Mákos sajttorta

Tökéletes, repedésmentes sajttortát készíteni nagyon egyszerű, csak néhány dologra kell odafigyelni. Például arra, hogy a sajttorta szereti a párás levegőt, azt viszont nem szereti, ha sütés után hagyják a sütőforma széléhez tapadni, miközben a belseje lentebb süpped. Macerásnak tűnik, de egyáltalán nem az. :)

mákos sajttorta (3)

A New York sajttortáról szóló bejegyzésemben is leírtam már a tökéletes sajttorta sütésének titkait-trükkjeit, de megismétlem itt is, mert ezeket óriási hiba lenne kihagyni a receptleírásból. Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk ki ezeket a látszólag fölösleges mozzanatokat, mert bár ugyanolyan finom lesz a végeredmény, de repedezett lehet a sajttortánk teteje, nem pedig szép, tükörsima - és igazán nem nagy dolgokról van szó, lentebb, a receptnél leírok mindent, amit tudni kell.

mákos sajttorta (2)

Ez a sajttorta egyébként egy sütiversenyre készült még korábban, a versenyt a Philadelphia hirdette meg azzal a céllal, hogy megkeresse-megalkossa a Budapest cheesecake receptjét.

Az én koncepcióm az volt, hogy az igazi sajttorta attól nagyszerű, hogy egyszerű, az igazi Budapesten pedig minden valamirevaló cukrászdában van mákos sütemény, így adta magát a dolog: a ropogós zabkeksz alap és a selymes krémsajt réteg közé egy lágy, sűrű mákkrémet tettem. Nem lőttem nagyon mellé, a zsűri Teller Zsuzsa szilvaöntetes, mákos gubás sajttortácskáját választotta legjobbnak, nagyon jól néz ki a süti, ezúton is gratulálok Zsuzsának! Annak is örülök, hogy az egyszerű és mákos koncepció megjelenik a nyertes sütiben is, ezek szerint nem vagyok egyedül ezzel a szemlélettel, szerintem ez a süti így sajttorta is, és a miénk is (nem úgy, mint az a bizonyos kicsit sárgább, kicsit savanyúbb... :) ). 

mákos sajttorta (4)

Mákos sajttorta

Hozzávalók:

az alaphoz:

  • 200 g zabkeksz
  • 100 g vaj

a mákkrémhez:

  • 100 g mák
  • 80 g cukor
  • 1,5 ek. étkezési keményítő
  • 1 dl tej

a krémsajthoz:

  • 625 g krémsajt 
  • 100 g porcukor
  • fél rúd vanília kikapart magja
  • 3 nagy tojás

A zabkekszeket morzsásra törjük. A vajat megolvasztjuk, és ráöntjük a kekszmorzsára. Egy ∅23 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, és a vajas kekszet belenyomkodjuk. 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és 5 perc alatt elősütjük.

A mákot összedaráljuk a cukorral. Az étkezési keményítőt egy lábasban kevés tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a többi tejet és a cukros mákot is, jól elkeverjük. Felforraljuk, amint felforrt kész is, egy sűrű krémet kapunk majd. A kekszalap tetejére kenjük, vizes kanál hátlapjával vagy vizes kézzel egyenletesen elsimítjuk.

A krémsajthoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, fakanállal keverjük el (a fakanál használata segíti azt, hogy ne repedjen meg a kész sajttorta teteje). Egyesével keverjük hozzá a tojásokat is, ügyeljünk arra, hogy ne keveredjen túl sok levegő a krémbe (szintén fontos ahhoz, hogy szép legyen a torta teteje). A masszát öntsük a mákkrém tetejére, majd toljuk vissza a sütőbe úgy, hogy a sajttorta alatti szintre beteszünk egy tepsi vizet (a párás levegő szükséges ahhoz, hogy ne repedezzen meg a krémsajtos réteg). 

Akkor van kész, mikor a peremén már látni, hogy megsült, de ha megrázogatjuk kicsit, a közepe még remeg - ehhez kb. 55 perc kell. Ha kivettük a sütőből, pár perc elteltével késsel kicsit lazítsuk meg a tortaforma pereménél (ez azért szükséges, hogy hűlés közben ne repedjen meg a teteje), de a formát még ne vegyük le. Hagyjuk kihűlni, tálalás előtt legalább 4 órán át behűtjük, és csak ezután vesszük le a tortaformát.

Tipp: Többféle krémsajttal készíthető, én most Philadelphia-t használtam, ez zsírosabb, mint a natúr tejszínes krémsajt, ezért könnyebb szépre sütni vele a sajttortát. Ha viszont könnyebb tortát szeretnénk, nyugodtan válasszuk a natúr krémsajtot, ha betartjuk a receptben leírtakat, nem fog megrepedni ezzel sem a sajttorta (a New York sajttortához 1 kg-os vödrös kiszerelésű natúr tejszínes krémsajtot használtam).

mákos sajttorta (1)

Még több sajttorta receptet találsz ide kattintva>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr1716264076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása