Bambi kétszersült aszalt fügével

... az Őzike és Hóvirág kétszersült emlékére, csak sokkal rafináltabban! :) 

Egy időben nagyon szerettem az Őzike és a Hóvirág kétszersülteket, mostanában már nem is szoktam vele találkozni a boltokban, úgyhogy egy kis info annak, aki lemaradt erről az azt hiszem múlt rendszerből származó kétszersültről, ami egyébként minőségben simán felülmúlja nyugati származású társait: az Őzike sós, a Hóvirág pedig édes kétszersült, négyzetes alapú volt mindkettő, kék illetve rózsaszín csomagolásban, hogy az olvasni nem tudó kisebbek is ki tudják választani a boltban, hogy melyiket kérik. Ezekben a kétszersültekben még volt anyag, és nem kellett egy egész zacskóval megennem ahhoz, hogy jóllakjak vele, az ízük is tökéletes volt - az összetevőiről viszont semmit sem tudok, mert még kicsiként voltam Őzike rajongó, akkoriban csak az ízélmény mozgatott, az E számokat még nem kutattam a csomagolásokon. :)

Az Őzike és a Hóvirág után csak a szép emlékek maradtak, na meg a kenyérpirító, amivel ha igazi kétszersült nem is készíthető, azért az élmény hasonló - és persze a kétszersült várt rám a végtelennek látszó „majd egyszer ki fogom próbálni” listámon, eddig még meghatározatlan formában: édes vagy sós, biscotti, cantuccini vagy valami más. Ezek közül a napokban a valami másra esett a választásom. :)

Bambi kétszersült (2)

Merthogy fogtam magam, készítettem egy szuperfinom fonott kalácsot, és ebből gyártottam kétszersültet. És hogy miért?

Azért, mert kirándulásra is vihető, piknikezős, utazós sütiken törtem a fejem, és eszembe jutott, hogy igaz, hogy a friss kelt kalács nagyon jó az egy-két napos kirándulásokra, de mi van akkor, ha mondjuk egy hétre megy az ember, és szeretné, ha lenne nála valami olyan finomság, ami biztosan kibírja a hét végéig is? Merthogy a kelt tészta a melegben néhány nap után már nem biztos, hogy jó... A kekszek ilyenkor jobb barátaink, de a héten készült már egy csokival töltött diókeksz, ezért most másban gondolkodtam - így jutottam el a kétszersültig.

A kétszersült azért jó, mert ha szép, puha, buborékos kalácsból készítjük, akkor magában is fogyasztható (mert ha nem túl tömör a tészta, akkor könnyen harapható szárazon is), de nagyon finom kakaóba, tejeskávéba vagy tejbe mártogatva is. Én most mindkettőt próbáltam, mert jó nagy adagot szerettem volna készíteni, hogy a kisült kalácsok egy részét frissen ehessük meg - és a kétszersültnél egyáltalán nem hátrány, ha sok lesz belőle, mert sokáig eláll. :) 

Bambi kétszersült (1)

Bambi kétszersült aszalt fügével

Hozzávalók:

a tésztához:

  • kb. 1 kg Nagyi titka Kelt tészta süteményliszt (amennyit a tészta felvesz, nekem még 10 dkg kellett, de sokszor elég pont 1 kg)
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 4 ek. cukor
  • 1 kis tasak (7 g) szárított élesztő
  • 5 dkg vaj olvasztva
  • 1 ek. olaj
  • 9 dl tej
  • csipetnyi só

a formázáshoz:

  • 3 tk. kakaópor
  • 1,5 tk. fahéj
  • ¼ tk. őrölt kardamom
  • ½ rúd vanília kikapart magja
  • 3-4 szem aszalt füge

 

Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, akkor az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos cukros tejben, majd a lisztből, tojásból, a maradék tejből és cukorból, az olvasztott vajból, olajból és csipet sóból készítsük el a kelt tésztát. Dagasszuk be jól, majd tegyük félre langyos helyre kelni.

Ha géppel dolgozunk, tegyük a tészta hozzávalóit az üstbe, és indítsuk el a dagasztóprogramot, majd hagyjuk a gépben kelni a tésztát.

Az asztalt fügét vágjuk mazsolányi darabokra.

Ha a tészta kétszeresére kelt, gyúródeszkán gyúrjuk át, majd vágjuk három egyenlő részre, és a tálba/üstbe visszatéve dagasszuk bele az első harmadba a vaníliát és az aszalt füge egyharmadát, a második harmadba a fahéjat, a kardamomot és az aszalt füge másik harmadát, végül a harmadik harmadba az átszitált kakaóport és a maradék aszalt fügét.

A tésztából 4 egyforma fonatot fogunk készíteni, ezért mind a három ízesített tésztagombócot négyfelé vágjuk. Tepsi hosszúságú rúddá sodrunk egy vaníliás, egy fahéjas-kardamomos és egy kakaós rudat, majd hármas fonással összefonjuk, és a fonatot kivajazott tepsire fektetjük. Ezt megismételjük a többi tésztadarabbal is (célszerű 2 tepsire 2-2 fonatot tenni).

Ha a fonott kalácsot megformáztuk, konyharuhával lefedve langyos helyre félretesszük kelni, majd 40 perc elteltével (az időt az első adag pihentetésétől kell számolni, mert amíg ez sül, a másik még tud kelni) 180°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ha kisült, félretesszük hűlni.

A kész fonott kalácsokból annyit, amennyit szeretnénk kétszersültnek elkészíteni kisujjnyi vastagon felszeletelünk, a szeleteket egymás mellé tepsire fektetjük (legjobb a grillrácsos tepsi, de az egyszerű tepsi is megteszi), és kb. 20-30 percig szárítjuk a sütőben 190°C-on, akkor van kész, mikor a széle elkezd kicsit pirulni. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

 

Tipp:

  • Ha fél adagot szeretnénk készíteni, akkor a receptben szereplő tojás mennyiségét (1 egész + egy sárgája) úgy tudjuk „megfelezni”, hogy a fél adagba egy egész tojást teszünk.
  • A jól kiszárított kétszersült hetekig eláll.
  • Aszalt füge helyett más aszalt gyümölccsel is kipróbálhatjuk, finom lehet mazsolával vagy vörösáfonyával is, karácsony előtt pedig mézeskalácsos fűszerekkel, kandírozott narancshéjjal és aszalt gyömbérrel.

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több aprósüti receptet találsz ide kattintva>>

Kelt tésztás receptekhez pedig kattints ide>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr8116264144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása