Meggyes csokimousse torta

Ez a torta volt a főszereplője a múlt vasárnapi Restaurant Day-nek, és egész jól teljesített, volt, aki háromszor kért belőle :D

Imádtam a Restaurant Day-t, nagyon érdekes élmény, hogy ismeretlen emberek ülnek a konyhámban, eszik a sütijeimet, nagyon jó beszélgetések tudnak ilyenkor kialakulni, annak ellenére, hogy egyébként nem is ismerjük egymást! :) Örültem annak is, hogy ismerősök is jöttek, az állandó rohanásban nagyon ritkán vagy olyan, hogy csak úgy meg tudok beszélni egy találkozót valakivel, ez pedig egy jó alkalom volt erre, na meg persze egyben egy pozitív visszajelzés is a részükről - korábban már ettek a sütimből, és úgy gondolták, jó lenne még... :D

Negyedévente van Restaurant Day, szóval készüljetek, három hónap múlva sütizés lesz ugyanitt ;) Csak más sütikkel, persze... :)

Visszatérve a tortára, ez egy korábbi tortám remake-je, nemcsak a design, de kicsit a recept is változott, ezért mindenképp megér még egy bejegyzést.

Az eredeti változat lényegét azért megtartottam: a láthatatlan, de elhagyhatatlan fahéj réteget, ami a csokimousse alatt lapul meg. Ez egy nagyon vékony, de nagyon intenzív fahéjas krém, ami izgalmassá teszi a sütit, ha ezt kihagynánk, nagyon sokat veszítenénk.

Ami változott: mivel most nincs cseresznyeszezon, ezért meggybefőttből készítettem el a gyümölcsös réteget, ehelyett lehet fagyasztott gyümölcsöt is használni (ehhez már kell adni cukrot, és lehet, hogy változtatni kell a keményítő mennyiségén - a lényeg, hogy a végeredménynek olyan legyen az állaga, mint egy kicsit túl sűrűre sikerült, de azért még finom pudingnak). Nagyon finom lehet pl. málnával vagy eperrel is...

És ami miatt ismét felkerült a blogra: új elem benne a kakaós piskótalap, ez gyakorlatilag a Dobos piskóta kakaós változata, ennek a tetején foglal helyet a fahéjas krém. Nagyon jól passzol ehhez a tortához, nem is értem, miért nem ezzel sütöttem meg korábban is - lehet, hogy fejlődtem valamit az elmúlt időben? :D

A fejlődés egy másik jele (a régebbi verzióval összehasonlítva) a torta külsején látszik, egyrészt úgy néz ki, kezd gyakorlatom lenni a krém szépre simításában, másrészt pedig csokidíszeket is pakoltam a tortára, brushstroke díszeket.

A brushstroke díszek ecsetvonásokat utánoznak, szerintem nagyon jópofák, egy torta egyszerre lesz tőlük elegáns és vidám, ráadásul pofonegyszerű elkészíteni őket (lentebb, a receptnél leírom ezt is).

Alapvetően az egész tortát egyszerű elkészíteni, van egy kis munkaigénye, mert több rétegből áll, viszont egyáltalán nem bonyolult a dolog, ezért kezdőknek is ajánlom ezt a receptet. A csokitemperáláshoz kell ugyan egy hőmérő, de ettől sem kell félni, nem olyan spéci cucc, még az IKEA-ban is lehet kapni ;)

Meggyes csokimousse torta

Hozzávalók:
(∅23 cm-es tortához)

a brownie tortalaphoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 2 nagy tojás
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg liszt

a kakaós laphoz:

  • 30 g liszt
  • 4 g kakaópor
  • 2 tojás (kettéválasztva)
  • 27 g porcukor
  • 12 g vaj (olvasztva)

a meggyréteghez:

  • 1 üveg (720 ml-es) meggybefőtt leszűrve + annyi befőttlé, amennyi a meggyet épphogy ellepi
  • 2 csapott ek. étkezési keményítő

a  fahéjkrémhez:

  • 50 g tejszínes krémsajt (vagy mascarpone)
  • ½ ek. őrölt fahéj
  • 1½ ek. porcukor

a  csokihabhoz:

  • 750 ml tejszín
  • 30 dkg étcsokoládé

a díszítéshez:

  • brushstroke díszek kb. 100 g étcsokoládéból - lent leírom az elkészítését; a díszeket legalább 1 nappal a torta tálalása előtt csináljuk meg, de száraz, hűvös helyen egyébként addig áll el, ameddig a csoki, amiből készítettük

 

