Csokoládés pavlova torta ribizlivel

Volt itt egy blogszülinap, szám szerint a második! Egészen pontosan október 1-jén lett két éves a SweetHome blog, de akkora pörgés volt az életemben, hogy csak most tudtam felvenni a fonalat (vagy talán inkább habverőt... :) ), de ahogy mondani szokták: ami késik, nem múlik!

csokolades-pavlova-ribizlivel-2

A blogszülinap nagy dolog - legalábbis nekem az, én nagyon örülök, hogy elkezdtem írni a blogot, gyakorlatilag a blognak köszönhetem, hogy újra rendszeresen sütök. Az egész kb. emiatt indult egyébként, valahogy egyetemista korom környékén (amikor úgy gondoltam, hogy hűde elfoglalt vagyok és nincs nekem erre időm) egyre kevesebbet sütöttem, majd ahogy elkezdtem dolgozni, még kevesebbet, és most ott tartok, hogy a sok teendő mellett tényleg nem igazán van időm sütni, viszont muszáj. Nekem muszáj, mert sokkal jobban érzem magam, ha süthetek.

Kicsit több, mint két éve éreztem, hogy veszettül hiányzik a frissen sült sütemény illata, és ez az egész közeg, és már nem elég, hogy fecniken gyűjtöm a sütiötleteket. Némi segítséget is kaptam persze az irány megtalálásához - amit sosem fogok elfelejteni; de a sorsdöntő pillanat mégis az volt, amikor egy őszi napon, a buszon utazva mint egy villámcsapás, úgy jutott eszembe a leendő blogom neve: SweetHome. Október 1-jén be is regisztráltam a Cafeblogon ezzel a névvel, és azóta is imádom, sőt, egyre jobban imádom ezt csinálni! :) Sütök, fotózok, képet szerkesztek, írok - rengeteg idő, de nagyon jó!

Azt pedig csak remélem, hogy nektek is tetszik a blog, és minél több finomságot kipróbáltok a receptjeim közül! :)

Próbáljátok ki ezt a pavlovát is, nagyon finom, annyiban más, mint a hagyományos, hogy csokoládét is kevertem a lapokba - ezeknek a habcsókoknak a mintájára. A pavlova (és a habcsók) készítésének a titka a sütő: ennél a sütinél szigorúan be kell tartani a sütési hőfokot, ha túl meleg sütőben sütnénk, akkor túl hamar elkezdene barnulni a széle, és a belseje nem lenne olyan, mint amilyennek lennie kell. Van, aki a sütőajtó kitámasztásával jól tud trükközni, ezt is meg lehet próbálni - annyit azonban tudni kell, hogy a pavlova kényes jószág, odafigyelést és pontosságot igényel. Ha ez megvan, akkor viszont már pofonegyszerű az egész. :)

A pavlova lapok nem száradnak ki teljesen, akkor a jó, ha a belseje kicsit olvadós - ettől érzi úgy az ember, hogy a felhők felett repked, mikor beleharap. :) Ezt az érzést tovább fokozza a csokoládé, aminek az íze és textúrája is megcsavarja kicsit a dolgokat, és az egészet a könnyed tejszínhab és friss gyümölcs teszi teljessé. Nagyon jó, készítsétek el ti is! ;)

csokolades-pavlova-ribizlivel-1

Csokoládés pavlova torta ribizlivel 

Hozzávalók:

a pavlovához:

  • 6 tojásfehérje
  • 300 g kristálycukor
  • 4 ek. porcukor
  • 1 tk. ecet
  • 100 g étcsokoládé
  • 50 g tejcsokoládé

a töltelékhez:

  • 250 ml tejszín
  • 2 tk. porcukor (nem kell több, mert a pavlova már elég édes)
  • fél rúd vanília kikapart magja
  • 400 g ribizli (én fagyasztottat vettem elő; és más gyümölcsöt is használhatunk helyette, szinte mindennel finom, de a legszebb akkor lesz, ha élénk színű gyümölcsöket használunk, pl. áfonyát, málnát, epret)

 

A sütőt előmelegítjük 135°C-ra.

