Adventi keksznaptár - Így csináljunk 6 féle kekszet szupergyorsan

Ilyen adventi naptárat tuti nem kapsz a boltban! ;)

2018 van, ma már elég sokat várunk egy adventi naptártól, a legtöbbünk nem éri be a bolti ablakot nyitogatós, kis darabka csokis verzióval. Hiába árulnak már ilyet jobb márkák is, és nem arról van szó, hogy úgy közelítjük meg a karácsonyt, hogy előtte 24 napon át minden nap legyűrünk valami csokinak nem nevezhető borzalmat - szóval ha azt is vesszük alapul, hogy ebből finom változat is van, akkor is ott a probléma: minden nap ugyanaz van benne.

Meg egyébként is, hiába vagyok csokiimádó (és ezt nehezen is tudnám tagadni), magában valahogy nem csúszik a csoki, sütiben sokkal jobb.

Például kekszben. 

A most következő keksz receptnek két nagyon szuper tulajdonsága van: tök egyszerű elkészíteni, és baromi jól variálható.

Ebből a két jellemzőből az is következik, hogy aránylag gyorsan meg is leszünk 24 napra elegendő, 6 különböző ízű keksz készítésével, a méricskélés ugyan eltart egy ideig, de ezzel együtt is hamarabb megvagyunk egy ilyen sütivel, mint egy bonyolultabb munkafolyamatokat igénylő társával.

És hogy mi a trükk? Egyszerű: csinálunk egy szép adag alaptésztát, ezt 6 egyenlő részre osztjuk, és ehhez különböző aszalt gyümölcsöket, magokat, csokit adunk. Én leírtam 6 változatot - ezekhez nem muszáj pontosan ragaszkodni, mindenki tegye bele a saját kedvenc gyümölcseit, olajos magvait (fincsi lehet pl. a kandírozott narancshéj-csoki és az aszalt szilva-dió párosítás is), annyi a lényeg, hogy a hozzáadott anyag tömege ugyanannyi legyen, mint ahogy lent írtam.

Sütés után meg kell várnunk, amíg teljesen kihűlnek, csak utána jó becsomagolni. Én papírzacskókba csomagoltam, csipeszeltem, és szalagra felfűzve akasztottam fel, de egy tálba is pakolhatjuk a becsomagolt kekszeket.

Egy a lényeg: becsomagolatlanul, számozás nélkül ne tegyük egy tálba az egészet azzal, hogy majd naponta csak egyet eszünk meg - így tuti idő előtt elfogyna! :D

Na de nem is szaporítom tovább a szót, lent úgyis leírtam minden fontos tudnivalót, úgyhogy inkább kekszezzünk! :)

Adventi keksznaptár

Hozzávalók:

(Ebből az adagból összesen 24 db nagy, 48 db normál, vagy 72 pici keksz lesz - vagyis napi 1 nagy, 2 normál vagy 3 pici darab. Ha ettől többre van szükségünk, akkor már duplázni kell az adagot.)

 

alaprecept:

  • 112 g puha (szoba-hőmérsékletű) vaj
  • ½ rúd vanília kikapart magjai (vagy vanília kivonat, akár el is hagyható, de ha van otthon, tegyünk bele, finomabb lesz tőle)
  • 50 g barna cukor
  • 150 g porcukor
  • 1 egész szoba-hőmérsékletű tojás
  • 150 g liszt
  • 100 g zabpehely
  • ½ tk. sütőpor
  • ½ tk. szódabikarbóna
  • nagy csipet só

a csokishoz:

  • 35 g étcsokoládé apróra vágva

a vörösáfonyás-csokishoz:

  • 15 g étcsokoládé apróra vágva
  • 20 g aszalt vörösáfonya

a csokis-földimogyoróshoz:

  • 20 g étcsokoládé apróra vágva
  • 15 g földimogyoró apróra törve (akkor jó, ha kisebb és nagyobb darabok is vannak benne)

a csokis-szilváshoz:

  • 17 g étcsokoládé apróra vágva
  • 18 g aszalt szilva negyedekbe vágva

a vörösáfonyáshoz:

  • 35 g aszalt vörösáfonya

a földimogyorós-mazsoláshoz:

  • 17 g földimogyoró apróra törve (akkor jó, ha kisebb és nagyobb darabok is vannak benne)
  • 18 g mazsola

 

A puha vajat, a vanília kikapart magjait és a kétféle cukrot egy tálba tesszük, és robotgéppel kihabosítjuk.