Kezdem a tortázós trükkel: a brownie-t ∅23 cm-es tortakarikában sütöttem, a kész tortát is ugyanebben a karikában állítottam össze, de a tortaszeletnél mégis látszik, hogy egy réteg mousse veszi körbe az egész tortát. Ez úgy lehetséges, hogy a brownie, miután kisült, egy nagyon kicsit szokott zsugorodni, plusz még egy kicsit (kb. fél centit) le is vágtam belőle körben. Mikor a meggyréteget töltöttem rá, nem ezt a karikát, hanem egy állítható tortakarikát használtam, mert ez tetszőleges méretűre állítható. Csak szimplán a brownie köré tettem, összehúztam annyira, hogy pont illeszkedjen hozzá, és kész, dolgoztam vele tovább. Így tettem rá a meggyréteget, majd a kakaós lapot is.

Miután ezt így együtt jól behűtöttem, levettem róla a keretet, és köré tettem az ∅23 cm-es tortakarikát úgy, hogy pont koncentrikus legyen. Habzsákba töltöttem a csokimousse egy részét, ezzel töltöttem ki a tortakarika és a brownie-s rész közti rést (egyébként csak levegő maradt volna ott). Ezután két kézzel megfogtam az egészet, egy kicsit a térdemhez ütögettem, hogy a bent maradt buborékok feljöjjenek, majd rátöltöttem a maradék mousse-t, még egy kör ütögetés következett, végül pedig elsimítottam a tetejét. Nagyon fontos info még: ez az utolsó pillanat, amikor alakítani tudunk a mousse tetején; ha megköt, akkor már nem lehet tovább simítgatni!

Na ez lesz dióhéjban a menet, azért írtam le így az elején, hogy a tortakarikás részt tisztázzam. Ha nincs állítható tortaformád, tűzőkapoccsal fixált sütőpapírral tudsz próbálkozni (nagyon macerás, egyszer csináltam ilyet, mert muszáj volt, működik, de kicsit idegtépő művelet - arra mindenképp figyelj, hogy tűzőkapoccsal ne érintkezzen a süti!), vagy csak simán tortakarika nélkül teszed a pudingsűrűségűre dermedt meggyréteget a brownie tetejére, lefolyni nem fog, max nem lesz szögegyenes az oldala. A lényeg, hogy valahogy mindenképp megéri megoldani, hogy a középső tortarész kisebb legyen 1-2 cm-rel, mint a tortakarika, amit a mousse töltésekor használunk, mert ezzel az oldalra betöltős módszerrel lehet csak elérni, hogy a torta oldala igazán szép legyen. És akkor következzen a recept leírása :)

 

Először a brownie-t készítjük el, ide kattintva találsz egy leírást arról, hogy hogyan. Ezt akár előző nap is megsüthetjük, ha idő szűkében vagyunk. (A kakaós tortalapot viszont jobb a torta összeállításának napján megsütni, ha biztosra akarunk menni.)

 

A meggyes réteg következik: a meggybefőttet szűrjük le (a levét tartsuk meg), a meggyeket tegyük egy lábasba, öntsük fel annyi befőttlével, amennyi a meggyszemeket épphogy ellepi, majd botmixerrel kicsit turmixoljuk össze - nem kell egészen simára, jó, ha vannak még benne kicsi meggydarabkák, de egész szem meggy ne maradjon.

Egy kevés befőttlében keverjük el az étkezési keményítőt, majd ezt adjuk hozzá a turmixolt meggyhez, és közepes lángon forraljuk fel. Ha felforrt és besűrűsödött, tegyük félre hűlni, közben néha keverjük meg. Nem kell sokáig hűteni, ha már nem forró, csak langyos, pudingszerű a sűrűsége, de még nem kötött meg egészen, akkor vegyük elő a brownie tortalapot, vágjunk le belőle kb. fél centit körben (hogy kisebb legyen, mint az a tortakarika, amiben sütöttük), tegyünk köré az állítható tortakarikát, töltsük rá a meggyes réteget, és tegyük be a hűtőbe 1-2 órára.

 

Ezalatt elkészíthetjük a kakaós lapot, így lesz ideje kihűlni. Ehhez először készítsük elő a sütőlemezt és sütőpapírt: a sütőpapír hátoldalára rajzoljunk egy 24 cm átmérőjű kört, ez segít majd abban, hogy biztosan megfelelő méretű lapot süssünk (ha kihűlt, méretre fogjuk majd vágni, ez azért is fontos, mert hűlés közben zsugorodni szokott kicsit). A sütőpapírra sima grafitceruzával rajzoljunk, és fordítsuk meg a papírt, hogy a grafitos oldala ne érintkezzen a tortalappal. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

A lisztet és a kakaóport szitáljuk össze; a vajat olvasszuk meg.