A legnagyobb tepsire, ami befér a sütőbe, sütőpapírt fektetünk, aminek a hátoldalára ceruzával két egyforma méretű kört rajzolunk. (A kör mérete függ a tepsi méretétől, ezért nem írom le centire pontosan - a legjobb, ha a papírra átlósan elhelyezve rajzolunk két olyan nagy kört, hogy a tepsi oldalától és egymástól legyen 2-3 cm távolság. A megfelelő méret valahol 20-25 cm között van (az enyémek 25 cm-esek voltak), az átmérő változtatásával együtt változik a pavlova magassága is, de ezek mellett a méretek mellett jó lesz a végeredmény. Ha olyan kis tepsink van csak, amire nem fér el két 20 cm átmérőjű körlap, akkor inkább süssük két adagban a pavlovát.)

A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egészen addig, amíg a habverő által rajzolt minta már jól kivehető a habon. Két-három részletben hozzáadjuk a cukrokat, ezt is géppel jól elkeverjük, majd hozzákeverjük az ecetet is. Egy nyúlós, formáját jól megtartó habot fogunk kapni.

A kész habra rálapátoljuk a csokoládé kb. felét, nem keverjük össze, mert szedés közben is keveredni fog magától – egyszerűen egy kanállal adagoljunk a sütőpapírozott tepsire rajzolt körre a csokis habból úgy, hogy a habból és a csokiból is legyen a kanálon (és az egyik körre csak a hab felét használjuk fel). Kicsit csavarhatunk is a hab mintáján, ha nem keveredett el szépre a hab és a csoki (de csak kicsit, hogy márványosan látszódjanak a határok). Miközben szedjük a habot, ügyeljünk arra, hogy a sütőpapírra rajzolt kört töltsük ki teljesen, de ne simogassuk el nagyon a habot, mert akkor nem lesz megfelelő az állaga, és a legszebb eredményt is akkor érjük el, ha kicsit kócos, rusztikus marad a pavlova teteje. (Amit egyébként befedünk majd tejszínhabbal, tehát sok nem látszik majd belőle - de higgyetek nekem, jobb nem „túlsimogatni” a habot, hogy ne essen össze, és a csoki se keveredjen el túlságosan a tojáshabbal.)

Ha elfogyott a csoki a habról és felhasználtuk a tojáshab felét, szedjük rá a maradék olvasztott csokit, és adagoljuk a habot a sütőpapírra rajzolt másik körre ugyanígy.

A tepsit tegyük az előmelegített sütőbe, és kb. 80 perc alatt süssük ki a pavlovákat (ha kisebb átmérőjű és magasabb a pavlovánk, hosszabb sütési időre lehet szükség). Óvatosan nézegessük, mert könnyen törik, de onnan tudjuk, hogy kész, hogy a külső felülete és a talpa már szilárdabbnak néz ki, és a talpa már megsült annyira, hogy (leszámítva azt, hogy maga a pavlova nehezen mozgatható egyben) könnyebben elválik a tepsiről (a csoki ekkor még olvadt, ez vissza fog majd szilárdulni, ha kihűltek a pavlovák). A kész pavlova belseje lágyabb, azt tehát ne várjuk meg, amíg ez is megszilárdul.

Ha kész, tegyük félre hűlni.

 

Ha kihűltek a pavlova lapok, verjük a tejszínt kemény habbá, majd adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliát, és keverjük el jól ezzel is.

 

A pavlova lapokat egy (vagy két) nagy lapát segítségével óvatosan emeljük le a sütőpapírról - és ha sikeresen levettük, válasszuk ki, hogy melyik kerüljön alulra, és melyik felülre (a szebbet tegyük fentre).

Az alsónak szánt pavlovát tegyük tortatálra, majd egyenletesen elterítve halmozzuk rá a tejszínhab felét, és kissé simítsuk el (óvatosan: a pavlova hajlamos könnyen törni és süppedezni). Szórjuk meg a lecsöpögtetett ribizli felével.

Erre helyezzük rá a másik pavlovát, pakoljuk meg a maradék tejszínhabbal, végül szórjuk meg a maradék ribizlivel.

Frissen a legfinomabb!

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több torta receptet találsz ide kattintva>>

További gyümölcsös receptekhez pedig ide kattints>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr4416264174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása