Diós csokoládé-vanília pite - Csilla sütije

Volt egyszer egy kávés játékunk, emlékeztek? Erre a játékra én egy személyre szabott süteményt ajánlottam fel: néhány kérdéssel feltérképeztem a nyertes ízlésvilágát, és ez alapján készítettem neki egy hozzá jól passzoló süteményt.

Ezt a sütit Incze Csilla nyerte egy nyaralásról hozott kávéscsészében fotózott diótejes kávéval - erről a csészéről mindig a napfény és a tengerpart jut eszébe, nem is csoda, nagyon vidám a mintája, plusz az agyunk egyébként is képes arra, hogy egy-egy tárgy kapcsán előhívja a nyaralásos emlékeket. :) A diótejes kávé receptjét és a hozzá kapcsolódó sztorit ide kattintva olvashatjátok! 

Incze-Csilla_diótejes-kávé.jpg

Csilla a kávét ganodermás kávéból készítette - a ganoderma egy, a kínai gyógyászatban használt gombafaj, amely nagyon jó hatással van az immunrendszerre, a szervezetet általánosan erősíti és ellenállóbbá teszi. Erről a kávéról Csilla a blogján is ír, pl. a Dolgozó fiatalok és a stressz – tippek a mindennapokra az egészségedért című cikkében is. A blogjára én egyébként pont ennek a kávés játéknak, pontosabban már a sütemény-átadás egyeztetésének a kapcsán találtam, és az egészség és tervezés-hatékonyság témában írt cikkeit már mind végig is olvastam - úgyhogy még én is nyertem valamit! :) Az egészség téma az étkezés miatt már nagyon régóta érdekel, ezt már a blogom bemutatkozójában is említettem - és bár a sok édesség láttán lehet, hogy elsőre nem feltűnő, hogy fontosnak tartom ezt a témát, de aki jól figyel, az észreveszi, hogy csak természetes anyagokat használok, és nagy ívben kerülöm az ízfokozókat és a tartósítószereket is, mert ezek csak megterhelik a szervezetet. 

Csilla_diós_csoki-vanília_pitéje (2)

A Csillának feltett kérdések alapján gyúrtam egy listát a legfontosabb elemekből: klasszikus, elegáns, tavasz, női önmegvalósítás, krémes, kicsit kesernyés ízek, nem túl édes, nem tejszínes, sárga és kék. Ez alapján kezdtem az ötletelést, aminek az eredménye egy pite lett, méghozzá azért, mert a pite egyszerűsége, túldíszítetlensége tökéletesen képviseli a klasszikusan elegáns vonalat. A rétegek pedig így állnak össze:

  • diós omlós tészta, amibe dió a kesernyés ízek miatt került,
  • vizes étcsokoládémousse, ami szintén kicsit kesernyés, krémes, és elegáns is (gondoljatok csak a narancsos csokimousse-ra... hát nem szép?),
  • vaníliapuding, krémesen, klasszikusan, tavasziasan üdén, nem túl édesen és sárgán :) , és végül
  • szárított levendulavirág (ami ugyan ezeken a fotókon nem látszik, mert még frissen fotóztam a pitét, a virágot pedig csak akkor jó rátenni, amikor a puding már teljesen lehűlt a tetején - viszont ide kattintva láthattok egy fotót a díszített verzióról is), ami a női önmegvalósítás, az elegáns, a tavasz és a kék elemeket képviseli.

Csilla_diós_csoki-vanília_pitéje-4.jpg Ez a kép a próbasütéskor készült (csak hogy láthatóak legyenek a rétegek is), még nem levendulával, hanem (abból dolgozunk, amink van jeligére) eperrel díszítve

 

Remélem tetszett Csillának a végeredmény, a visszajelzés szerint eltaláltam az ízlését, és ennek nagyon örülök! :)

Eddig még csak ismerősnek készítettem személyre szabott süteményt, az egyik kedvenc témám ugyanis az, amikor a családban az ünnepeltnek nekem kell kitalálni, hogy milyen tortát sütök - a családomat ismerem, ezért pontosan tudom, hogy kit lehet egy gyümölcsös-túrós tortával levenni a lábáról, és ki az, akinél a mák, vagy akinél a fehércsoki váltja ki ugyanezt a hatást. Ismeretlennek most először készítettem ilyet, nagyon érdekes munka volt, én élveztem minden percét. :)

Csilla_diós_csoki-vanília_pitéje (1)

Diós csokoládé-vanília pite

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 150 g darált dió
  • 75 g liszt
  • 70 g vaj
  • 100 g porcukor
  • csipetnyi só
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek. víz

a csokoládés réteghez:

  • 100 g étcsokoládé
  • 70 ml víz

a vaníliás réteghez:

  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 4 dl tej
  • fél rúd vanília kikapart magja
  • ízlés szerinti mennyiségben cukor

díszítéshez:

  • szárított levendula

 

A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.

