Néha úgy tűnik, mintha pár napja indítottam volna a blogot, néha pedig úgy, mintha ezer éve csinálnám; azt viszont pont soha nem érzem, hogy négy éve tartana a dolog.
El sem hiszem, 4 éves a SweetHome blog!
Nagy évértékelésbe nem kezdek most bele, ez nálam a szilveszteri program szokott lenni (szóval ha a blog történelme érdekel, olvasd el ezeket a bejegyzéseket: 2017, 2016, 2015), viszont gondolkodom egy blogszülinapi játékon, ha ez érdekel, akkor nézz be az instagram fiókomra (katt ide!), ott fog zajlani a dolog. :) (Update: ez már időközben lejárt, sajnálom... :( )
Ami pedig a mai miniünneplést illeti, az a helyzet, hogy a múlt héten két napon belül két tortát sütöttem (és bár a tortákat sosem lehet megunni, de hát a változatosság az élet sója), így arra gondoltam, hogy egy kicsit rendhagyóbb finomsággal ünneplem meg az évfordulót, és sütök egy pitét. Egy pite minden alkalomra tökéletes, nem?
Ilyenkor ősszel, mikor már hűvösebb van, különösen jólesik egy finom, édes, meleg szilvás pite, imádom! Nemcsak frissen eszem melegen, a maradékot is mindig átmelegítem evés előtt, ez a pite sokkal jobban esik így :)
Régi, jól bevált pite recept következik, mentsétek el későbbre is, jól fog még jönni! ;)
Szilvás-diós pite
Hozzávalók:
(egy ∅22 cm-es, legalább 4 cm magas piteformához)
a tésztához:
- 225 g finomliszt
- 125 g hideg vaj
- 50 g porcukor
- 2 ek. hideg víz
- 1 tojássárgája
- csipetnyi fahéj és só
a szilvás réteghez:
- kb. 800-900 g szilva (egészen pontosan magozva mérten 750 g)
- 30 g cukor (ha szép érett szilvával dolgozunk, akkor el is hagyható a cukor)
- 1,5 tk. őrölt fahéj
- 1,5 tk. őrölt gyömbér
- 30 g durvára darált dió
- 1,5 ek. liszt
A tésztát késes darálóval a legegyszerűbb összedolgozni: csak tegyük a hozzávalókat a gépbe, és addig járassuk, amíg a vaj fel nem veszi a száraz hozzávalókat, és apró morzsás tészta nem keletkezik. Ekkor öntsük egy deszkára, és gyúrjuk egyneművé. (Természetesen kézzel is dolgozhatunk, próbáljuk meg gyors mozdulatokkal összedolgozni a tésztát, hogy ne melegedjen túl.) Tegyük a tésztát hűtőbe.
Készítsük elő a tölteléket: én egy kicsit előfőztem a szilvát, mert a szilvatöltelék akkor finom, ha nagyon jól átsül, és félő, hogy a túl hosszú sütési időtől megégne a tészta.
A szilvát kimagoztam (valamikor a szilvamagozás közepén kell begyújtani a sütőt, és 180°C-ra állítani), egy lábasba tettem, rászórtam a cukrot, a fahéjat és a gyömbért, és (forrás után alacsonyra véve a lángot) 10 percig főztem.
Ekkor hozzákevertem a darált diót és a lisztet.
Amíg a szilva fő, nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a piteformát, a túllógó részeket vágjuk le és tegyük félre a díszítéshez.
A formában lévő pitére sütőpapírt és sütőbabot teszünk, és 10 perc alatt elősütjük a tésztát úgy, hogy 5 perc után levesszük róla a babot és a papírt.
Az elősütés után a szilvatölteléket a tésztára töltjük, a pitét a díszítéshez félretett tésztával díszítjük, és visszatoljuk a sütőbe. Akkor van kész, ha szép aranybarna a széle.
Langyosan a legfinomabb, de meleg napokon vaníliafagyival is szuper :)
Tipp, ha nincs kedved a tészta kinyújtásával és óvatos átemelésével babrálnod: Rengetegszer használom ezt a trükköt, ha idő szűkében vagyok vagy a meleg miatt nehezen kezelhető a tészta, mert így sokkal gyorsabb és egyszerűbb a formát kibélelni vele. Összvissz annyiról van szó, hogy miután a késes darálóban morzsásra daráltuk a hozzávalókat, nem gyúrjuk egy gombóccá, hanem ezt a keveréket egyből a piteformába öntjük, nagyjából egyenletesen elterítve, és a kezünkkel hozzátapicskoljuk a formához. Érdemes előbb a pereménél kezdeni, utána jön az alja, és a végén igazíthatunk még kicsit a szélén, hogy szép egyenletes legyen. A trükk természetesen akkor is alkalmazható, ha nem késes darálóval, hanem kézzel gyúrtuk be a tésztát, vagy próbáltuk kinyújtani és nyújtófával átemelni a formába, de elszakadt. Ja, és bármilyen omlós tésztával működik, nemcsak ezzel ;)
Még több pitereceptet találsz ide kattintva >>
További gyümölcsös receptekhez pedig kattints ide>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.