Hozzáadjuk a tojást (fontos, hogy ez is szoba-hőmérsékletű legyen, különben a tészta hajlamos szétesni!), géppel ezt is jól elkeverjük.

A tészta többi hozzávalóját már fakanállal keverjük a masszához, mehet bele egyszerre minden.

 

Ezt az alapot 6 egyenlő részre osztjuk: tökéletességmániások ehhez lemérhetik az alaptészta tömegét (nekem ez 618 g lett, így 103 g-os gombócokat gyúrtam), de az is működik, ha szemre előbb kétfelé, majd mindkét részt háromfelé vesszük.

A gombócokhoz külön-külön hozzákeverjük az adott ízesítésnek megfelelő hozzávaló(ka)t - ezzel a trükkel lesz nagyon gyorsan 6 különböző kekszünk :) Nem muszáj pont ugyanezeket a hozzávalókat használni, nyugodtan variáljuk az aszalt gyümölcsöket, magvakat és csokikat ízlésünk szerint - a lényeg, hogy egy-egy tésztagombócba összesen 35 g kerüljön ezekből.

Tegyük a gombócokat egymás mellé egy dobozba, vagy külön-külön csomagoljuk fóliába, és legalább 1 órára tegyük őket a hűtőbe, de még jobb egy éjszakára - ezalatt jobban összeérik a tészta, és jobban érződik majd a karamelizált hatás.

 

Pihentetés után vegyük elő a tésztagombócokat, és melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Ezen a ponton dönthetjük el, hogy összesen 24 db nagy, 48 db normál, vagy 72 pici kekszet szeretnénk (vagyis napi 1, 2 vagy 3 db-ot). A 6 nagy gombócot ennek alapján osztjuk fel: egy-egy tésztagombócból a 24 db-os változathoz 4, a 48 db-os változathoz 8, a 72 db-os változathoz pedig 12 kis, egyforma méretű golyócskát gyúrunk.

Ezeket a golyócskákat sütőlemezre helyezzük (2-3 cm legyen köztük, kicsit terülni fognak), érdemes az egyforma ízűeket egymás mellé tenni, hogy jobban tudjuk követni, hogy melyik milyen. (Ha ez mégsem jön össze, az se baj, ez esetben tegyünk úgy, mintha eleve random akartuk volna elrendezni a kekszeket a csomagokban :D )

Minden gombócot ellapítunk kicsit a tenyerünkkel, majd a sütőlemezt betoljuk a sütőbe, és készre sütjük a kekszeket. A sütési idő függ a kekszek méretétől, a normál méretű kb. 12 perc alatt sült ki, a kicsiknek ennél kevesebb is elég, ezeket 5 perc után már sűrűn nézegessük! Könnyen meg lehet állapítani, hogy mikor van kész: akkor vegyük ki a sütőből, amikor a széle épphogy elkezd pirulni. Ekkor csúsztassuk őket sütőrácsra, és ott hagyjuk őket kihűlni-megszilárdulni.

 

Ezután már csak a csomagolás van hátra - én egyszerűen papírzacsikba tettem őket, amiket előre beszámoztam (ezen a ponton érdemes a gyerekek segítségét kérni - nekem nincs gyerekem, úgyhogy egyedül kellett megbirkóznom a feladattal, de sebaj, a végeredmény pont olyan lett, mintha egy tízéves díszítette volna a tasakokat :D ). A zacsikat papírcsipesz segítségével felfűztem egy piros szalagra, és már kész is! (Ja nem, még két szöget be kellett ütni a falba :D ) A szalag választásánál figyeljünk arra, hogy súlya is van az eredménynek, egy vastagabb szaténszalag jó barátunk lesz :)

Másik megoldás, ha nem felfűzzük, hanem egy nagy tálba pakoljuk a tasakokat - aki dupla adagot süt, inkább ilyen elrendezésben gondolkodjon.

További adventi naptár ötleteket pedig ide kattintva találsz!

Ha pedig érdekel, hogyan lehet kelt kalácsos adventi naptárat készíteni (ez is trükkös ám: egyszer kell elkészíteni, mégis minden nap friss kalács lesz belőle ;) ), akkor kattints ide!

 

Még több keksz receptet találsz ide kattintva>>

További karácsonyi receptekhez pedig kattints ide>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr3916264308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása