforraljuk, amint felforrt kész is, egy sűrű krémet kapunk majd. A kekszalap tetejére kenjük, vizes kanál hátlapjával vagy vizes kézzel egyenletesen elsimítjuk.
A krémsajthoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, fakanállal keverjük el (a fakanál használata segíti azt, hogy ne repedjen meg a kész sajttorta teteje). Egyesével keverjük hozzá a tojásokat is, ügyeljünk arra, hogy ne keveredjen túl sok levegő a krémbe (szintén fontos ahhoz, hogy szép legyen a torta teteje). A masszát öntsük a mákkrém tetejére, majd toljuk vissza a sütőbe úgy, hogy a sajttorta alatti szintre beteszünk egy tepsi vizet (a párás levegő szükséges ahhoz, hogy ne repedezzen meg a krémsajtos réteg).
Akkor van kész, mikor a peremén már látni, hogy megsült, de ha megrázogatjuk kicsit, a közepe még remeg - ehhez kb. 55 perc kell. Ha kivettük a sütőből, pár perc elteltével késsel kicsit lazítsuk meg a tortaforma pereménél (ez azért szükséges, hogy hűlés közben ne repedjen meg a teteje), de a formát még ne vegyük le. Hagyjuk kihűlni, tálalás előtt legalább 4 órán át behűtjük, és csak ezután vesszük le a tortaformát.
Tipp: Többféle krémsajttal készíthető, én most Philadelphia-t használtam, ez zsírosabb, mint a natúr tejszínes krémsajt, ezért könnyebb szépre sütni vele a sajttortát. Ha viszont könnyebb tortát szeretnénk, nyugodtan válasszuk a natúr krémsajtot, ha betartjuk a receptben leírtakat, nem fog megrepedni ezzel sem a sajttorta (a New York sajttortához 1 kg-os vödrös kiszerelésű natúr tejszínes krémsajtot használtam).
Még több sajttorta receptet találsz ide kattintva>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.