A tésztát a legegyszerűbb késes darálóban összeállítani, egyrészt ezzel a diót is megdarálhatjuk, másrészt ebbe csak bele kell tennünk minden hozzávalót (miután megdaráltuk a diót), és addig járatni a gépet, amíg a vaj fel nem veszi a többi összetevőt, és az egész sok kis gömböcskévé áll össze az aprítóban.

A tésztát kézzel is összemorzsolhatjuk, ezután megéri hűtőbe tenni egy kis időre, mielőtt a sütőformába tennénk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

Ezt a tésztát nem lehet szépen kinyújtani és áthelyezni a piteformába (a dió miatt könnyen szakad), ezért csak tegyük az egészet a piteforma közepére, és kézzel egyengessük el úgy, hogy a forma oldalára is jusson belőle.

Ha egyenletesen eloszlattuk a tésztát a formában, és szép simára nyomkodtuk, tegyünk rá sütőpapírt, majd erre sütőbabot, és toljuk be a sütőbe 10 percre. Ezután vegyük le a tésztáról a babot és a papírt, majd süssük még 10 percig. Ha kész, hagyjuk kihűlni.

A vizes csokoládémousse nagyon gyorsan elkészíthető, ezért akkor kezdjük el, ha már kihűlt a pitetésztánk.

Először mérjük ki pontosan a vizet, hogy ha szükség lesz rá, kéznél legyen.

Készítsünk elő egy akkora tálat, amibe hideg vizet öntve hűteni tudjuk majd azt az edényt, amiben a csokoládét olvasztjuk. A hideg vízbe tegyünk jégkockákat (vagy egy jégakkut) is, hogy igazán hideg legyen.

A csokoládét gőz fölött olvasszuk fel, közben kézi habverővel keverjük. Ha felolvadt, kis részletekben adjuk hozzá a vizet, először úgy tűnik majd, hogy össze akar ugrani tőle a csoki - de ez nem baj, kézi habverővel keverjük jól át, kitartó keverés hatására simára és fényesre lehet keverni a vizet a csokival.

Ha az összes vizet hozzáadtuk a csokihoz, jöhet a habosítás és hűtés: vegyük elő a gépi habverőt, állítsuk a csokis lábast a jeges vízbe, és a habverővel kezdjük el habosítani a csokiszószt. Pár perc múlva habosabb és sűrűbb lesz, és ahogy hűl, egyre jobban kezd megszilárdulni - akkor a legjobb, mikor már krémes, kissé habos állagú, de még nem teljesen szilárdult meg, mert ekkor át tudjuk önteni a piteformába. (Akkor se ijedjünk meg, ha túlhűtöttük és már nem önthető, ekkor is ugyanolyan finom, csak kanállal el kell egyengetni a pitetésztában, és ezzel a felülete kevésbé lesz tükörsima.)

A csokimousse-os pitét tegyük egy éjszakára hűtőbe, hogy teljesen meg tudjon szilárdulni - másnapra egy légiesen könnyed, krémes, de 100% csokiízű mousse-t fogunk kapni.

A vaníliapudinghoz egy lábasban a tojássárgáját nagyon kevés tejjel keverjük simára, adjuk hozzá az étkezési keményítőt és a vaníliát, keverjük csomómentesre, majd több részletben adjuk hozzá a maradék tejet. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve kezdjük el melegíteni. Forrás közelében kezd el sűrűsödni, ha felforrt, még egy-két kavarás után már kész is van. Tegyük félre hűlni, közben kevergessük, hogy ne álljon össze. Akkor öntsük a csokoládémousse tetejére, amikor már csak kicsit langyos, hogy ne olvassza azt meg.

Tegyük újra hűtőbe a kész süteményt, hogy a vaníliapuding is szépen meg tudjon kötni a tetején. A levendulavirággal ezután tudjuk díszíteni.

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több pitereceptet találsz ide kattintva >>

 

Csilla_diós_csoki-vanília_pitéje (3)

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr516264146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása