4 éves a SweetHome blog - Szilvás-diós pite

Néha úgy tűnik, mintha pár napja indítottam volna a blogot, néha pedig úgy, mintha ezer éve csinálnám; azt viszont pont soha nem érzem, hogy négy éve tartana a dolog. 

El sem hiszem, 4 éves a SweetHome blog!

Nagy évértékelésbe nem kezdek most bele, ez nálam a szilveszteri program szokott lenni (szóval ha a blog történelme érdekel, olvasd el ezeket a bejegyzéseket: 2017, 2016, 2015), viszont gondolkodom egy blogszülinapi játékon, ha ez érdekel, akkor nézz be az instagram fiókomra (katt ide!), ott fog zajlani a dolog. :) (Update: ez már időközben lejárt, sajnálom... :( )

Ami pedig a mai miniünneplést illeti, az a helyzet, hogy a múlt héten két napon belül két tortát sütöttem (és bár a tortákat sosem lehet megunni, de hát a változatosság az élet sója), így arra gondoltam, hogy egy kicsit rendhagyóbb finomsággal ünneplem meg az évfordulót, és sütök egy pitét. Egy pite minden alkalomra tökéletes, nem?

Ilyenkor ősszel, mikor már hűvösebb van, különösen jólesik egy finom, édes, meleg szilvás pite, imádom! Nemcsak frissen eszem melegen, a maradékot is mindig átmelegítem evés előtt, ez a pite sokkal jobban esik így :)

Régi, jól bevált pite recept következik, mentsétek el későbbre is, jól fog még jönni! ;)

Szilvás-diós pite

Hozzávalók:
(egy ∅22 cm-es, legalább 4 cm magas piteformához)

a tésztához:

  • 225 g finomliszt
  • 125 g hideg vaj
  • 50 g porcukor
  • 2 ek. hideg víz
  • 1 tojássárgája
  • csipetnyi fahéj és só

a szilvás réteghez:

  • kb. 800-900 g szilva (egészen pontosan magozva mérten 750 g)
  • 30 g cukor (ha szép érett szilvával dolgozunk, akkor el is hagyható a cukor)
  • 1,5 tk. őrölt fahéj
  • 1,5 tk. őrölt gyömbér
  • 30 g durvára darált dió
  • 1,5 ek. liszt

A tésztát késes darálóval a legegyszerűbb összedolgozni: csak tegyük a hozzávalókat a gépbe, és addig járassuk, amíg a vaj fel nem veszi a száraz hozzávalókat, és apró morzsás tészta nem keletkezik. Ekkor öntsük egy deszkára, és gyúrjuk egyneművé. (Természetesen kézzel is dolgozhatunk, próbáljuk meg gyors mozdulatokkal összedolgozni a tésztát, hogy ne melegedjen túl.) Tegyük a tésztát hűtőbe.

Készítsük elő a tölteléket: én egy kicsit előfőztem a szilvát, mert a szilvatöltelék akkor finom, ha nagyon jól átsül, és félő, hogy a túl hosszú sütési időtől megégne a tészta. 

A szilvát kimagoztam (valamikor a szilvamagozás közepén kell begyújtani a sütőt, és 180°C-ra állítani), egy lábasba tettem, rászórtam a cukrot, a fahéjat és a gyömbért, és (forrás után alacsonyra véve a lángot) 10 percig főztem.

Ekkor hozzákevertem a darált diót és a lisztet.

Amíg a szilva fő, nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a piteformát, a túllógó részeket vágjuk le és tegyük félre a díszítéshez.

A formában lévő pitére sütőpapírt és sütőbabot teszünk, és 10 perc alatt elősütjük a tésztát úgy, hogy 5 perc után levesszük róla a babot és a papírt.

Az elősütés után a szilvatölteléket a tésztára töltjük, a pitét a díszítéshez félretett tésztával díszítjük, és visszatoljuk a sütőbe. Akkor van kész, ha szép aranybarna a széle.

Langyosan a legfinomabb, de meleg napokon vaníliafagyival is szuper :)

 

Tipp, ha nincs kedved a tészta kinyújtásával és óvatos átemelésével babrálnod: Rengetegszer használom ezt a trükköt, ha idő szűkében vagyok vagy a meleg miatt nehezen kezelhető a tészta, mert így sokkal gyorsabb és egyszerűbb a formát kibélelni vele. Összvissz annyiról van szó, hogy miután a késes darálóban morzsásra daráltuk a hozzávalókat, nem gyúrjuk egy gombóccá, hanem ezt a keveréket egyből a piteformába öntjük, nagyjából egyenletesen elterítve, és a kezünkkel hozzátapicskoljuk a formához. Érdemes előbb a pereménél kezdeni, utána jön az alja, és a végén igazíthatunk még kicsit a szélén, hogy szép egyenletes legyen. A trükk természetesen akkor is alkalmazható, ha nem késes darálóval, hanem kézzel gyúrtuk be a tésztát, vagy próbáltuk kinyújtani és nyújtófával átemelni a formába, de elszakadt. Ja, és bármilyen omlós tésztával működik, nemcsak ezzel ;) 

 

Még több pitereceptet találsz ide kattintva >>

További gyümölcsös receptekhez pedig kattints ide>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr6916264288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása