Mindenképp valami olyat szerettem volna sütni, ami egyszerű, és gyorsan megvan. Mert most ennyi fért bele. Sikerült. :)
Már az elején egyértelmű volt, hogy ez bizony valamilyen brownie lesz, csak még azt nem tudtam, hogy milyen.
A brownie nálam alapból nagy kedvenc (ha ide kattintasz, láthatod, hogy hányféle verzióban csináltam már), egyszerűen imádom. Puha, szaftos, csokis. A legjobb módja a csokievésnek.
Emellett ez az egyik leggyorsabban elkészíthető süti: csokit-vajat olvaszt, tojást cukorral habosít, ezeket plusz a lisztet összekever, mehet a formába, sül kb. 25 percet (ha dupla adagot csinálunk tepsiben, akkor persze kicsit többet, de ennyit igazán megéri várni), és kész. Egyszerű, elronthatatlan, gyors.
Van persze egy-két alapvető szabály, amit megéri szem előtt tartani, ha brownie-t süt az ember, de most nem részletezem - írtam már erről egy bejegyzést, akit érdekel, ide kattintva megtudhatja a tökéletes brownie titkát.
Lényeg a lényeg: a brownie mindig jó ötlet, ha gyorsan szeretne valamilyen finom sütit az ember.
Folytatva a sztorit, hogy hogyan jutottam el eddig a csokis-földimogyorós sütiig: télen gyakran előfordul, hogy csokihiányom van (hideg van, na...), úgyhogy eszem ágában sem volt gyümölcsös irányba elvinni a témát, pedig egyébként az se rossz ötlet, de ennek nem most van itt az ideje.
Ha csoki kell, akkor csoki kell: tegyünk még egy adaggal (az amúgy is elég töményen csokis) brownie tetejére, úgy a tuti. És ha már így belendültünk, mehet még rá földimogyoró, ezt a csoki általában magával rántja, egyszerűen tökéletes páros. Nemcsak ízben, de textúrában is: mindig jól jön egy kis ropogós a selymes-krémes mellé, higgyétek el nekem!
Ennyi ennek a sütinek a története, és a vége full happy end: valami eszméletlen finom lett... Próbáld ki Te is! :)
Csokis-földimogyorós brownie
Hozzávalók:
egy Ø20 cm-es kistortához
a brownie-hoz:
- 150 g vaj
- 150 g étcsokoládé
- 3 tojás
- 75 g cukor
- 75 g liszt
a ganache-hoz:
- 180 g étcsokoládé
- 180 g tejszín
a tetejére:
- földimogyoró, durvára törve
Állítsd össze a brownie tésztáját (kattints ide ahhoz a bejegyzéshez, amiben leírtam, hogyan kell), töltsd egy Ø20-22 cm-es kerek tortaformába, és 180°C-ra előmelegített sütőben süsd ki. Rácson hagyd kihűlni.
Miközben a brownie sül, készítsd el a ganache-t, mert akkor lehet vele könnyen dolgozni, ha már kellőképpen lehűlt. Ehhez tördeld a csokoládét apró darabokra, és tedd egy tálba. A tejszínt forrósítsd fel, öntsd a csokira, várj fél percet, ezután keverd simára, és már kész is.
Ha már kihűlt a brownie, és a ganache sem túl folyós, állítsd össze a sütit: kend a ganache-t a brownie-ra, egy kanál hátoldalával rajzolj rá csíkokat/köríveket, és szórd meg földimogyoróval.
Tipp: Ha túlságosan kihűlt a ganache, vízgőz fölött egy fémtálban felmelegítheted kicsit, amíg olyan állagú nem lesz, amit már simára tudsz keverni, és jól tudsz vele dolgozni. A megfelelő állagú ganache nem túl híg, nem folyik, de ha átkevered, akkor krémes és lágy, kanállal adagolható, és a tetején megmarad a kanállal belerajzolt minta.
Még több gyorsan elkészíthető finomságot találsz ide kattintva>>
Csokis sütikhez pedig kattints ide>>
Brownie-khoz kattints ide>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.