A tojássárgáját habosítsuk ki a porcukor 1/3 részével.

Ezután a tojásfehérjét verjük félig habbá, adjuk hozzá a maradék porcukrot, majd verjünk kemény habot belőle.

A tojássárgájás habhoz 2-3 részletben, óvatosan mozdulatokkal forgassuk hozzá a fehérjehabot, majd (szintén nagyon vigyázva a habra) keverjük el benne a liszt-kakaópor keveréket, végül az olvasztott vajat is.

A masszát kenjük az előkészített sütőpapírra, figyeljünk arra, hogy kicsit lógjunk túl az előre berajzolt körön. Tegyük be a sütőbe - és ne nagyon kezdjünk bele másba, mert néhány percen belül kisül. Tűpróbáig süssük.

Ha kisült, egyből fordítsuk át rácsra (vagy egy másik, porcukrozott sütőlemezre), és húzzuk le róla a sütőpapírt - most jön le róla könnyen. Fordítsuk vissza a „talpára”, és hagyjuk a rácson kihűlni, eközben zsugorodhat kicsit, ezért most még semmiképp sem szabad méretre vágni.

 

Készítsük el a fahéjkrémet: egy kis tálban kézi habverővel keverjük simára a hozzávalóit.

 

Ha a kakaós tortalap kihűlt, vágjuk akkorára, amekkorára a brownie lapot vágtuk. Kenjük meg egyenletesen a fahéjkrémmel, és  tegyük a meggyréteg tetejére, a fahéjas oldalával felfelé. Tegyük vissza a hűtőbe addig, amíg a brownie-s--meggyes rész eredeti 1-2 órás hűtési ideje le nem telik. (Az a lényeg, hogy a meggyes rész teljes egészében lehűljön, és egy kicsi esélye se legyen annak, hogy a csokimousse-t megolvasztja, amikor rátöltjük.)

 

Ha letelt a hűtési idő, nekiláthatunk a csokimousse elkészítésének, de közvetlenül ezelőtt készítsük elő a tortát, hogy ne akkor húzzuk ezzel az időt, amikor a mousse már elkészült, mert akkor még a tálban megkötne. Tegyük a tortát arra a tálra, amin majd tálalni fogjuk. A tortakarikát körben hajszárítóval kicsit langyosítsuk meg, így könnyen le tudjuk róla emelni. Így, tortakarika nélkül tegyük vissza a hűtőbe addig, amíg a mousse-t elkészítjük, hogy ne melegedjen fel. Készítsük elő az ∅23 cm-es tortakarikát. (Ha csatos tortaformát használunk, elég a karika része, az alsó lapra most nincs szükség, a torta alja maradhat a tortatálon.)

A csokimousse-hoz a csokoládét gőz fölött olvasszuk fel.

A tejszínt verjük laza habbá. Akkor jó a tejszínhab állaga, ha már kezd látszani benne a habverő mintája, egyértelműen habos állagú, de még nem teljesen kemény hab: ha kanállal kivennénk egy kis darabot belőle, akkor nem élesen marad meg a helye. Ennek az az oka, hogy a túl keményre vert tejszínhabbal nehezebb kitölteni a formát, és maradnának levegőbuborékok a tortában, akár az oldalán, ami semmiképp se szép, de a közepén is, ami pedig szeleteléskor látszana.

A felvert habhoz, miközben kis fordulaton keverjük a habverővel, csurgassuk hozzá a folyékony, de már nem forró csokoládét (nem kell kis sugárban, elég arra ügyelni, hogy ne egyszerre öntsük vele nyakon a tejszínhabot), és keverjük simára.

Az így elkészített csokimousse-ból egy keveset töltsünk habzsákba.

Vegyük elő a hűtőből a tortát, tegyük köré az ∅23 cm-es tortakarikát úgy, hogy a torta a közepén legyen, és a habzsák segítségével töltsük ki a karika és a torta közti részt csokimosse-szal úgy, hogy lehetőleg ne maradjon rés. Ha körben szépen feltöltöttük, és elég bátrak vagyunk (bár inkább azon múlik a dolog, hogy elég jól fogjuk-e a tálat), emeljük fel az egészet (tartsuk a kezünkkel a tortatálat és a karikát is, nehogy elcsússzon), alulról kicsit ütögessük meg (nyugalom, nekem sincs három kezem: két kézzel fogom a tortát, és vagy az asztalhoz, vagy a térdemhez ütögetem finoman az egészet), ezzel a bennragadt levegőbuborékok feljönnek, így biztosan szép lesz ez az alsó része is a torta oldalának. Ezután töltsük a maradék mousse-t a torta tetejére, csináljuk meg újra az alulról ütögetős mutatványt, és simítsuk el szépre a tetejét. Másodjára írom ugyan, de biztos, ami biztos: ez az utolsó pillanat, amikor még alakítható a torta teteje, ne számítsunk arra, hogy majd ha levesszük róla a tortakarikát, akkor egyenesre húzzuk, mert ha a mousse megdermedt, akkor már nem kenhető! Az egyenesre simításkor előfordul, hogy egy kevéske krém lejön a tortáról, ezt most tegyük félre, mert a brushstroke díszek felrakásához jól fog jönni (kb. 1 evőkanálnyi elég lesz).

Az így elkészített tortát tegyük éjszakára a hűtőbe, ezalatt a mousse is megdermed, és az ízek is összeérnek.

 

Másnap hajszárítóval kicsit melegítsük meg a tortakarikát, és vegyük le róla. Ez a melegítés nagyon fontos, ha nem így vesszük le a tortakarikát, akkor nem lesz szép a torta oldala. Egy vékony réteg meg fog olvadni, ezért habkártyával vagy késsel simítsuk körbe a tortát, hogy ne látsszon a karika levételének a nyoma. Ezután elkezdhetjük rá felpakolni a csokidíszeket: az első réteg még magától odatapad a tortához, ha mégsem, akkor a félretett mousse-ból tegyünk egy keveset a csoki hátoldalára, és így tegyük a torta oldalára a díszt. A második-harmadik-sokadik réteghez már biztosan fog kelleni egy kis mousse, hogy a helyükön maradjanak a díszek. Ha kifogytunk a mousse-ból, akkor egy-két kocka étcsokit olvasszunk meg, ez is ugyanolyan jó a díszek összetapasztásához.

 

Brushstroke díszek

 

Gőz fölött olvasszuk meg az étcsokoládét, majd temperáljuk.

Én ehhez az oltásos módszert szoktam használni, vagyis apróra vágott csokoládét keverek az olvasztott csokihoz, annyit, amennyi pontosan 30°C-osra hűti vissza a csokikeveréket (ez a hőmérséklet tejcsokoládé esetén 29°C, fehércsoki esetén pedig 28°C). A temperálásnak más módszere is létezik, Kisbogár oldalán (kattints ide) van egy nagyon jó leírás a temperálásról, akit bővebben érdekel a dolog, nézze meg, Lilla nagyon érthetően elmagyarázta a folyamatot.

Ezután sütőpapírra egy kiskanállal tegyünk belőle egy pöttyöt, és a kanál hátlapjával húzzuk el - ettől úgy fog kinézni, mintha olajfestéket kentünk volna el egy ecsettel.

Kb. fél napig hagyjuk szobahőmérsékleten megszilárdulni. Ennyi az egész, kész is van! :) 

Ha a torta, amit díszítünk vele, mousse jellegű vagy vajas krémmel van körbekenve, akkor ahhoz önmagában is tapadnak a csokidíszeink, a második-harmadik réteget már valamilyen krémmel (ha marad a torta készítésekor) vagy olvasztott csokival tudjuk a helyére tapasztani. Csokiganache-sal burkolt tortára legjobb, ha olvasztott csokival tesszük fel a díszeket, mert a ganache aránylag kemény bevonatot képez a tortán.

Még egy tipp: én mindig kétszer-háromszor annyit szoktam készíteni, mint amennyire előreláthatólag szükség van, hogy lehetőségem legyen válogatni, hogy a méretben legmegfelelőbb és legszebb darabok kerüljenek a tortára. Sőt, dobozba téve egészen addig eláll, amíg maga a csoki, amiből készítettük - így félre lehet tenni egy későbbi tortához a maradékot. Ha még így is sok lett, hát, akkor vagy elfogy (stílusos módja a csokievésnek :D ), vagy felolvasztva felhasználom máshoz.

Lényeg a lényeg: megéri egyszerre nagyobb adagban készíteni! ;)

 

Még több torta receptet találsz ide kattintva>>

További csokis sütikhez pedig kattints ide>>

 

meggyes_csokimoussetorta.jpg

Ez pedig nagyjából ugyanez a torta, csak fél adag, ha jól emlékszem 16 cm-es formában készítve

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr3516264262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása